به گزارش خبرنگاز مهر، فعالیت 10 کشتارگاه سنتی در آذربایجان غربی و تولید 80 درصد گوشت قرمز مصرفی استان در این واحدها که از نظر اداره کل دامپزشکی آذربایجان غربی به عنوان متولی اصلی دارای شرایط غیر بهداشتی و فاقد استانداردهای لازم برای تهیه گوشت سالم و بهداشتی هستند، در حالی است که با وجود گذشت 6 ماه از سال هنوز کارگروه امنیت غذایی این موضوع را در اولویت طرح در جلسات خود قرار نداده که نوعی بی توجهی به این موضوع تلقی می شود.
19 خردادماه سال جاری خبرگزاری مهر گزارشی از وضعیت کشتارگاه های سنتی و اعلام هشدار در این راستا را با عنوان "کشتارگاههای سنتی همچنان بدون متولی/ معامله بر روی سلامت مردم" منتشر کرد که مسئولان در برابر آن واکنشی از خود نشان نداده و تنها به این نکته که موضوع ساماندهی کشتارگاه های سنتی بزودی در کارگروه امنیت غذایی مطرح می شود اکتفا کردند.
مدیر کل امور شهری و شوراهای اسلامی استانداری آذربایجان غربی در آن تاریخ در این راستا اعلام کرده بود که پس از برگزاری انتخابات در خصوص کشتارگاه های سنتی جلسه ای ویژه ای تشکیل و در این راستا تصمیمات لازم اتخاذ می شود که با وجود گذشت حدود 3 ماه از انتخابات و برگزاری کارگروه امنیت غذایی استان طی ماه گذشته کشتارگاه های سنتی جزو موارد مورد بحث در کارگروه قرار نگرفت.
آذربایجان غربی با وجود تولید دام سنگین و سبک و همجواری با 3 کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان فرصت صادراتی خوبی برای استحصال گوشت قرمز و فرآورده های دامی و صادرات آنها به خارج از کشور را داشته که با توجه به روند فعلی هنوز همه مردم استان به جز چند شهرستان از جمله نقده، مهاباد، خوی و میاندوآب و ارومیه گوشت تولید شده در شرایط سالم و استاندارد بهداشتی را دریافت نمی کنند.
با اتمام فصل تابستان و پایان عمر مصرف صیفی جات توسط مردم، مصرف گوشت قرمز نیز در فصول سرد سال افزایش می یابد، هر چند به دلیل تفاوت قیمت فاحش و بالا بودن قیمت گوشت قرمز مصرف گوشت مرغ در حال حاضر رو به افزایش است، ولی این موضوع باعث نمی شود، مسئولان به راحتی تشکیل کارگروه ساماندهی کشتارگاه های سنتی و طرح آن در کارگروه امنیت غذایی عبور و سلامت مردم را نادیده بگیرند.
عدم عملی شدن تعهدات شهرداران در خصوص کشتارگاههای سنتی به دلیل کمبود اعتبارات
معاون فنی دامپزشکی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار در خصوص دلیل عدم برگزاری جلسه ویژه رسیدگی به کشتارگاه های سنتی و در اولویت قرار نگرفتن موضوع در کارگروه امنیت غذایی استان، گفت: این موضوع جزو دستور کارهای کارگروه امنیت غذایی قرار دارد که امیدواریم در کمترین زمان ممکن جلسه تشکیل و وضعیت کشتارگاه های سنتی تعیین تکلیف شود.
حسین دهقانی با اشاره به اینکه اداره کل دامپزشکی آذربایجان غربی نیز هنوز پیگیر طرح موضوع در جلسه کارگروه است، اظهار داشت: متاسفانه به دلیل کمبود اعتبارات مورد نیاز برای بازسازی، بهسازی و نوسازی کشتارگاه های سنتی دام، شهرداران بویژه در مناطق جنوب استان اقدامات اساسی انجام نداده اند.
وی با اشاره به راه اندازی کشتارگاه صنعتی دام در نقده و میاندوآب از شهرهای جنوبی آذربایجان غربی، اعلام کرد: روند فعلی کشتار دام در سطح استان حاکی از این است که باید تا احداث کشتارگاه های صنعتی و جایگزین سازی آنها در خصوص کشتار و تولید گوشت قرمز اقدام به تعطیلی کشتارهای سنتی دام شود.
معاون فنی دامپزشکی آذربایجان غربی در خصوص کشتارگاههای سنتی دامی شمال استان نیز عنوان کرد: با توجه به مشکلات متعددی که از سوی مسئولان اجرایی شهرستانها عنوان می شود فعلا طرح تجمیع کشتار در کشتارگاه های صنعتی در این منطقه امکان اجرایی شدن ندارد.
امکان عملیات بازرسی پیش از کشتار وجود ندارد
دهقانی با اشاره به اینکه با این وجود اداره کل دامپزشکی گوشت تولیدی در کشتارگاه های سنتی را از بررسی می کند، ادامه داد: مهر دامپزشکی به این معنا است که آن لحظه لاشه مشکل نداشته و آثار مربوط به ضایعات ناشی از بیماری های عفونی، ضربه، عدم خونگیری کامل و وجود آلودگی قابل مشاهده با چشم غیر مسلح دیده نمی شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه امکان عملیات بازرسی پیش از کشتار دام توسط اداره کل دامپزشکی در کشتارگاه های سنتی وجود ندارد، عنوان کرد: وجود پروسه های عفونی و التهابی منجر به لاغری مفرط و در نهایت ضایعات کلی قابل مشاهده توسط بازرسان می شود که در صورت نبود چنین وضعیت مهر تائیدیه دامپزشکی بر روی گوشت زده می شود.
تهیه 80 درصد گوشت قرمز آذربایجان غربی در کشتارگاه های سنتی با وجود فعالیت 4 واحد صنعتی و یک واحد نیمه صنعتی به بهانه گران شدن هزینه جابجایی، عدم همکاری قصابان برای تحویل گوشت استحصال شده از واحدهای صنعتی شهرهای همجوار و عدم تخصیص اعتبارات لازم برای ساماندهی و احداث کشتارگاه های صنعتی، چند سالی است که سلامت مردم را فدای کم توجهی ها و حتی بی توجهی مسئولان کرده که این موضوع با عدم تشکیل کارگروه ویژه و عدم طرح در کارگروه امنیت غذایی استان با وجود گذشت 6 ماه از سال ادعایی بی مورد نیست.
گزارش: الناز ملک زاده