بندرعباس - خبرگزاری مهر: ناجیان فعال در شناورهای جستجو و نجات آبهای خلیج فارس همانند فرشتگان نجات بدون احساس خستگی، به افرادی که در پدریاها دچار مشکل شده اند، امدادرسانی می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، دریانوردی و مسافرت های دریایی برای هر کدام از ما شاید جذابیتهای خاص خود را داشته باشد. در این عرصه عده ای به طور تخصصی به فعالیتهای دریانودری در زمینه های مختلف تجاری و یا حتی نظامی می پردازند و مردم عادی نیز علاقه مند به تجربه مسافرتهای دریایی هستند.

اما در پهنه بی کران آبها و دریاها، افرادی نیز فعالیت می کنند که در زمان بروز حوادث به داد کسانی می رسند که جانشان به خطر افتاده و این ناجیان تلاش می کنند تا جان مردم را نجات دهند.

شاید تا زمانی که حادثه ای اتفاق نیفتاده کمتر کسی به یاد ناجیان دریایی بیفتد اما این بار ما تصمیم گرفتیم تا به مناسبت هفتم مهر ماه روز جهانی دریانوردی با تعدادی از این ناجیان در سفری دریایی هم کلام شویم و به حرف های آنان گوش دهیم.

محمد احمدی زاده یکی از فرماندهان شناورهای جستجو و نجات دریایی در بندرعباس طی این سفر دریایی به ما می گوید: شناورهای جستجو و نجات دریایی بسیار پیشرفته بوده و سرعت آنها نیز حدود 80 کیلومتر در ساعت است و همچنین قابلیت دریانوردی در حداکثر ارتفاع موج در خلیج فارس یعنی تا 7.5 متر ارتفاع موج را نیز دارند.

وی در ادامه عنوان می کند: در کل آبهای استان هرمزگان شش شناور جستجو و نجات دریایی فعالیت می کنند که این شناورها در صورت نیاز در آبهای خارج از استان و حتی با هماهنگی با دیگر کشورها، عملیات نجات را در آبهای بین المللی نیز انجام می دهند.

ایران دارای قوی ترین سیستم جستجو و نجات دریایی

این فرمانده شناور ناجی اظهار داشت: ایران دارای قوی ترین سیستم جستجو و نجات دریایی در کل منطقه خلیج فارس و دریای عمان و پرسنل ما به صورت 24 ساعته و در صورت بروز هر گونه حادثه ای عملیات امداد و نجات دریایی را انجام می دهند.

احمدی زاده خاطرنشان کرد: بیشترین حوادثی که ما شاهد آن بوده ایم به علت عدم رعایت نکات ایمنی و مربوط به غرق شدن و آتش گرفتن شناورها به خصوص لنج ها بوده اما در عرصه دریاها در صورت بروز هرگونه اتفاقی، از به خطر افتادن جان کسی تا حتی بروز آلودگی دریایی شناورهای ناجی عملیات مربوطه را انجام می دهند.

اما زمانی که با هر کدام از پرسنل این شناور ناجی هم کلام می شویم هر کدام از آنها خاطرات تلخ و شیرین بسیاری را برای گفتن دارند.

آمبولانسی که دستگاه تنفس نداشت!

قاسم رهبر تکنسین فوریتهای پزشکی این شناور می گوید: در یک عملیات امدادی ما عملیات احیای قلبی و تنفسی را روی بیماری که در یک شناور دچار مشکل شده بود انجام دادیم و این بیمار را با شناور ناجی و با کمک دستگاه تنفس به اسکله رساندیم اما زمانی که بیمار را به آمبولانس منتقل کردیم پرسنل آمبولانس به ما گفتند که این آمبولانس دارای دستگاه تنفس نیست و ما نیز با کپسول های تنفسی خودمان بیمار را به بیمارستان رساندیم.

سید جمال ناصری که حدود یک سال و نیم است به عنوان "موتوریست" در بخش موتورخانه شناور ناجی فعالیت می کند نیز در تشریح کار خود می گوید: در مجموع باید گفت که کار در شناور ناجی سخت است و زمانی که حادثه ای رخ می دهد همه پرسنل شناور از جمله افرادی که در موتورخانه کار می کنند نیز به عنوان ملوان در عملیات نجات مشارکت می کنند.

