به گزارش خبرنگار مهر، شب گذشته دوشنبه یکم مهر ماه فرهنگسرای ارسباران و سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران میزبان مردان و زنانی بود که برای گرامیداشت یاد رهبر بزرگ افریقای جنوبی نلسون ماندلا دور هم جمع شده بودند.
در ابتدای این برنامه که به خاطر اجرای احسان علیخانی با تجمع زیاد مردم روبه رو شده بود، حسین امیر عبدالهیان معاون وزیر امور خارجه گفت: گرچه افریقا در چند دهه گذشته شاهد درگیریها و جنگهای زیادی بوده ولی توانسته یکی از صلحجوترین انسانهای دنیا یعنی ماندلا را به جهان معرفی کند.
وی ماندلا را محبوب قلبهای سیاهان، سفیدپوستان، رنگینپوستان و همه صلحطلبان دنیا نامید و بیان کرد: برخی رهبران برای همیشه در تاریخ میمانند که یکی از آنها بیشک ماندلاست و مطمئنا تاریخ به آنها افتخار میکند.
امیرعبدالهیان با طرح این سوال که چرا ماندلا ماندگار شد و مردم او را دوست دارند، گفت: عملکرد او باعث شد که رهبرانی چون لنین، بودا و یا حتی ناپلئون در محبوبیت در پشت سر او قرار بگیرند. ماندلا بدون خشونت انقلاب و آن را اداره کرد.
وی ادامه داد: سه عملکرد ماندلا وی را از رهبران مستبد جهان متمایز میکند. اول اینکه ماندلا بعد از به قدرت رسیدن انتقام نگرفت و همه کسانی که به او ظلم کرده بودند، بخشید. دومین این که او شخصیتی کثرتگرا داشت و سومین وجه تمایز او این بود که داوطلبانه از قدرت خداحافظی کرد.
معاون وزیر امور خارجه با ذکر جمله معروف ماندلا با این مطلع که "می بخشد اما فراموش نمی کند" ادامه داد: این جمله را ماندلا در کاخ باکینگهام بریتانیا در حضور سران انگلیس که بزرگترین حامی مالی و معنوی رژیم آپارتاید بود به زبان راند که اکنون در ادبیات سیاسی جهان تبدیل به ضرب المثل مهمی شده است.
امیر عبدالهیان ویژگی تنفیذ اختیار به دیگران را از جمله دیگر ویژگیهای ماندلا خواند و گفت: ماندلا چهره نام آشنا برای ایرانیان است. برای ایرانیانی که همواره پیشتاز در دفاع از مظلومان بوده و هستند. ارزش های مورد تاکید ماندلا همان ارزش هایی است که ملت ایران در سایه ارزش های اسلامی آنها را فریاد میکند.
معاون وزیر امور خارجه قطع روابط جمهوری اسلامی ایران با رژیم نژادپرست آپارتاید، حمایت از ماندلا، پذیرایی از ماندلا در ایران و اعطای دکترای حقوق قبل از به قدرت رسیدنش را از جمله موارد مثبت رابطه ایران با انقلاب افریقای جنوبی دانست و گفت: ماندلا وقتی به قدرت رسید به ایران نزدیک شد و به خاطر چهره دوست داشتنی که داشت دوستانش را فراموش نکرد و تا وقتی به خاطر روابطش با ایران تحت فشار بود مردانه ایستاد و به حقانیت نظام ایران رای داد. این همیشه در ذهن مردم ایران میماند.
گری لوئیس، هماهنگکننده مقیم سازمان ملل متحد سخنران بعدی مراسم بود که به زبان فارسی گفت: امروز خوشحالم که این جا هستم. من فارسی را زیاد بلد نیستم ولی دوست دارم از جانب سازمان ملل متحد به فارسی از همه تشکر کنم.
وی به قرائت پیام بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد پرداخت و گفت: ما از تمامی مردم این سیاره میخواهیم که در راه صلح قدم بردارند این بهترین احترامی است که می توانیم به ماندلا به عنوان یکی از مردان بزرگ این جهان بگذاریم .
گری لوئیس در ادامه به بیان برداشت شخصی خود از ماندلا پرداخت و بیان کرد: دوبار افتحار داشتم با ایشان ملاقات کنم و باید تاکید کنند آن چیزی که امروز در افریقای جنوبی میبینیم نتیجه تدبیر ماندلاست.
وی به بیان واقعیت های دوران آپارتاید پرداخت و گفت: در سال 1913 در افریقای جنوبی لایحه ای قانونی ارائه شد که مردم افریقا را بر اساس رنگ پوستشان طبقه بندی می کرد و در سال 1948 وقتی اپارتاید به صورت رسمی روی کار آمد تاریکترین دوران آفریقایجنوبی رقم خورد. سالها گذشت تا این که نلسون ماندلا در سال 1994 پیروز و در همان سال رییس جمهور منتخب مردم شد و همه چیز در آفریقای جنوبی روند رو به رشدی گرفت.
