به گزارش خبرنگار مهر، شهرداریها امروز تنها یک نهاد خدماتی نیستند بلکه یک نهاد اجتماعی با اختیارات و مسئولیتهای فراوان هستند که در ابعاد مختلف زندگی مردم اثرگذاری دارند.
شهرداری قم نیز این نیاز روز و تغییر شرایط را درک کرده و به سوی تقویت بعد اجتماعی و فرهنگی برنامههای خود رفته است.
معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری که نزدیک به 9 سال است تاسیس شده در طول مدت فعالیت خود فراز و فرود زیاد داشته است. گویا هر دورهای از مدیریت شهری با توجه به تفاوتهایی که در سلایق شخصی افراد وجود دارد، نگاه متفاوتی به مسایل اجتماعی و فرهنگی شهر شده است. با این حال اخیراً تحرک جدیدی در این معاونت اتفاق افتاده است.
ارائه گزارشی از روند پیگیری همین اقدامات بود که موجب شد، محسن نصیری، معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری قم در گفتگو با خبرنگار مهر از زیر و بم فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی شهرداری بگوید.
در اين گفتگو مشخص بود که همه با تمام روشهایی که برای فرهنگسازی در این معاونت انتخاب میشود، موافق نیستند منتهی نصیری از تمام صاحبنظران رسانه دعوت کرد تا در جلسات هماندیشی این معاونت که هر هفته برگزار میشود شرکت کنند و نظرات و طرحهای خود را ارائه دهند.
وی که وضع استان قم را در زمینه فرهنگ شهروندی نامطلوب میداند، معتقد است باید قدم به قدم در این مسیر حرکت کرد و نمیتوان تمام مشکلات را یک شبه از سر راه برداشت.
تولید محتوایی که عملی نشد
نصیری در خصوص ارزیابی عملکرد زیر مجموعه خودش اینطور میگوید: در سالهای اخیر در شهرداری قم تولید محتوای خوبی برای مسایل فرهنگی و اجتماعی اتفاق افتاده اما بسنده کردن به چاپ و نشر این محتوا چندان عاقلانه نیست بلکه باید با برگزاری دورههای آموزشی و فعالیتهای اردویی محتوای تولید شده را در مرحله عمل به زندگی مردم آورد.
به گفته وی ترویج اخلاقمداری و قانونمداری ریشهایترین کاری است که باید در شهر قم انجام شود تا فرهنگ شهروندی جا بیفتد.
معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری با اشاره اینکه آگاهی بخشی نخستین راه در این مسیر است ابراز داشت: مردم باید از حقوق شهروندی خود مطلع شوند و در عین حال وظایف خود را نیز در قبال دیگر شهروندان بدانند.
وی معتقد است قوانین شهروندی که از سالها پیش تدوین شده باید بازنگری و بروز رسانی شود.
نصیری با اشاره به تدوین سند چشم انداز در حوزه معاونت فرهنگی و اجتماعی در سال گذشته افزود: سند چشم انداز در سه محور به صورت اقدامات کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تدوین شده است. این سند قرار است در 1404 قم را به یک آرمانشهر شیعی تبدیل کند که باید دید اجرای آن تا چه حد جدی گرفته میشود.
راهاندازی نخستین مرکز مشاوره اسلامی
وقتی شهرداری به مثابه یک نهاد اجتماعی وارد میدان شود هزار و یک مسئله پیش میآید که مدیران شهری باید به آن توجه کنند.
ترویج فرهنگی اسلامی، توسعه سلامت جسمی و روحی شهروندان، توسعه ورزش، اهتمام به امور بانوان و پیگیری مسایل کودک و نوجوان از جمله سرفصلهایی از این مأموریتهای هزار و یک رنگ بود که نصیری در زمینه آنها گزارش عملکرد ارائه کرد.
در زمینه سلامت روحی و جسمی شهروندان، نصیری به راهاندازی خانههای سلامت اشاره کرد که به علت کمبود فضای فیزیکی در معاونت اجتماعی معطل مانده است. با این حال این معاونت از ظرفیت پارکها و فضاهای عمومی استفاده میکند و با راهاندازی جلسات مشاوره برای شهروندان تلاش میکند تا حذف شدن مشاوره از سبد خانواده جبران شود.
اقدام دیگر شهرداری قم در این زمینه راهاندازی فرهنگسرای سلامت بود که به دلیل نبود نیروی متخصص کارکرد خود را از دست داده است و معاونت اجتماعی و فرهنگی تلاش میکند تا آن را احیا کند.
راهاندازی نخستین مرکز مشاوره روانشناسی اسلامی از دیگر اقدامات در این زمینه است.
محله محوری و اجرای طرح معتمدان محلات با مشارکت کانونهای مساجد و بسیج محلات از دیگر اقداماتی است که نصیری به آن اشاره میکند.
وی با اشاره به ویژگیهای یک نهاد اجتماعی اظهار کرد: در شهرهای پیشرفته دنیا در واقع خود مردم هستند که با نظارت دولت شهرها را اداره میکنند. مردم بهترین ادارهکنندگان زندگی شهری هستند و استفاده از ظرفیت آنها بسیاری مشکلات فرهنگ شهروندی را برطرف خواهد کرد.