به گزارش خبرنگار مهر، هشتمین اجرای ارکستر بزرگ پارس در حالی چهارمین روز از اجرای خود در دو سانس را روی صحنه برد که تالار وحدت پر بود از کودکانی که برای تماشای کنسرت به سالن آمده بودند و در میان اشتیاق دیدن کنسرت دست از بازی های کودکانه خود برنمی داشتند و در محوطه باز و یا در سالن انتظار تالار وحدت با یکدیگر بازی می کردند.
حسین دهلوی به دیدار کودکان آمد
در میان جمعیت، مرد بزرگ موسیقی کودک حسین دهلوی آهنگساز اپرای "مانی و مانا" نیز حضور داشت و با شادی کودکان شاد بود. در کنار حسین دهلوی، حسن ریاحی آهنگساز و دبیر چندین دوره جشنواره موسیقی فجر نیز حضور داشت و ناصر نظر رهبر ارکستر بزرگ پارس پیش از شروع کنسرت نزد این پیشکسوتان هنر موسیقی آمد و خیر مقدم گفت.
در ابتدای این کنسرت راوی روی صحنه آمد و با زبان کودکان روز جهانی کودک را تبریک گفت. در بخش هایی از این پیام تبریک درباره چرایی و چگونگی نامگذاری یک روز به نام روز جهانی کودک چنین آورده شده بود: چندین سال پیش گوشه ای از دنیا، بچه های یک مدرسه با هم فکر کردند این دنیای بزرگ پر از بچه هاست و این بچه ها چیزهایی می خواهند و حقوقی دارند. باید جای امن و مدرسه و غذا و خونه داشته باشند. باید درس بخوانند باید بزرگترها دوستشون داشته باشند و با آنها مهربون باشند. باید بازی و شادی و خوشبختی داشته باشند. بچه های آن مدرسه یک نامه نوشتند و در آن نامه خواستند صدای خود را به گوش آدم بزرگ ها برسانند و روز نوشتن آن نامه شد روز جهانی کودک.
سفید برفی و هفت کوتوله برای کودکان شادی آورد
پس از مقدمه، گروه کوبه ای ایرانی با عنوان "ایران میهن من" روی صحنه آمدند و قطعاتی از شاهنامه فردوسی را اجرا کردند. در کنار شور و هیجانی که سازهای کوبه ای به این بخش از کنسرت می داد نقالی شاهنامه توسط دو نقال هشت و ده ساله با نام های پارسوآ پورقبادی و بامداد مقدادی رنگ و بوی زیباتری به اجرای این بخش می داد.
پس از پایان این بخش گروه حرکت و موسیقی روی صحنه آمدند. دختر و پسر بچههای کوچک با لباسهایی شبیه آنچه از داستان سفید برفی و هفت کوتوله می شناسیم روی صحنه آمدند و بخشهایی از این داستان را همراه با موسیقی اصلی که برای اولین بار روی انیمیشن کارتونی توسط شرکت والت دیسنی ساخته شده بود، اجرا کردند.
این بخش از اجرا با تشویق و هیاهوی کودکان و بزرگترهای حاضر در سالن همراه بود. راوی در این بخش از کنسرت دلیل انتخاب این داستان و اجرای آن را توسط گروه حرکت و موسیقی عنوان کرد و گفت: داستان سفید برفی و هفت کوتوله اولین انیمیشن کارتونی بود که 76 سال پیش برای کودکان ساخته شد و قطعات به یادماندنی از این انیمیشن در نسل های مختلف به یادگار مانده است.
میکی ماوس هم به روی صحنه آمد
یکی دیگر از بخش های قابل توجه که توسط گروه حرکت و موسیقی اجرا شد، حضور یکی دیگر از شخصیت های معروف کارتونی میکی ماوس بود که در کنار سفید برفی و هفت کوتوله روی صحنه برای کودکان بازی و حرکت می کردند.
بخش پایانی این کنسرت پس از استراحتی کوتاه به اجرای ارکستر بزرگ پارس به رهبری ناصر نظر اختصاص داشت. در ابتدای این بخش قطعه "ناجیان کوچک زمین" با شعری از افشین اعلاء همراه با گروه کر اجرا شد و پس از آن پارمیس عقدایی خواننده کوچک همراه با ناصر نظر در میان تشویق تماشاگران روی صحنه آمد و قطعه "مهرگان" با شعری از جمال الدین اکرمی را اجرا کرد.