هماهنگکننده مقیم سازمان ملل متحد در ایران به ارزشهایی چون خضوع، صبر، تحمل، اراده قوی و شجاعت که در ماندلا هست اشاره کرد و گفت: این ارزشهایی است که در دین اسلام نیز بر آن تاکید شده است. در این زمان که شاهد درگیریها و جنگهای زیادی در منطقه و جهان هستیم، همه باید از شخصبت و رهبری ماندلا الهام بگیرند و راه صلح را در پیش رو قرار دهند. انقلاب و تاریخ و تکامل آفریقای جنوبی تمام نشده است. آن چیزی که از این کشور میدانیم این است که مردمی باهوش دارند که کشور خود را خود اداره می کنند.
بعد از سخنان وی "آرجی وایت هد"، سفیر آفریقای جنوبی در ایران پیام بنیاد نلسون ماندلا را قرائت کرد و گفت: ماندلا نه تنها در قلب مردم آفریقای جنوبی جای دارد بلکه همه مردم دنیا او را دوست دارند. من رهبری را ستایش میکنم که به حای اینکه مردم را رهبری کند با آنها زندگی کرد. ماندلا در قلب روابط ایران و آفریقای جنوبی قرار دارد و او پیشروی بهبود روابط ما با هم بوده که در سال 1995 به ایران نیز سفر کرد.
سفیر آفریقای جنوبی به تجربیات مشترک ایران و آفریقای جنوبی اشاره کرد و گفت: ماندلا با مبارزاتی که داشت خود را در DNA پیکره جهان جای میدهد. ما تجربه مشترک مبارزه با دشمنان آزادیخواهی را با ایرانیان داریم که هم ماندلا و هم شما ایرانیها آن را به انجام رساندید.
وی در ادامه به قرائت پیام بنیاد نلسون ماندلا پرداخت که در این پیام آمده است: ماندلا از تمام مردم دنیا میخواهد که هر روز خود را برای تغییر شروع کنند. این را به شعاری برای روز ماندلا در نظر بگیرید.
آرجی وایت هد در پایان تشکر ماندلا را از اینکه در ایران برایش چنین مراسمی گرفته شده است، اعلام کرد.
در ادامه حجتالاسلام حسینی به ذکر خاطراتی از دیدارهایش با ماندلا پرداخت.
امیر خوراکیان، آخرین سخنران این مراسم بود که گفت: امشب در مورد ویژگیهای شخصیتی و رهبری نلسون ماندلا زیاد صحبت شد که نشان دهنده ارتباط ایشان با ارزش های انقلاب و مردم ایران است.
وی به جای سخنرانی مطلبی را خواند که رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد ماندلا بیان کردهاند که ایشان فرمودهاند: "نلسون ماندلا قبل از آنكه در آفريقاى جنوبى به پيروزى برسد - زمانى كه تازه از زندان آزاد شده بود - به ايران آمد و با من ملاقات كرد.
راجع به اوضاع آفريقاى جنوبى از او سؤال كردم، چيزهايى گفت. من به او گفتم، ما تجربهاى داريم كه گمان مىكنم در كشور شما هم قابل عمل باشد و آن تجربه عبارت است از اينكه انسانهاى داوطلب - كه اكثريت جمعيت كشور ما را تشكيل مىدادند - زن و مرد، با جسم خودشان به خيابانها آمدند، نه با مشتشان، نه با سلاحشان، نه با نارنجكشان، نه با خانه تيمىشان، بلكه با تن خودشان آمدند. روى خود را هم نبستند، با صورت باز آمدند، لذا نظام را منفعل كردند و او هم ديد نمیتواند بايستد. او واقعاً بر چه كسى مىخواست حكومت كند؟ گفتم به نظر من اين الگو در آفريقاى جنوبى قابل عمل است. او سرى تكان داد. بعد از رفتن او، يكى دو ماه طول نكشيد كه خبرهاى تظاهرات عظيم مردمى در آفريقاى جنوبى را در روزنامهها خوانديم. من فهميدم كه اين بذر، سبز شد، عين همان وضعيت ايران. تمام خيابانهاى شهرهاى بزرگ آفريقاى جنوبى از سياهان پر شد و يك عده از سفيدپوستها هم آمدند و همراه با آنها راهپيمايى كردند و گفتند ما هم با حكومت تبعيض نژادى مخالفيم!
نتيجه نيز همان شد، يعنى كسى كه در رأس بود، ديد اصلاً نمىتواند كارى بكند. اول رفت و كس ديگرى را جاى خودش گذاشت، او هم ديد نمىتواند، لذا در يك انتقال قدرت آرام، حكومت را به دست سياهپوستان دادند و خود «ماندلا» هم رئيسجمهور شد! اين حادثه تقليدشدنى و اين الگوى ملتها براى آزاديخواهى، به وسيله جوان ايرانى در دهههاى پنجاه و شصت اتفاق افتاد."
در پایان این مراسم ضمن رونمایی از تابلوی ماندلا، از تمبری که به یادبود ماندلا آماده شد نیز پرده برداری شد.