سیدعباس صالحی، معاون جدید امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم معارفه خود گفت: فرهنگ را نمی‌توان در یک تاریکخانه پرورش داد. حتی آن را نمی‌توان در یک محیط گلخانه‌ای گسترش داد، فرهنگ نیاز به فضای باز و شمیم با طراوت آزادی دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم تودیع و معارفه معاونان سابق و جدید حقوقی، پارلمانی و امور استان‌ها، مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی و امور فرهنگی وزارت ارشاد صبح امروز سه شنبه 16 مهرماه با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن سینمایی این وزارتخانه برگزار شد.

در این مراسم ابتدا حجت‌الاسلام والمسلمین سید علی اکبر مسعودپور، معاون سابق حقوقی پارلمانی و امور استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی کوتاه با آرزوی توفیق برای حسین نوش‌آبادی مسئول جدید این معاونت، از نمایندگان مجلس به خصوص اعضای کمیسیون فرهنگی نیز تقدیر کرد.

وی همچنین گفت: ما منصوب می‌شویم و طبیعتا بعد از این انتصاب روزی باید جدا شویم. دو راه بیشتر برای جدا شدن نیست، یا کناره‌گیری یا مرگ. این کنار می‌تواند کنار رفتن یا برکناری باشد، مرگ که خیلی بد نیست پس بنابراین، کنار خوب است. والسلام!

سپس حسین نوش آبادی معاون جدید حقوقی پارلمانی و امور استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از حسن اعتماد وزیر ارشاد برای واگذاری این مسئولیت به وی قدردانی کرد و گفت: من از زحمات معاونان محترمی که در چند سال اخیر خدمات شایان توجهی داشتند، تقدیر می‌کنم و همچنین از آقای مسعودپور که قریب به سه سال در این مسند خدمات قابل توجهی داشتند، تشکر می‌کنم.

وی سپس با اشاره به ماموریت‌های ذاتی وزارت ارشاد گفت: باید تمام ارگان‌ها مجموعه وزارت ارشاد را در انجام وظایفش کمک کنند. اهمیت دستگاه فرهنگی کشور به حدی است که در افق سند چشم‌انداز، اولین موضوعی که مطرح شده، موضوع فرهنگی است.

نوش آبادی افزود: وزارت ارشاد ماموریت‌های ویژه و رسالت‌های راهبردی هم دارد که یکی از وظایف آن ارائه الگوی توسعه ایرانی اسلامی پیشرفت است که باید با همکاری و هماهنگی همه نهادها بتوانیم این الگو را تا پایان برنامه سوم به مجلس ارائه دهیم.

معاون جدید حقوقی، پارلمانی و امور استان‌های وزارت ارشاد همچنین همکاری و هماهنگی تمام دستگاه‌ها را برای اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور خواستار شد و گفت: تهیه سند ملی توسعه روابط فرهنگی ایران هم در سطح بین‌الملل از دیگر وظایف ارشاد است که ما باید به آن بپردازیم.

سپس نوبت به تودیع و معارفه معاونان قدیم و جدید امور مطبوعاتی رسید که ابتدا محمدجعفر محمدزاده، مسئول سابق این معاونت به جای سخنرانی کلیپی حدوداً 15 دقیقه‌ای با عنوان «تو بودی و ما نبودیم و هیچ» پخش کرد که در آن ضمن تاکید بر شعار وی در دوران مسئولیتش به عنوان معاون مطبوعاتی یعنی توسعه کیفی و تهذیب رسانه گزارشی از فعالیت‌های این دوره ارائه شده بود.

در این کلیپ به صدور مجوز برای 2200 نشریه و 20 خبرگزاری، تدوین آیین‌نامه کار حرفه‌ای روزنامه نگاری، کاهش 95 درصدی تذکرات اداره کل مطبوعات داخلی به مطبوعات و خبرگزاری‌ها، افزایش 3 برابری تعرفه آگهی‌های دولتی و لغو انحصار آگهی‌ها از روزنامه ایران، رشد 3 برابری آگهی‌های دولتی در مطبوعات، صدور 421 پروانه بین المللی کار خبرنگاری، اعطای وام 5 میلیون تومانی به 510 نفر از اهالی رسانه، راه اندازی دانشکده روزنامه نگاری، اعطای بورسیه تحصیلی به برگزیدگان جشنواره مطبوعات و افزایش 20 برابری جایزه این جشنواره در دوره مسئولیت محمدزاده در معاونت مطبوعاتی اشاره شده بود.

در ادامه حسین انتظامی، معاون جدید امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تقدیر از زحمات محمدزاده در دوران مسئولیتش، گفت: من طی 5 دوره‌ای که در هیئت نظارت بر مطبوعات بودم با 5 یا 6 معاون وزیر کار کردم و انصافا آقای محمدزاده تلاش زیادی انجام داده است.

وی همچنین با بیان اینکه من امروز قصد اعلام برنامه‌هایم را ندارم و این برنامه‌ها بعد از مراسم تودیع و معارفه، رسما در سایت معاونت مطبوعاتی اعلام خواهد شد، بر لزوم اجرای شعارها و برنامه‌های مسئولان جدید تاکید کرد و گفت: معمولا در کشور ما مجلس برای خودش یک برنامه پنج ساله دارد که آن را در لوایح بودجه می‌بینیم، ولی معلوم نیست چقدر از این برنامه محقق شود. هر کدام از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و یا وزرا و یا معاونین وزرا هم معمولا برای خودشان برنامه‌هایی اعلام می‌کنند، اما باز هم مشخص نیست چه مقدار از این شعارها محقق می‌شود.

