به گزارش خبرنگار مهر، اگر یک گردشگر قصد حضور در استان کرمان را داشته باشد بدون شک حضور در محور گردشگری کرمان - ماهان – بم برای بازدید از مجموعه گنجعلیخان کرمان، باغ شاهزاده ماهان، ارگ تاریخی راین و ارگ تاریخی بم را در یک تور جامع در لیست برنامه های خود قرار می دهد. حضور در این تور موجب می شود یک گردشگر بتواند در یک روز دو اثر ثبت جهانی را ببیند و اگر قصد خروج از شمال کرمان را داشته باشد می تواند سومین اثر در آستانه ثبت جهانی استان کرمان یعنی روستای میمند را مشاهده کند.
اما در این سفر پر ماجرا که تنها محدودی از ابینه تاریخی در دستور کار بازدید گردشگران قرار می گیرد و گذری کوتاه برگذشته غنی کرمان است گردشگر تنها یک چیز را بر تمام گزینه های خود ارجح می داند و آن رفاه و امکاناتی است که در دسترس قرار می گیرد.
حلقه گم شده گردشگری کرمان
همان حلقه گم شده ای که این روزها در کشاکش تغییر مدیریتها و عدم برنامه ریزی برای گردشگران تابستانی استان کرمان بیش از گذشته تجربه می شود، پیش از این نیز خبرگزاری مهر در گزارشی تحت عنوان "حضور گسترده مسافران در کرمان / خلاء ستاد تسهیلات سفر بیشتر حس می شود " از عدم برنامه ریزی مناسب برای گردشگران گلایه کرده بود اما نه تنها اتفاقی برای بهبود وضعیت موجود روی نداد بلکه خبرها از عدم آماده سازی برخی بناهای شاخص تاریخی کرمان برای بازدید حکایت دارد.
باغ شاهزاده ماهان در استان کرمان از جمله شاخص ترین بناهای تاریخی است این باغ به دستور محمد حسن خان حاکم وقت کرمان ساخته شد و بنای درون آن بعدا توسط عبدالحمید میرزا ناصرالدوله حاکم کرمان طی یازده سال حکمرانی وی در سالهای ۱۲۹۸ ه . ق تا ۱۳۰۹ ه. ق احداث شد اما در آخرین روزهای ساخت باغ، حاکم در گذشت و معمار بنا که از ستم وی به ستوه آمده بود از بالای دیوار در حال ساخت فرار کرد و سر در بنا نیمه کاره ماند و همچنان نیز به همین صورت است.
استان کرمان یکی از کهنترین استانهای کشور محسوب می شود و صدها اثر تاریخی را در خود جای داده است در این میان باغ شاهزاده ماهان نگین کرمان است و به آن بهشت کویر می گویند.
این باغ در دامنه ای شیب دار واقع شده و آبراهی بزرگ از میانه آن عبور می کند و دهها حوض طبقاتی باغ را در کنار معماری غنی ایرانی شکوهی خاص داده است.
بسیاری از گردشگران در طول سال از این باغ بازدید می کنند و از فضای مفرح آن استفاده می کنند باغ شاهزاده ماهان سال قبل ثبت جهانی شد و این نشان از اهمیت ویژه این باغ دارد.
این شرح احوال دلیل موجهی برای بسیاری از گردشگران برای حضور در این مکان در ایام مختلف سال است استان کرمان نیز که این روزها از گرمای تابستان رها شده است مکانی مناسب برای بسیاری از گردشگران است و همچنان مردم کرمان شاهد حضور گسترده گردشگران داخلی و خارجی در جای جای استان به ویژه باغ شاهزاده هستند.
باغ ثبت جهانی و عدم وجود آب/ پولی برای تعمیر پمپ وجود ندارد
اما در کمال تعجب گردشگری تابستانه در کرمان از کمترین ساماندهی در استان برخوردار نیست این امر در باغ شاهزاده ماهان وضعیتی تاسف بار پیدا کرده است و سکوت تنها راهکار مسئولان برای راه حل وضعیت نابسامان باغ شاهزاده است.
