به گزارش خبرنگار مهر، مراسم تشییع و خاکسپاری آیت الله حاج سید حسن طاهری خرم آبادی پیش از ظهر یکشنبه با حضور آیت الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان، حجت الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، جتالاسلام والمسلمین سید حسن خمینی، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری مدیرحوزههای علمیه سراسر کشور، حجت الاسلام سید محمد سعیدی تولیت آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س)، تعدادی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه، تعدادی از اعضای مجلس خبرگان رهبری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، علما و طلاب حوزه علمیه و همچنین مسئولان استان قم و لرستان از مسجد امام حسن عسگری(ع) به سمت حرم مطهر حضرت معصومه (س) برگزار شد.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی بر پیکر آن مرحوم نماز خواند و بعد از آن پیکر آیت الله طاهری خرم آبادی در رواق شهید مطهری حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) به خاک سپرده شد.
مراسم بزرگداشت آیت الله حاج سید حسن طاهری خرم آبادی ، امشب پس از نماز مغرب و عشاء از سوی مقام معظم رهبری، در مسجد اعظم قم برگزار میشود.
زندگینامه حضرت آيت الله سيد حسن طاهری خرم آبادی(ره)
آيت الله سيد حسن طاهري خرمآبادي در روز اول خرداد ماه 1317 هجري شمسي در خرمآباد به دنيا آمد. پدرش مرحوم حاج سيد حيدر طاهري خرمآبادي از شاگردان برجستة مرحوم آيتالله حاج شيخ عبدالكريم حائري يزدي و از دوستان نزديك حضرت امام(ره) و آيتالله گلپايگاني(ره) بود كه پس از سالها تحصيل و بهره بردن از محضر عالمان بزرگ حوزه علميه اصفهان، مشهد و قم با درخواست مردم شريف خرم آباد به زادگاه خود بازگشت و تا آخر عمر به رتق و فتق امور مردم همت گماشت.
آيت الله سيد حسن طاهري خرم آبادي كه شيفتگي زائدالوصفي به پدر داشت، در سن 9 سالگي مجبور به بردوش كشيدن داغ هجرت پدر شد و اين يتيمي زودهنگام در پرورش و استواري آيندة او تأثير بسزايي داشت.
دوران تحصيل:
آيت الله طاهري خرم آبادي تحصيلات خود را در يكي از دبستانهاي خرم آباد آغاز كرد.
وي اصرار داشت كه با لباس روحانيت به مدرسه برود؛ اما بسياري از معلمان شديداً با اين مسأله مخالف بودند كه پشتيباني هاي مرحوم حجت الاسلام والمسلمين حاج سيد احمد طاهري، عموي ايشان، آنها را وادار به سكوت ميكرد.
وي در همان دوره دبستان، با ديگر شاگردان مدرسه به مناظره در باره مسائلي چون علم و ثروت ميپرداخت و گاهي كه نماز جماعت برپا ميشد، امامت آن را به عهده ميگرفت.
با پايان يافتن دوره ابتدايي، به مدرسه علميه كماليه رفت و طي دو سال جامع المقدمات و سيوطي را فرا گرفت. سپس به همراه مادر خود، به قم عزيمت كرد تا تحصيلات حوزوي خود را در آن ديار عالم پرور ادامه دهد.
در همان سال اول ورود به قم، مغني، حاشيه ملاعبدالله و مقداري از سيوطي كه باقي مانده بود فرا گرفت.
در سال بعد معالم الاصول و شرح شمسيه و در دو سال بعد از آن، لمعه، قوانين و مطول را آموخت و در سال پنجم رسائل و مكاسب شيخ انصاري را آغاز كرد. ظرف سه سال آن كتابها را به همراه جلد اول كفايه به پايان برد و جلد دوم كفايه را هم زمان با رفتن به درس خارج امام(ره) شروع نمود. مقداري از درس خارج قضا را در محضر آيةالله العظمي بروجردي فرا گرفت كه به دليل فوت ايشان، از ادامة آن باز ماند. هم زمان در درس بيع امام شركت ميجست و پس از تبعيد امام نيز به درس مرحوم آيةالله داماد و آيةالله حاج آقا مرتضي حائري يزدي رفت.
