به گزارش خبرنگار مهر، بیش از چهار سال از امضای قرارداد اولیه قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان با حضور روسای وقت جمهوری دو کشور میگذرد با این وجود عزم اسلام آباد هنوز برای ساخت خط لوله واردات گازهای ترش پارس جنوبی هنوز جزم نشده است.
در این بین بارها مسئولان وزارت نفت در دولت دهم مکاتبه و نامه نگاریهای متعددی با وزارت انرژی پاکستان بریا تسریع در ساخت خط لوله گاز وارداتی از ایران انجام داده اند که این مذاکرات و بعضا اولتیماتوم ها هنوز به نتیجه نرسیده است.
بر اساس توافق تهران – اسلام آباد چنانچه تا پایان سال ٢٠١٤ میلادی ایران و یا پاکستان موفق به صادرات و یا دریافت گاز طبیعی نشوند، طرفی که تخلف و یا تعلل داشته باشد به ازای هر روز بین یک تا سه میلیون دلار باید جریمه پرداخت کند.
همزمان با تاخیر و وقت کشی های گازی پاکستان در ساخت خط لوله واردات گاز ایران، هم اکنون ساخت خط لوله صادرات گاز ایران از مسیر خط لوله هفتم سراسری به نقطه صفر و مشترک گازی دو کشور از پیشرفت مطلوبی برخوردار بوده به طوری که پیش بینی می شود ساخت این خط لوله تا حداکثر سه ماهه نخست سال 2014 میلادی به پایان برسد.
در این بین اخیرا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و نواز شریف نخست وزیر پاکستان با محور تشریع در ساخت خط لوله و آغاز تبادلات گازی بین تهران – اسلام آباد در نیویورک بحث و تبادل نظطر کرده اند.
از سوی دیگر رسانه های پاکستانی هفتهجاری اعلام کرده اند که 18 مهر ماه سالجاری " شاهد خاقان عباسی" وزیر نفت و انرژی پاکستان در رای هیاتی به تهران سفر می کند تا در دیدار مشترک با بیژن زنگنه وزیر نفت و مسئولان شرکت ملی گاز درباره تمدید دوره ساخت خط لوله واردات گاز از ایران بحث و تبادل نظر کنند.
در همین حال حمید رضا عراقی مدیرعامل جدید شرکت ملی گاز ایران روز گذشته در جمع خبرنگاران از آغاز دور جدید مذاکراتی گازی ایران و پاکستان اظهار بیاطلاعی می کند و درباره درخواستهای جدید پاکستان برای تمدید زمان بندی تحویل گاز هم اظهار بیخبری کرده است.
آخرین وضعیت ساخت خط لوله گاز در داخل پاکستان هم بنا بر گزارش مسئولان شرکت گاز حاکی از آن است که تاکنون قرارداد کارشناسی بین شرکت ملی گاز پاکستان (ISGS) و شرکت ایرانی تدبیر انرژی گستر ایرانیان امضا شده است اما باید این قرارداد بین مدیران عامل دو شرکت هم امضا شود که تاکنون امضا نشده است.
کل متراژ خط لوله گاز در خاک پاکستان حدود 780 کیلومتر بوده که این لوله گاز در ایالت نواب شاه این کشور احداث خواهد شد. به گزارش مهر، پس از امضای قرارداد اصلی گاز ایران و پاکستان بین روسای جمهور دو کشور در خرداد ماه سال 1389، دو سند موافقت نامه عملیاتی و موافقت نامه رئوس ترانزیت گاز از خاک پاکستان تهیه و در ترکیه امضا شد.
همچنین ضمانت نامه این قرارداد در دولت پاکستان و در وزارت انرژی این کشور توسط نماینده ویژه دولت پاکستان امضا و سپس بخش حساس این قرارداد گازی به دنبال نظر مشاوران حقوقی توسط نماینده دولت پاکستان دست نویس شد. در نهایت نافذ شدن این قرارداد هفت میلیارد دلاری فروش گاز طبیعی در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران هم به تصویب رسیده است.