به گزارش خبرنگار مهر، شرکت دادن خانه تاریخی پیرنیا (خانه ای که در سازمان میراث فرهنگی به نام مهدوی در خیابان لاله زار شهرت دارد)، در مراسم مزایده ستاد فرمان اجرایی امام(ره) که چند روز پیش آگهی آن در روزنامه های کثیرالانتشار منتشر شده بود، بهانهای شد تا قائم مقام سازمان میراث فرهنگی کشور ضمن پیگیری سرنوشت این خانه، بناهای تاریخی در دست این ستاد را نیز مورد بررسی قرار دهد. به همین منظور یکشنبه، جلسهای را با حضور مسئولان ستاد فرمان امام (ره) برگزار کرد.
مهدی حجت موارد ذکر شده در این جلسه را تشریح کرد و گفت: مذاکرات بسیار خوبی شد. این ستاد تعداد زیادی از آثار فرهنگی، اشیای تاریخی و حتی وسایل نقلیه تاریخی در اختیار دارد و علاقه ای که در میان مسئولان این ستاد برای نگه داشتن آثار وجود دارد، از سازمان میراث فرهنگی کمتر نیست. آنها سعی دارند در جهت نگهداری از این آثار تلاش کنند.
وی بیان کرد: تغییر مالکیت بخش مادی آثار تاریخی مانعی ندارد. به عنوان مثال ملکی در مالکیت ستاد فرمان امام(ره) هست که می خواهد آن را با فرد دیگری منتقل کند این کار از نظر انتقال مالکیت مشکلی ندارد منتها حساسیت بر سر این موضوع است که آن ملک چه کاربری داشته باشد. بنابراین بحث جلوگیری از تخریب در این باره بسیار مهم است.
معاون میراث فرهنگی کشور گفت: قرار شده است که کمیته ای مشترک بین سازمان میراث فرهنگی و ستاد فرمان هشت ماده ای امام(ره) تشکیل شود تا همه اموال و آثار تاریخی در دست این ستاد بررسی شود و آن بناهایی که احتیاج به مرمت دارند و ستاد می تواند در این زمینه همکاری کند احیا و مرمت شود و یا بناهایی که امکان نگهداری آنها وجود ندارد و باید مالکیت آن به فرد دیگری سپرده شود با حساسیت بیشتری دنبال شود.
وی گفت: مسوولان ستاد فرمان امام (ره) اظهار کردهاند که جانب رعایت را برای کسانی که قصد خرید این آثار را دارند، فراهم میکنند و مراقب هستند اینگونه آثار که از نظر فرهنگی و تاریخی ارزشمند هستند، به چه کسانی داده میشوند.
حجت ادامه داد: ستاد فرمان امام(ره) با همکاری سازمان میراث فرهنگی فهرستی از مجموعه بناها و اشیای تاریخی این ستاد در کل کشور را تهیه می کند و هیات مورد نظر کیفیت نگهداری از آنها را بررسی کرده و راهنمایی های لازم را ارایه خواهد کرد.
نگران آثار تحت مالکیت ستاد فرمان امام نیستم!
وی گفت: من دیگر نگران مجموعه آثاری که در اختیار ستاد فرمان امام (ره) است نیستم چرا که متوجه شدم این ستاد آمادگی لازم را برای نگهداری از اموال منقول و غیرمنقول فرهنگی و تاریخی دارد و خوشحال می شوند که سازمان میراث فرهنگی بتواند آنها را در این زمینه یاری کند حتی پیشنهاد شد آثاری که نگهداری از آنها برای ستاد مشکل است به سازمان میراث فرهنگی، موزه ها مراکز مربوطه منتقل شود.
معاون میراث فرهنگی کشور گفت: مسئولان ستاد فرمان امام(ره) اعلام کردند که اعتقاد داریم اموال تاریخی متعلق به همه مردم است بنابراین نگهداری از آنها یکی از وظایف ستاد خواهد بود منتهی می توانند این آثار را به موزه ها هدیه دهند و یا اینکه سازمان میراث فرهنگی در نگهداری از آنها نایب شود.
قائم مقام میراث فرهنگی گفت: در مزایده ای که اخیراً گذاشته شده بود خانه تاریخی کوچه پیرنیا به فروش نرفت و افراد برای خرید این خانه مراجعه نکردند چون مشخص بود بساز و بفروش ها به خوبی می دانند که نمی توان به سادگی یک بنای تاریخی را تخریب کرد.
وی ادامه داد: اگر مجموعه خانه پیرنیا و دبیرستان ژاندارک و ملک مهدوی که در کنار هم هستند را به عنوان یک مجموعه فرهنگی تاریخی در نظر بگیریم و یکی دو بنای نامناسبی که در آن اطراف هست را حذف کنیم می توان گفت یک محیط فرهنگی مناسبی به وجود خواهد آمد که مانند یک جواهر بدرخشد.
حجت ادامه داد: تا به حال همکاری بین ستاد فرمان امام و سازمان میراث فرهنگی وجود نداشت و این موضوع را مسئولان ستاد نیز بیان کردند اما از این به بعد این همکاری به نحو احسنت ادامه خواهد داشت.
وی درباره این موضوع که برخی از افراد عنوان می کنند باید این خانه خریداری می شد، گفت: تنها راه حل احیای ملک خانه مهدوی (خانه واقع در کوچه پیرنیا) خرید آن توسط سازمان میراث فرهنگی نیست.
معاون میراث فرهنگی کشور گفت: احیای یک خانه تاریخی باید به صورت مشترک انجام شود. ما هزاران تپه تاریخی و بالغ بر 300 هزار بنای ناشناخته و شناخته شده داریم بنابراین نمی توان همه آنها را خریداری کرد.
وی با بیان اینکه ضرورتی ندارد که دولت برای حفظ ارزش فرهنگی یک بنا حتماً آن را در مالکیت خود در بیاورد، گفت: یک بنای تاریخی فقط متعلق به مالک آن نیست و مالک آن نمی تواند بگوید آن را خراب می کنم چرا که گذشت زمان و اتفاقاتی که در معماری و آن خانه افتاده است باعث می شود تا آن مجموعه دارای ارزش فرهنگی تاریخی شود و همین ارزش فرهنگی و تاریخی متعلق به همه مردم می شود. یک بنای تاریخی جسم و جان دارد، اما یک بنای معمولی فقط جسم دارد. مردم و آنهایی که با آثار تاریخی سر و کار دارند باید بدانند که امکان از بین بردن جسم و جان یک بنای تاریخی وجود ندارد.
.......
عکس از مرجان حاجی رحیمی