فعاليتهاي علمي و فرهنگي
آيةالله طاهري خرم آبادي، در سالهاي متمادي حضور در حوزه علميه قم، خدمات علمي و فرهنگي شاياني را به اين حوزة سترگ تقديم داشته است.
در بخش تدريس، ايشان بسياري از كتب دوره سطح را به نوآموزان حوزه درس داده است و هم اكنون نيز به تدريس درس خارج فقه و اصول مشغول است و طلاب و فضلاي بسياري را به جامعة علمي و فقهي كشور ارزاني داشته است.
در كنار تدريس، از سالهاي پيش از انقلاب تاكنون، در نشريات گوناگونی، مقالههاي جامع علمي و سياسي خود را به چاپ رسانده است كه برخي از آنها به صورت كتاب منتشر شده است. برخي از كتابهايي كه ايشان تاكنون به رشته تحرير درآورده، بدين شرح است:
1 ـ رسالة في صله الرحم و قطعيتها؛
2ـ رسالة في مقدار المهر؛
3ـ مسألة ولاية الفقيه في كلام الشيخ الانصاري؛
4ـ اسلام و مسائل اجتماعي؛
5ـ ولايت فقيه و حاكميت ملت؛
6ـ جهاد در قرآن؛
7ـ رسالهاي در عموم حجيت بينه.
برخي از كتب ايشان در دست چاپ است كه از آنها ميتوان به كتابي در ردّ شبهات وهابيت و كتابهايي چون منابع مالي اسلام در حكومت اسلامي و كتاب الخمس و ذبايح اهل كتاب و كتاب ولاية الفقية اشاره كرد.
فعاليتهاي سياسي
زندگي عالمان مجاهد در عصر ما، همواره با مبارزه با رژيم منحوط پهلوي همراه بوده است. آيةالله طاهري خرم آبادي نيز، چون ديگر عالمان عصر خويش و مانند پير و مراد و مقتداي خويش، حضرت امام خميني(ره) حكومت ننگين پهلوي و سكوت در مقابل ستمهاي آن را برنميتابيد و روز و شب را به مبارزه با آن ميگذراند.
سخنرانيها، نامهها و اعلاميهها، به زندان رفتنها و شكنجه شدن هاي وي نقش مهمي را در پيشبرد انقلاب و پيروزي آن ايفا ميكرد كه ذكر نمونهها و شرح آن، در اين مختصر نميگنجد.
در طول سالهاي مبارزه، آيةالله طاهري خرم آبادي، بارها و بارها مورد تعقيب ساواك قرار گرفت و بارها تبعيد يا زنداني شد. اما بينش صحيح وي از انقلاب و همچنين اطاعت محض از امام(ره) و علاقة وافر به ايشان، تبعيد و زندان و... را بر ايشان هموار ميساخت.
آيت الله طاهري خرم آبادي، در حدود سال 56 به عضويت رسمي جامعه مدرسين حوزه علميه قم درآمد، هر چند پيش از آن نيز در فعاليتهاي مبارزاتي با اعضاي اين مركز همكاري داشت.
فعاليتهاي سياسي آيةالله طاهري خرم آبادي به پيش از انقلاب محدود نيست. ايشان پس از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي نيز در مسؤوليتهاي گوناگون به ايفاي نقش پرداختند و خدمات ارزشمندي را در عرصههاي گوناگون به انجام رساندند. برخي از فعاليتهاي ايشان پس از پيروزي انقلاب بدين شرح است:
1ـ عضويت در مجلس خبرگان قانون اساسي به نمايندگي از مردم لرستان؛
2ـ عضويت در جامعه مدرسين حوزه علميه قم؛
3ـ نمايندگي امام در امور حج و زائران بيتالله الحرام؛
4ـ نمايندگي حضرت امام در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در سال 1360؛
5ـ نمايندگي امام در پاكستان؛
6ـ عضويت در مجلس خبرگان رهبري و عضويت در هيأت رئيسة آن؛
7ـ امامت جمعه موقت تهران با حكم مقام معظم رهبري.