به گزارش خبرنگار مهر، مهران موسوی زاده پیش از ظهر سه شنبه در جمع مدیران ثبت احوال استان افزود: از این تعداد هزار و 527 فقره سند بیع و سه هزار و 52 فقره سند وکالت،407 فقره سند رهنی و دو هزار و 647 فقـره انـواع اسناد بوده که از طریق سامانه ثبت الکترونیک اسناد (ثبت آنی ) تنظیم شده است.
وی اظهار امیداری کرد: نه تنها روند رو به افزایش آن ادامه خواهد داشت بلکه امورتبعی تنظیم اسناد، اقداماتی نظیر فک رهن، فسخ سند، صدور اجرائیه، عزل وکیل و استعفای وکیل نیز ازطریق این سامانه انجام می شود.
وی عنوان کرد: یکی ازبزرگترین محاسن ثبت آنی استعلام های اخذ شده مورد نیاز جهت معاملات مردم بدون دستکاری و جعل افراد سودجو از مراجع مختلف است و مردم (اصحاب معامله) با کمال اطمینان می تــوانند معـاملات خود را بـدون دغـدغـه ای انجام دهند واین خود عمل بسیار بزرگی در تنظیم معاملات است.
موسوی زاده بیان داشت: اکثر مردم از اینکه فروشنده جزء افراد ممنوع المعامله نباشد و یا اینکه ملکی دارای تعارض نباشد معاملات خود را با شک وتردید انجام می دادند که این فرآیند، این موضوع را ازبین می برد.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان گلستان افزود: ثبت آنی جدیدترین عمل مکانیزه ثبتی بوده و بدیهی است هرعملی بدواً دارای ایراداتی است که باید به مرحله اجراء برسد، تا ایرادات ونواقص آن برطرف شود و این نیازمند به تعامل مردم با دفاتر اسناد رسمی است.
وی یادآورشد: استفاده دفاتراسناد رسمی از سامانه ثبت الکترونیک اسناد (ثبت آنی) منتج به ذینفع شناخته شدن مردم خواهد شد و به دنبال این امر کار گروهی متشکل ازکارشناسان اموراسناد واملاک و فناوری اطلاعات (انفورماتیک) در اداره کل ثبت استان جهت اجرای صحیح دستورالعمل ثبت آنی، چگونگی پیشرفت امور تشکیل شده است.
وی افزود: همچنین با همکاری خوبی که بین اداره کل ثبت اسناد واملاک استان گلستان وجامعه سردفتران ودفتریاران این استان، برقرار بوده، امید است که درحداقل زمان ایرادات شناسایی و به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور منعکس، تا مشکلات ثبت آنی به پایان برسد.