چهارگوشه جهان در کنسرت کودکان ایران
یکی از بخش های جالب این اجرا که جنبه جهانی هم به مجموع قطعات و در کل اجرای ارکستر پارس می داد حضور رنگین پوستان بر روی صحنه بود. به این ترتیب که در ابتدا دختری با لباسی سفید که نمادی از انسان های سفیدپوست بود روی صحنه آمد و قطعه ای را درباره خاستگاه زندگی سفیدپوستان خواند. پس از آن پسری سیاه پوست با لباسی که نماد مردم آفریقا بود همراه با ساز کوبه ای خود درباره سیاهپوستان خواند.
در ادامه این بخش دختری که لباس چینی پوشیده بود به عنوان نماینده زردپوستان روی صحنه آمد و با لحن چینی قطعه ای به زبان فارسی خواند و درباره زردپوستان اطلاعاتی را به کودکان داد. در پایان این بخش هم پسر جوانی با لباس سرخپوستی روی صحنه آمد و درباره سرزمین خود سخن گفت.
بخش پایانی این کنسرت به اجرای قطعه "چهارفصل" با شعری از جمال الدین اکرمی و آواز خواننده 6 ساله به نام نامی نظر اختصاص داشت. در این بخش گروه حرکت و بازی با لباس هایی به رنگ فصل های مختلف روی صحنه می آمدند و نمایش هایی را درباره فصل های مختلف سال اجرا می کردند.
خواننده کوچک 6 ساله شگفتی آفرید
اجرای قطعه "چهارفصل" و به ویژه آواز نامی نظر خواننده 6 ساله با تشویق حاضران مواجه شد و از گروه خواستند که این قطعه را بار دیگر اجرا کنند. ناصر نظر هم پس از این درخواست چوب رهبری ارکستر را به پسرش داد و اینبار نامی نظر گروه را رهبری کرد.
پس از پایان این بخش ارکستر بزرگ دو قطعه از مجموع قطعاتی را که اجرا کرده بود به عنوان قطعات بیز برنامه اجرا کرد و به این ترتیب اجرای ارکستر بزرگ پارس به پایان رسید.
در حاشیه:
- رنگ بندی زیبایی بر فضای تالار وحدت حاکم بود و این رنگ بندی با لباس هایی که بر تن اعضای گروه به فراخور اجرا بود زیبایی خاصی به مجموع کار می بخشید. یکی از زیباترین صحنهها اجرای شاهنامه خوانی ارکستر کوبه ای ایرانی بود. کودکان در این اجرا با لباس هایی با سه رنگ سبز، کرم و آجری روی صحنه آمدند و کودکان نقال هم با لباس هایی با طرح سنتی که با خط خوش روی آنها از شاهنامه نوشته شده بود به اجرای برنامه پرداختند.
- این اجرا علاوه بر کودکان توصیه هایی کاملا آموزشی برای بزرگسالان نیز داشت و نکته های تربیتی را در بندهای مختلف برای پدران و مادران حاضر در سالن بیان می کرد. به عنوان نمونه در بخشی از این آموزه ها این چنین خوانده شد: اگر یک بار دیگر فرصت داشتم کودکم را دوباره بزرگ کنم هیچگاه او را با کودک دیگری مقایسه نمی کردم بلکه استعدادهایی را که دارد کشف می کردم و آنها را بارور می کردم.
- بادکنک های بزرگی در طراحی صحنه استفاده شده بود که روی بزرگترین بادکنک نقشه کره زمین بود. اما نکته بامزه این بود که بچه های کوچک برای داشتن این بادکنک ها گریه می کردند و گهگاهی صدای ترکیدن بادکنک های روی صحنه در میکروفن ها می پیچید.
- حضور پدران و مادران همراه با کودکان شش ماهه و یا شیرخوار در سالن دیدنی بود.
- در کنار رنگ و لعاب زیبای کنسرت کودکان پارس و شادی کودکان با دیدن سفید برفی و میکی موس، جای داستان های ایرانی در کل اجرا خالی بود و جز نقالی شاهنامه هیچ داستان ایرانی دیگری از مجموعه داستان های کهن چون "کلیله و دمنه" و ... اجرا نشد.