انتظامی افزود: برنامه‌هایی که من اعلام خواهم کرد، در راستای برنامه‌هایی است که آقای دکتر روحانی در زمان انتخابات گفتند و همچنین در راستای برنامه‌های آقای جنتی است.

سپس نوبت به تودیع و معارفه معاونان سابق و جدید امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید که در ابتدا علی اسماعیلی برای سیدعباس صالحی در مسئولیت جدید آرزوی توفیق کرد و درباره عملکرد خود نیز گفت: من و همکارانم در ادای عهد امانت کوشیدیم تا در زمینه توسعه کتاب و کتابخوانی در جامعه گام برداریم و در این راه از هیچ کوششی فروگذار نکردیم.

وی با بیان اینکه تکلیف و وظیفه ما در گسترش کمی و کیفی مطالعه و کتابخوانی بسیار دشوار است، کتاب را ضامن بقای فرهنگ دانست و گفت: ما در معاونت فرهنگی کوشیدیم به قدر وسع و توان خود از جایگاه بلند کتاب در عرصه فرهنگ صیانت کنیم و عمده تلاش‌هایمان برای افزایش سرانه دسترسی به کتاب و توجه ویژه به حوزه چاپ و نشر بود.

اسماعیلی حمایت ویژه از ادبیات داستانی، ادبیات دفاع مقدس، ادبیات انقلاب، پافشاری بر انتقال یارانه فرهنگ از بخش تولید به سمت مصرف کننده و حمایت از صنعت چاپ و نشر را از جمله برنامه‌های دوره 13 ماهه فعالیت خود در معاونت فرهنگی عنوان کرد و گفت: ما تلاش کردیم در ضوابط نشر یک روان‌سازی صورت گیرد و همین طور در اجرای برنامه‌ها تمرکززدایی کردیم.

مسئول سابق معاونت فرهنگی وزارت ارشاد همچنین یادآور شد: ما تلاش کردیم مولفان و ناشران را در فرآیند تصمیم‌گیری برای انتشار کتاب مشارکت دهیم. داوری و قضاوت در اینکه ما تا چه حد موفق بوده‌ایم، برعهده اهل قلم و فراتر از آن پروردگار است.

همچنین سیدعباس صالحی معاون جدید امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی گفت: طبیعتا فرهنگ می‌تواند نقشه‌های مختلفی داشته باشد و بنا بر این نقشه‌های مختلف، رویکردهای مختلفی پدید می‌آید. برخی فرهنگ را در کالاهای فرهنگی می‌بینند و نگاهشان را تنها به این حوزه محدود می‌کنند در حالی که فرهنگ، روش و منش زندگی و دایره آن است.

وی افزود: بخش کتاب به عنوان بخش قابل توجهی از فعالیت‌های معاونت امور فرهنگی، یک جایگاه اساسی دارد. کتاب هسته سخت تمدن‌سازی است. با این حال این فرصت را در اختیار قرار می‌دهد تا رسانه‌های دیگر از کتاب تغذیه شوند. به تعبیر مستحکم رهبری، کتاب، مادر تمدن‌ها و عصاره آنهاست و برخاسته از همین نگاه باید گفت کتاب نقشی جوهری در این عرصه دارد.

صالحی افزود: جایگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور فرهنگی بر این دو نگاه تعبیر می‌شود. یعنی نگاهی که می‌خواهد منشاء زندگی را تدبیر حاکمیتی بکند. طبیعتا با این نگاه، حضور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور فرهنگی در حوزه‌های تصمیم سازی و تصمیم گیری اهمیت پیدا می‌کند. این حضور وقتی فعال‌تر و جدی‌تر می‌شود که نگاه جدیدی به حوزه فرهنگ وجود داشته باشد، یک نگاه سالم و صحیح و با نقشه درست.

معاون جدید امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس با تاکید بر لزوم حضور آزادانه افکار و خلاقیت‌های متنوع در عرصه‌های فرهنگی گفت: در دهه اخیر بحث کرسی‌های آزاداندیشی از سوی رهبر انقلاب مطرح شده است که این متکی بر نگاهی است که فرصت‌های برابر را برای فعالان عرصه فرهنگ فراهم می‌کند. آنچه حضور مثمر ثمر جریان‌های فعال فرهنگی را تامین می‌کند، فضایی است که در آن بتوان مجال بروز و ظهور آزاداندیشی را فراهم کرد. در فضای بسته فرهنگی، خلاقیت‌ها و مهارت‌های لازم، تحقق کافی پیدا نمی‌کند و بدون تردید نمی‌شود فرهنگ را در یک تاریکخانه پرورش داد و یا حتی نمی‌توان در یک محیط گلخانه‌ای آن را گسترش داد.

صالحی تصریح کرد: فرهنگ نیاز به فضای باز و شمیم با طراوت آزادی دارد، شمیمی که بتواند محیط فرهنگی را شاداب و با طراوت حفظ کند.

وی سخنانش را با تقدیر از تلاش‌های علی اسماعیلی در دوره قبلی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به پایان برد.

در پایان این برنامه، علی جنتی احکام سه معاون جدید خود را در حوزه‌های حقوقی، پارلمانی و امور استان‌ها، مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی و امور فرهنگی به آنها اعطا و با اهدای لوح‌های یادبود و هدایایی، از مسئولان قبلی این معاونت‌ها تقدیر کرد.