مراد عنادی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار مهر درباره سخنرانی حسن روحانی ، رئیس جمهور کشورمان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با بیان اینکه تأکید رئیس جمهور در مجمع عمومی توجه دادن سازمان و دبیر کل و اعضای سازمان به ائتلاف و برای صلح و جلوگیری از خشونت بود، گفت: روحانی این نکته را به عنوان راهکاری برای بالابردن امنیت در سطح بین المللی مطرح کرد.
وی افرود: تجربه بشری نشان داده که با یک جانبه گرایی نه تنها صلح تأمین نشده بلکه به یک کالای نایاب تبدیل شده است.
عنادی با تأکید بر اینکه چالش های فراروی جامعه جهانی در سطح سازمان ملل از بحث هایی است که باید تصمیمات لازم درباره آن گرفته شود، اظهار داشت:آقای روحانی تأکید داشت که اراده جامعه جهانی برای جلوگیری از خشونت تنها با افزایش اعتماد میسر می شود.
عنادی در خصوص سخنان روحانی درباره مذاکره ایران و آمریکا و پاسخ به اوباما گفت: روحانی و اویاما پشت تریبون صحبت کردند. این نوعی از مذاکره غیر رسمی و پشت تریبون است که طرفین نقطه نظرات خود را به یکدیگر منتقل می کنند.
وی با طرح این سئوال که آیا آنچه اوباما در نطق خود درباره ایران مطرح کرد ، نرمش بود و یا ادبیات جدیدی بود و اینکه آیا پاسخ روحانی به این سخنان محکم بود، بیان کرد: به نظر می رسد دو طرف ایران و آمریکا در یک وجه اتفاق نظر دارند و آن اینکه به دلیل بی اعتمادی بلند مدت ایران و آمریکا از زمان کودتای 28 مرداد و گروگانگیری اعضای سفارت آمریکا در ایران و... که نسبت به هم انتقاد دارند و منجر شد روابط دو کشور قطع و تیره شود، هر دو به این نتیجه رسیده اند که نمی توان موضوعات را یک شبه حل کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه به اعتقاد دو طرف موضوع یک شبه حل نمی شود اما می توان گام هایی برداشت ، گفت: باید هر دو طرف بر اساس واقعیات روز مذاکره کنند و نباید دنده عقب بگیرند.
عنادی درباره تأثیر سخنرانی روحانی در مذاکرات ایران و 1+5 که قرار است روز 5 شنبه در سطح وزرای خارجه در نیویورک برگزار شود، تصریح کرد: زمانی آمریکایی ها حضور نماینده خود در مذاکرات را معطوف به پیش شرط می کردند. در مذاکرات ژنو "ویلیام برنز" معاون وزیر امور خارجه آمریکا شرکت کرد و اکنون زمانی که مذاکرات در سطح وزرای خارجه برگزار می شود و جان کری وارد مذاکره می شود و اوباما خود اعلام می کند که به کری مأموریت داده است که با طرف ایرانی مذاکره کند یک حرکت رو به جلو است.
وی با اشاره به مواضع دو طرف گفت: لحن اوباما تغییر کرده و با سخنان روحانی و البته بیانات رهبری درباره نرمش قهرمانانه به نظر می رسد مذاکرات ایران و 1+5 وارد مرحله تازه ای می شود و می تواند به رفع ابهامات کمک کند.
عنادی تصریح کرد: به نظر می رسد مسیر به لحاظ عمودی با ارتقا سطح مذاکره کنندگان و به لحاظ افقی با افزایش تعداد مذاکرات هموار تر شده است.
وی همچنین درباره طرح روحانی در خصوص «جهان علیه خشونت و افراطیگری» و موضوعات منطقه ای از جمله سوریه و بحرین گفت: در این عرصه روحانی با زبان منطق با جامعه بین المللی کرد.
عنادی ادامه داد: پیام اصلی روحانی اعتدال ، تعامل ، عقلانیت و احترام متقابل به قوانین و مقررات بین الملل بود و اعضای جامعه جهانی دریافتند که ایران اسلامی به قوانین جامعه جهانی احترام می گذارد و در عین حال از حقوق و منافع خود پاسداری می کند.
وی افزود: آنچه در منشور ملل آمده حق احترام و حاکمیت مساوی را مورد توجه دارد و دولت ها در جامعه جهانی باید به سمت صلح حرکت کنند. آنچه روحانی نیز صراحتا اعلام کرد این بود که ایران همواره کشوری است که به دنبال صلح و نفی خشونت است .