خاطره ای تلخ از پیدا کردن یک جسد

وی یکی از خاطرات تلخ خود را پیدا کردن یک جسد غرق شده در آبهای خلیج فارس می داند و می گوید: نخستین جسدی که در دوران کاری ام از آب گرفتیم، جسدی بود که حدود سه روز در حوالی جزیره لارک زیر آب مانده بود و ما با کمک دستگاه "رسکیونت" این جسد را به شناور منتقل کرده و به خانواده او تحویل دادیم.

وی در ادامه خواستار توجه بیشتر به پرسنل فعال در شناورهای ناجی شد و افزود: با توجه به اینکه افراد فعال در شناورهای ناجی جان خود را برای نجات جان دیگران به خطر می اندازند باید به مسائل و مشکلات آنها توجه بیشتری صورت گیرد.

نجات دو اماراتی توسط ناجیان ایرانی

در ادامه امین رفیع زاد ناخدا و یکی از فرماندهان شناور ناجی خاطره ای از نجات 2 اماراتی در آبهای ایوموسی بیان کرد و افزود: در آبهای نزدیک به جزیره ابوموسی دو نفر از سرنشینان اماراتی یک شناور تفریحی به آب افتادند که ما این دو نفر را نجات داده و به جزیره ابوموسی بردیم و سپس آنها به کشور امارات بازگردانده شدند.

زنده ماندن یک ناخدای پیر در خلیج فارس

حامد محمودی پور مدیر ماشین این شناور ناجی نیز خاطره ای جالب از دوران کار خود در این گونه شناورها دارد و می گوید: یک روز حوالی ساعت هفت صبح در حالی که ما خود را از جزیره ابوموسی آماده بازگشت بندرعباس می کردیم به ما اعلام شد که یک نفر از یک لنج باری در خط دریایی بوشهر به دوبی و در حوالی جزیره ابوموسی به آب افتاده است.

وی ادامه داد: این فرد ناخدای پیر این لنج بود که حوالی ساعت چهار صبح و در حالی که قصد گرفتن وضو داشت به آب افتاد و جستجوی ما برای یافتن این فرد تا پس از ساعت 12 ظهر ادامه داشت و در این ساعت ما این ناخدای پیر را در حالی که بر روی آب شناور بود، پیدا کردیم و او توانسته بود تا آن ساعت خود را روی آب شناور نگه دارد و غرق نشده بود و در نهایت نیز زنده ماند.

دوباره که با محمد احمدی زاده فرمانده شناور جستجو و نجات دریایی هم صحبت می شویم، می گوید: من هشت سال است که در شناورهای ناجی مشغول به کار هستم و حتی در یک دوره 15 روزه جان 23 نفر را نیز نجات داده ام و باید بگویم که کار ما با مشقت های بسیاری همراه است.

وی به بیان نکته ای جالب پرداخت و گفت: یک روزیکی از قدیمی ترین افراد فعال در شناورهای ناجی پس از یک عملیات سنگین می گفت که این چه شغلی است ما داریم و من دیگر به این کار ادامه نمی دهم اما همان فرد پس از آن که عملیات تمام شد و به ساحل رسیدیم آن حرف ها را فراموش کرد و به کار خود ادامه داد.

احمدی زاده در پایان عنوان می کند: کار بر روی شناورهای ناجی بسیار پرهیجان و پر استرس است اما هم اکنون می توانم بگویم که رسیدگی بهتری نسبت به امور این قشر انجام می شود.

اعضای این شناور ناجی که به همراه آنان به یک سفر دریایی کوتاه رفتیم شامل محمد احمدی زاده فرمانده شناور ناجی، امین رفیع زاد ناخدا و یکی از فرماندهان شناور، حامد محمودی پور مدیر ماشین شناور، سید جمال ناصری موتوریست شناور، شهریار گوهر کبودی و محمود مهربان فرد ملوانان شناور و قسم رهبر تکنسین فوریتهای پزشکی شناور بود.

ناجیان عرصه دریاها افرادی هستند که شغلی بسیار سخت برگزیده و با صبر و تحمل فراوان و به خطر انداختن جان خود برای نجات جان دیگر افراد تلاش می کنند که جا دارد نه تنها در روز دریانوردی بلکه در تمامی ایام سال به این افراد که به طور خستگی ناپذیری تلاش می کنند، توجه بیشتری داشته باشیم.

------------------------------------

گزارش: نیما نبی زاده