مشهد - خبرگزاري مهر: اجراي برنامه‌ اجتماع محور طرح محب از سوي سازمان بهزيستي در راستاي انجام خدمات مشاوره‌اي و حمايتي به افراد آسيب‌ديده در بلاياي طبيعي در 12 محله شهر مشهد آغاز شد.

به گزارش خبرنگار مهر، كارشناس طرح شبكه محب در بهزيستي خراسان رضوي صبح شنبه در حاشيه اجراي اين برنامه در جمع خبرنگاران گفت: دو مؤسسه‌ غير دولتي تحت نظارت سازمان بهزيستي براي اجراي اين طرح در نظر گرفته شده‌اند.

هادي عسلي افزود: تسهيل گراني كه از سوي اين دو مؤسسه به بهزيستي معرفي شده‌اند در يك نشست توجيهي كه صبح ديروز برگزار شد مقدمات اجرايي طرح را فراگرفتند و از امروز كار  خود را در محلات تعيين شده آغاز مي‌كنند.

وي افزود: براي هر محله يك تسهيل گر در نظر گرفته شده كه در طول شش ماه آينده، كار شناسايي، پيگيري، ارزيابي و سازماندهي افراد و امكانات محلي را انجام مي‌دهد.

سازماندهي  گروه هاي امداد و نجات توسط تسهيل گر

وي بيان كرد: اين تسهيل گر همچنين گروه‌هاي محلي شامل گروه‌هاي مديريت بحران محلي، آموزش، امداد و نجات، فوريتي و تداركات را تشكيل و سازماندهي مي‌كند.

وي در خصوص ضرورت و اهداف اين طرح گفت: در اغلب بحران‌ها و حوادث طبيعي، سازمان‌هاي امدادي و فوريتي، زماني وارد صحنه مي‌شوند كه امكانات ورود و فعاليت در منطقه‌ي آسيب ‌ديده را داشته باشند اما اگر راه‌هاي ورودي آنها مسدود باشد يا امكان فعاليت در ميدان حادثه را نداشته باشند آسيب‌هاي زيادي به بازماندگان حادثه وارد مي‌شود.

عسلي گفت: در طرح محب، فرض بر اين گذاشته شده كه منطقه‌ي آسيب ديده، در محاصره قرار گرفته و يا راه‌هاي ورودي به آن مسدود شده است بنا بر اين بايد در ساعات و روزهاي اول پس از حادثه، گروه‌هايي كه خود محله يا منطقه آنها را قبل از حادثه تشكيل داده، وارد معركه شده و اقدامات درماني، حمايتي، امدادي، مشاوره‌اي و تداركاتي را انجام دهند.

اعتبارات تكافوي همه نياز را نمي كند

وي تصريح كرد: البته اجراي طرح محب در همه‌ محلات مشهد و محلات شهرستان‌ها به صدها ميليون تومان اعتبار نياز دارد كه اعتبارات فعلي، تكافوي همه‌ اين نياز را نمي‌كند.

وي اظهار كرد: با اين حال، طرح محب، يك طرح مستمر و دائمي است كه هر ساله بخشي از محلات را پوشش مي‌دهد و انتظار دارد كه مردم محلات و مناطق مختلف، خود نيز وارد كار اطلاع‌رساني و فرهنگ‌سازي در زمينه‌ كمك به آسيب‌ديدگان حوادث شوند.

وي  تأكيد كرد: دستگاه‌هاي اجرايي و نهادهاي مردمي از جمله رسانه‌هاي عمومي و صدا و سيما بايد نقش فعال‌تري در اين زمينه ايفا كنند زيرا هيچ‌كس نمي‌داند كه چه زمان يك حادثه‌ بزرگ در كدام يك از مناطق اتفاق مي‌افتد؛ شايد همين حالا يا فردا يك حادثه در انتظار ما باشد پس همه‌ مردم بايد براي چنين روزي آمادگي لازم را داشته باشند و طرح محب در همين راستا برنامه‌ريزي شده است.

كمك رواني به آسيب ديدگان

كارشناس دفتر مشاوره بهزيستي خراسان رضوي نيز در حاشيه‌ مراسم اعزام تسهيل گران به محلات اجراي طرح محب گفت: سازمان‌هاي امداد و نجات و فوريت‌هاي پزشكي در زمان حادثه، بيشتر به كار درمان‌هاي فوري و يا نجات و كمك به آسيب‌ديدگان فيزيكي و شديد مي‌پردازند و عواقب رواني و اجتماعي حوادث، معمولا از چشم آنها دور مي‌ماند يا اينكه در حيطه‌ وظايف‌شان قرار نمي‌گيرد.

نرگس عظيمي افزود: بعد از حوادثي مثل زلزله و سيل، بخصوص در ساعات و روزهاي اول، ما با خيل افرادي روبرو هستيم كه بشدت نيازمند كمك‌هاي اوليه و مشاوره‌هاي رواني مثل مشاوره‌ سوگ هستند تا بتوانند آسيب‌هاي هولناكي را كه تجربه‌ كرده‌اند پشت سر بگذارند.

وي اظهار داشت: كودكان، سالمندان، معلولين، مال‌باختگان و بسياري ديگر از بازماندگان حوادث در اين زمان دچار بهت و افسردگي‌هاي شديد و يا تنش‌هاي رواني غير قابل پيش‌بيني مي‌شوند كه بايد با مشاوره و مددكاري به سراغ آنها رفت و آنها را از اين موقعيت دشوار خارج نمود.

وي بيان كرد: طرح محب در همين راستا و با زيربناي اجتماع‌محور طراحي و اجرا مي‌شود.

وي افزود: تشكيل تيم‌هاي محلي، شناسايي اماكن امن، افراد امين، تخصص‌ها و مهارت‌هاي مختلف محلات، گردآوري وسايل و ابزارهاي كمك اضطراري، آموزش افراد محلي براي مشاركت فعال در ياري‌رساني هدفمند به بازماندگان حوادث، از جمله اهدافي است كه براي طرح محب در نظر گرفته شده است.

تشكل هاي مردمي، پيش قراولان امداد

وي يادآور شد: همزمان با وقوع حوادث و بلايا، كميته‌هاي مديريت بحران استان و شهرستان از سوي نهادهاي دولتي تشكيل مي‌شود اما تا ورود آنها به متن حادثه، افراد و تشكل‌هاي مردمي محلات بايد لحظه‌ها و دقايق را غنيمت بشمارند و با آموزش‌ها و امكاناتي كه تسهيل گران و گروه‌هاي فوريتي مختلف، آنها را قبل از بروز حادثه ايجاد كرده‌اند به عنوان پيش قراولان امداد، كار امداد رساني را شروع كنند.

وي تأكيد كرد: البته فعاليت اصلي طرح محب، مشاوره، مددكاري و همراهي با آسيب ديدگان بخصوص كودكان، سالمندان، بيماران، معلولين و آسيب‌ديدگان رواني حادثه است اما فرايند اجراي طرح به گونه‌اي است كه اعضاي برنامه، در امر امداد و نجات نيز نقش فعالي را بر عهده مي‌گيرند.
 

برچسب‌ها