هزاران گردشگری که به صورت خودجوش به این باغ روی می آوردند در هنگام ورود با کمترین امکانات رفاهی روبرو می شوند اگر چه زیر ساختهای لازم در باغ وجود دارد اما تنها چیزی که وجود ندارد برنامه ریزی است.
در این باغ به جز آبراهی که در میانه باغ به صورت خدادادی جریان دارد گردشگران با کمبود شدید آب مواجه هستند.
سرویسهای بهداشتی، آبخوری و وضوخانه این باغ رسما تعطیل است مدتهاست تامین آب این باغ به دلایل مختلف مختل شده است کسی هم در این خصوص پاسخگو نیست اگر نگاهی به چهره گردشگران این باغ بیندازید تنها تعجب و سوال همیشگی را می بینیم که چرا مسئولان توانایی وصل کردن آب این باغ راه ندارند.
در گذشته نیز این مسئله سابقه داشته است در آن زمان گفته شد که به دلیل کم آبی شهر ماهان تامین آب شهر در اولویت قرار دارد جدا از اینکه این حرف درست بود یا خیر، تنها کسانی که در این میان متضرر شدند گردشگران باغی هستند که در وسط کویر واقع شده و در صورت نبود آب در آن گردشگران با دردسر مواجه می شوند.
گفته می شود آب مورد نیاز باغ به وسیله یک پمپ از شهر ماهان به سمت باغ پمپاژ می شود و این پمپ مدتی است که خراب شده اما کسی خود را مسئول تامین هزینه پمپ نمی داند و اوضاع به حال خود رها شده است.
قطعی آب مشکل جدی گردشگران در باغ شاهزاده است/ میراث فرهنگی و آب و فاضلاب پاسخگو نیستند
علی بهرامی، مسئول مجتمع اقامتی و رفاهی باغ شاهزاده ماهان که به عنوان سرمایه گذار بخش خصوصی در این باغ در سالهای اخیر اقدامات قابل توجهی انجام داده است در گفتگو با مهر اظهارداشت: طی روزهای اخیر با حجم گسترده مسافر مواجه شده ایم که از مناطق مختلف کشور برای بازدید از این باغ که ثبت جهانی هم می باشد وارد ماهان می شوند این گردشگران اما متاسفانه با مشکل جدی قطعی مکرر آب مواجه هستند و گلایه مندی این مسئله را هم به ما دارند.
وی افزود: دلیل اصلی این مسئله خرابی پمپی است که در شهر ماهان قرار دارد و آب را به باغ شاهزاده پمپاژ می کند در این زمینه پیگیریهای مستمری کرده ایم اما نه آب و فاضلاب شهر ماهان در این خصوص اقدامی می کند و نه میراث فرهنگی کاری برای حل مشکل کرده است.
بهرامی افزود: با وجود اینکه وظیفه بخش خصوصی حل این مشکل نیست اما با هزینه شخصی پمپ را تعمیر کردیم اما به دلیل فرسودگی هر مدت یک بار خراب می شود و گردشگران با مشکل مواجه می شود.
وی این وضعیت را نا مناسب دانست و گفت: من به عنوان بخش خصوصی وارد این مجموعه شده ام و سرمایه گذاری کرده ام و توقع دارم حداقل امکانات در اختیار گردشگران باشد.
وی گفت: سرویس بهداشتی پائین باغ کلا بسته شده است و در بالای باغ هم آب وجود ندارد این وضعیت برای گردشگری که برای ورود به باغ بلیط خریده است قابل قبول نیست و خاطره بدی به همراه می برد و در صورت نقل این مشکلات برای دیگران فرد دیگری برای آمدن برای باغ اقدام نمی کند.
