به گزارش خبرنگار مهر، عمق بیماری زوال بلوط در استانهای زاگرس نشین به گونه ای است که برخی کارشناسان خواستار اعلام "عزای عمومی" برای مرگ میلیون ها اصله درخت بلوط شده اند؛ موضوعی که مورد متوجه متولیان امر هنوز قرار نگرفته است.
این وضعیت به گونه ای است که در آماری که طی ابتدای سالجاری اعلام شد این بیماری 250 هزار هکتار از جنگلهای لرستان را درگیر کرده بود تا کارشناسان و محققان خواستار بسیج عمومی دستگاهها و وزارتخانه های ذی ربط برای کنترل این فاجعه شوند ولی به نظر می رسد هنوز زنگ هشدار برای مسئولان به صدا درنیامده است.
رئیس مرکز تحقیقات منابع طبیعی و کشاورزی استان لرستان صبح دوشنبه در جلسه ستاد خشکسالی استان با هشدار نسبت به عمق خساراتی ناشی از بیماری زوال بلوط گفت: متأسفانه زوال درختان بلوط به صورت یک فرآیند پیش رونده در استان لرستان در حال گسترش است.
قربانی با اشاره به سرایت این بیماری در جنگلهای بلوط استانهای مختلف بیان داشت: پیش بینی می شود با استمرار این وضعیت تا پایان سالجاری میزان خسارات زوال بلوط در جنگلهای لرستان به 300 هزار هکتار برسد.
وی ادامه داد: این میزان وسعت درگیر با بیماری به این معنی است که بیماری زوال بلوط نزدیک به 15 میلیون اصله درخت بلوط را درگیر خواهد کرد.
رئیس مرکز تحقیقات منابع طبیعی و کشاورزی استان لرستان یادآور شد: این در حالیست که درختان درگیر با این بیماری بلوط هایی با عمر بالای 50 تا 100 سال هستند.
قربانی با یادآوری اینکه این درختان با این عمر بالا عموما درختان بلوط دانه زاد هستند، عنوان کرد: استمرار این وضعیت آینده مبهمی برای جنگلهای بلوط رقم خواهد زد.
بنابر این گزارش وضعیت خشکیدگی درختان بلوط و گسترش بیماری زوال در بلوطستان به گونه ای است که میزان خسارت خشکیدگی درختان در برخی مناطق زاگرس به 100 درصد می رسد و این یعنی هستی بلوط ها رو به نیستی می رود.
مطابق تحقیقات صورت گرفته از سوی کارشناسان مرکز تحقیقات منابع طبیعی و کشاورزی استان لرستان بر اساس آمار تا پایان سال 91 و طی سه سال اخیر بیش از ۲۵۰ هزار هکتار از جنگل های استان لرستان دچار پدیده "زوال" بلوط شده اند و در حال نابودی هستند که این رقم تا پایان امسال به 300 هزار هکتار می رسد.
همچنین نتایج تحقیقی میدانی نشان می دهد که در هر هکتار بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ درخت بلوط در مناطق جنگلی استان رویش دارند، بنابراین با کمال تاسف باید گفت که تا کنون نزدیک به 15 تا 20 میلیون اصله درخت بلوط در لرستان خشک شده و یا در حال خشکیدگی هستند.
در تحقیقات دیگری که بازهم از سوی این مرکز انجام شده آمده که جنگلهای بلوط در استانهای حاشیه زاگرس در حال "زوال" است حتی در استانهایی مانند ایلام خشکیدگی به ۴۰ درصد مساحت جنگل ها و در استان لرستان درصد خشکیدگی و زوال بلوط به بالای ۲۱ درصد رسیده است.
این آمار مربوط به سال گذشته است و در بازدیدهای اخیر صورت گرفته در بسیاری مناطق خسارت زوال حتی به مرز ۱۰۰ درصدی رسیده است و این عارضه به شدت در حال گسترش است.
تحقیقات کارشناسان حاکی از آن است که خشکیدگی ها هم در درخت های موجود در اراضی کشاورزی و هم در اراضی مرتعی، هم در درختان موجود در ارتفاعات و هم در بستر اصلی رودخانه های دائمی مشاهده شده است و این اطلاعات حکایت از یک بحران جدی دارد.
متخصصان می گویند علامت اصلی بلوط های خشک شده جدا شدن پوست از شاخه ها و تنه اصلی است و عارضه در درخت به حدی سریع آن را خشک می کند که گویا این درخت جوان سالهاست که در خوابی عمیق رفته و بی صدا مرده است.