در جدیدترین شماره فصلنامه «صدرا»(شماره 4 و 5/زمستان 91 و بهار 92) که آثار متعددی از صاحب نظران حوزه و دانشگاه ارائه شده، نقطه تمرکز، ارتقای آزاداندیشی از یک تریبون به یک مکتب است.

به گزارش خبرنگار مهر، عنوان موضوعی جدیدترین شماره فصلنامه «صدرا»(شماره 4 و 5/زمستان 91 و بهار 92) با مدیرمسئولی حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی و سردبیری دکتر عطاء‌الله رفیعی آتانی، «مکتب آزاداندیشی» است.

در این شماره که آثار متعددی از صاحب نظران حوزه و دانشگاه ارائه شده، نقطه تمرکز، ارتقای آزاداندیشی از یک تریپون به یک مکتب است. در واقع مکتب آزاداندیشی که در اندیشه رقابت تنگاتنگ با روشنفکر غربی است، خود را به عنوان یک طرز تفکر و سلوک فکری مترقی معرفی می کند که قادر است انسان معاصر را از باتلاق نسبیت و پوچ‌گرایی خارج کند.

گرچه مکتب آزاداندیشی مولود فضای فکری جامعه اسلامی است، لکن برای آن وجوه اجتماعی هم تبیین شده است. در حقیقت، یک مسلمان آزاداندیش یک فرهیخته دردمند است که برای خود مسئولیتهای مهمی خصوصا در جهت جهل زدایی و ظلم ستیزی قائل است. با این وصف، آزاداندیشی مکتبی است که همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی انسان مسلمان را عمیق تحت تأثیر قرار می دهد.

در بعد فکری ـ فلسفی، حرف اساسی در مکتب آزاداندیشی، لزوم مبارزه عالمانه با انحصارگرایی معرفت شناختی است که از سوی جریان روشنفکری سکولار به وجود آمده است. از این منظر، نظریه علوم انسانی اسلامی که چندی است که در اتمسفر فکری ایران رونق یافته، میوه مکتب آزاداندیشی است و به اتکاء به آن به بالندگی خواهد رسید.

در این شماره مصاحبه هایی از محسن غرویان، سیدمحمد میرسندسی، محمد فنایی اشکوری، سید حسین شرف الدین، سیدمهدی ساداتی نژاد، مهدی گلشنی، محمود حکمت نیا، عبدالصمد جودتی، عطاء الله رفیعی آتانی، مصطفی اسکندری، رضا غلامی، یعقوب توکلی، عظیم عابدینی و یادداشتهایی از محمدرضا معتضدیان، علیرضا پیروزمند، مسعود پورفرد، علی مهدیان، عبدالوهاب فراتی، سید احمد رهنمایی، علی عربزاده، غفاری فر، سیدمحمدتقی موحد ابطحی، مسعود معینی پور، سیدمهدی موسوی و ... منتشر شده است.

در بخشی از سرمقاله این شماره با عنوان نسبت جمهوری اسلامی با آزاداندیشی آمده است: بی گمان بسیاری از وقایع و پدیده های انقلاب اسلامی نظیر یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران، برای نظریه پردازی و نظریه پردازان در قلمرو علوم انسانی و اجتماعی، فرصت مغتنمی تلقی می گردد تا ظرفیت و محدودیتهای نظری، روش شناختی، مفاهیم پایه و به ویژه «مبانی» علوم انسانی آفتابی گردد.

وی می افزاید: جمهوری اسلامی ایران در طول حیات بیش از سی ساله خود توانسته با مجموعه ای از سازوکارهای فرهنگی ـ اجتماعی، سیاسی و مدیریتی گامهای به هم پیوسته ای را در روند تکامل پروژه پایان ناپذیر «جمهوری اسلامی» بردارد. جمهوری اسلامی در نگاه حکیمانه ای رهبر انقلاب اسلامی به معنای حرکت عمومی مردم به سمت آرمانهاست.

علاقه مندان برای آشنایی با این مکتب، شماره جدید فصلنامه مزبور به صاحب امتیازی مرکز پژوهشهای علوم انسانی صدرا را از کتاب‌فروشی‌های زنجیره ای شرکت ترنج(www.toranjbook.com) و سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی (88730446) تهیه کنند.