بهرامی ادامه داد: برای اقامت در این مجموعه چند اتاق باغ را آماده کرده ایم که گردشگران می توانند در آنها حضور یابند اما وقتی آب نیست عملا امکان اقامت هم نیست.
این سرمایه گذار بخش خصوصی گفت: روز گذشته مسئول یک تور بین المللی از یزد با من تماس گرفت برای اینکه تعدادی توریست را به باغ بیاورد اما من نتوانستم از آنها پذیرایی کنم زیرا آبی برای حضور گردشگر وجود ندارد.
وی گفت: وقتی قصد دارند بلیط را از 500 تومان برای گردشگر داخلی 2000 تومان و برای خارجی ها 15000 تومان بکنند روی یک روز این کار انجام می شود اما وقتی که باید بودجه ای برای تعمیر پمپ اختصاص یابد می گویند پول نداریم.
باغ تاریخی بدون راهنما/ نیروهای خدماتی باید ساماندهی شوند
بهرامی همچنین از نبود راهنما در باغ شاهزاده انتقاد کرد و گفت: این همه لیدر تور جوان در کرمان داریم که همه بیکارند اما در باغ ثبت جهانی ماهان یک نفر برای راهنمایی مردم وجود ندارد.
وی همچنین از برخوردهای نا مناسب برخی افرادی که در باغ برای کارهای خدماتی گمارده شده اند با گردشگران خبر داد و گفت: حداقل باید برای این افراد یک دوره توجیهی بگذارند و حداقلهای نوع برخورد را برای آنها بیان کنند اما این اقدام هم صورت نگرفته است.
همچنین گردشگران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر از وضعیت کنونی باغ شاهزاده گلایه دارند.
گلایه گردشگران از وضعیت باغ
یک گردشر که از تبریز به باغ شاهزاده آمده است گفت: اولین چیزی که یک گردشگر نیاز دارد راهنما است اما شما اینجا هیچ راهنمایی نمی بینید ما از اینجا بازدید می کنیم اما نمی دانیم این بنای زیبا که ثبت جهانی است را چه کسی ساخته و مکانهای مختلفش چه کاربری داشته است.
ایمان کرمی می گوید: شما چندین کیلومتر را طی کرده اید و به این باغ آماده اید اما وقتی وارد می شوید هیچ امکانات مناسبی نمی بینید.
وی افزود: وقتی کودک من می خواد از سرویس بهداشتی استفاده کند یا دستان خود را شستشو کند و یا آب بخورد این امکانات وجود ندارد.
رحیم زریباف گردشگر تهرانی نیز به مهر می گوید: این سوال را می کنم چرا از ما پول بلیط گرفته اند وقتی هم می خواهیم وسایل رفاهی را وارد باغ کنیم نمی گذارند و در باغ هم امکانات مناسبی وجود ندارد.
وی افزود: به نظر می رسد برنامه ریزی مناسبی اینجا وجود ندارد و این امر مناسب استانی تاریخی مانند کرمان نیست.
زریباف افزود: یک بروشور و راهنمایی برای گردشگران وجود ندارد و این مسائل مشکل ساز است.
این گوشه ای از مشکلات گردشگران است که خاطره ای مناسب از باغ شاهزاده ماهان را در خاطر گردشگران به جای نمی گذارد.
اختصاص بودجه برای تعمیر فوری پمپ آبرسانی باغ، حرص و کوددهی و زیبا سازی باغ زیبای باغ شاهزاده، ساماندهی نیروهای خدماتی باغ و توجیه آنها برای برخورد مناسب با گردشگران، استقرار راهنماهای گردشگری در کرمان و تنظیف باغ در شرایط کنونی از موضوعات دارای اولویت باغ محسوب می شود.
باغ مملو از گردشگر است و هر یک از این گردشگران سفیری از استان کرمان برای بازگو کردن وضعیت گردشگری بزرگترین استان کشور هستند.