خرم آباد - خبرگزاری مهر: "احساس امنیت" مقوله ای است که نه تنها دستگاههای امنیتی، که گاه دستگاههای فرهنگی، رسانه ها و حتی سیاست های اقتصادی نیز می توانند آن را تحت تاثیر قرار دهند تا در شکل گیری این "احساس" مهم همگان دخیل باشند.

وقتی صحبت از امنیت به میان می آید ناخودآگاه افراد تلقی های متفاوتی از این مقوله ارائه می دهند و گاه ممکن است که علی رغم مطلوب بودن شاخص های امنیتی به نوعی شاهد احساس عدم امنیت را میان افراد باشیم.

این موضوع به ماهیت دو بعدی امنیت بر می گردد. کارشناسان امر معتقدند که امنیت مفهومی است که دارای دو بعد ذهنی و عینی است؛ یعنی اینکه از بعد عینی، امنیت اجتماعی به معنای ایجاد شرایط و موقعیت ایمن برای افراد جامعه است و از بعد ذهنی، امنیت به معنای احساس امنیت است.

احساس امنیت پدیده ای پر اهمیت در جامعه امروز

با این تفاسیر امنیت، ارتباط مستقیمی با ذهنیت و ادراک مردم یک جامعه دارد به طوریکه اگر مردم احساس کنند که شرایط امنیتی در جامعه مطلوب نیست در گام اول این پدیده به صورت یک واقعیت ذهنی مطرح شده و سپس به صورت ناخودآگاه شاهد برخی آثار بیرونی آن در جامعه خواهیم بود.

این موضوع در جامعه امروزی از مقوله "احساس امنیت" یک پدیده مهم و حیاتی ساخته است به طوریکه متولیان امر همان قدر که زمان خود را مصروف ایجاد امنیت در جامعه می کنند باید توجه شایانی به ارتقا احساس امنیت در میان مردم نیز داشته باشند.

گاه شاهد هستیم که کم توجهی به این مقوله موجب می شود که دستاوردهای متولیان امر در حوزه بهبود و ارتقا سطح امنیت نیز چندان مورد توجه قرار گرفته نشود چرا که تا زمانیکه میزان احساس امنیت در جامعه پایین است نمی توان به مردم قبولاند که وضعیت شاخصهای امنیتی در آن جامعه رو به بهبود است.

"احساسی" که همه در شکل گیری آن دخیل هستند

در حقیقت مفهوم ذهنی از امنیت گاه تحت الشعاع مفهوم عینی این پدیده قرار می گیرد و به همین خاطر رویکرد متولیان امر در دستگاهای مختلف باید به سمت ارتقا امنیت در هر دو بعد باشد.

و اما مسئولیت ایجاد احساس امنیت در یک جامعه و همچنین ارتقا آن تنها بر عهده دستگاههای امنیتی نیست بلکه در این مقوله دستگاههای فرهنگی، رسانه ها و در مجموع می توان گفت که دستگاههای پرشماری می توانند در این زمینه ایفای نقش کنند که قصور هر کدام از آنها می تواند در کاهش میزان احساس امنیت در جامعه تاثیر گذار باشد.

به هر روی طی سالهای اخیر با توجه به پژوهش هایی که در لرستان انجام شد و نتایج آن متولیان امر به این موضوع رسیدند که متاسفانه علی رغم اینکه لرستان جزء سه استان امن کشور به لحاظ شاخص های امنیتی قرار دارد اما همچنان وضعیت "احساس امنیت" در میان مردم چندان مطلوب نیست.

این امر موجب شد تا نیروی انتظامی در حرکت هایی هدفمند و با پشتوانه کارشناسی ضمن شناسایی عوامل موثر در ارتقا احساس امنیت در استان گام های موثری در این زمینه بردارد؛ گام هایی که نتیجه آن را می توان در برخی آمارها دید که حکایت از ارتقا میزان احساس امنیت در استان دارد.

تمرکز دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی لرستان بر روی ارتقا احساس امنیت

سرهنگ رضا شیر اوژن رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: یکی از مقوله هایی که دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی لرستان در دستور کار دارد فعالیت در حوزه پژوهش پیرامون احساس امنیت است.

وی ادامه داد: دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی لرستان با پتانسیل و ظرفیتهای قوی خود پژوهش و تحقیق در حوزه احساس امنیت را دنبال می کند.

سرهنگ شیراوژن با بیان اینکه استان لرستان با وجود اینکه جزء سه استان برتر کشور در بحث امنیت است اما از نظر احساس امنیت رتبه پایینی دارد، تصریح کرد: به همین دلیل دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی لرستان تحقیق و پژوهش در این حوزه و عملیاتی کردن آنها را به صورت ویژه بررسی می کند.

رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان لرستان ادامه داد: در این راستا دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی لرستان بیش از 37 فقره طرح تحقیقاتی را در دو موضوع احساس امنیت و جغرافیای عمومی استان تهیه کرده است.

سرهنگ شیراوژن با اشاره به تالیف 9 فقره کتاب توسط دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان در حوزه احساس امنیت، یادآور شد: همچنین بیش از 15 فقره پایان نامه و رساله دکتری در دو موضوع احساس امنیت و جغرافیای عمومی استان توسط دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی لرستان تهیه شده است.

نوبت به کاربردی کردن پژوهش ها رسید؛ همه دستگاهها پای کار بیایند

وی با بیان اینکه دستاوردهای علمی و پژوهشی دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی لرستان در قالب یک نمایشگاه به نمایش درآمده است، گفت: حال به نظر می رسد که کاربردی و عملیاتی کردن تحقیقات و پژوهش های صورت گرفته در این حوزه ضروری است.

سرهنگ شیراوژن با بیان اینکه فعالیت در خصوص ارتقاء احساس امنیت حوزه های مختلفی دارد، افزود: نقش رسانه ها و همکاری سایر نهادهای ذی ربط برای ارتقاء سطح احساس امنیت در استان حائز اهمیت است.

وی تصریح کرد: در بحث احساس امنیت 28 نهاد و دستگاه دست اندرکار هستند که می توانند به عنوان بازوان نیروی انتظامی همکاری و فعالیت مثمر ثمری داشته باشند.

رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان لرستان با تاکید بر اینکه دفتر تحقیقات کاربردی نیروی انتظامی از پتانسیل خوب اساتید دانشگاهی برخوردار است، اظهار داشت: این دفتر با تشکیل شوراهای فکر و شورای پژوهش اقدام به عملیاتی کردن طرح های تحقیقاتی در سطح استان می کند.

وی در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به برگزاری همایش های مختلف توسط دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان لرستان، یادآور شد: برگزاری همایش ملی "احساس امنیت، نظم و امنیت" که جزء همایش های موفق و برتر کشور محسوب می شود یکی از همایش هایی است که در راستای مقوله احساس امنیت در لرستان برگزار شده است.

رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان لرستان با بیان اینکه در این همایش افراد و اساتید ملی و فراملی حضور داشتند، تصریح کرد: در این همایش هر کدام از اساتید یک تالیف یا پژوهش در راستای محورهای همایش و برای ارتقاء سطح احساس امنیت در لرستان انجام دادند.

تدوین "کاربست" ارتقا احساس امنیت به لرستان سپرده شد

سرهنگ شیراوژن با تاکید بر اینکه با همت فرماندهی انتظامی استان دفتر تحقیقات کاربردی در حال تدوین کاربست عملی این همایش ملی هستیم، ادامه داد: امیدورایم که این کاربست علمی تا دو ماه  دیگر تهیه و تدوین شود تا مردم بتوانند از نتایج کاربردی آن بهره مند شوند.

وی با اشاره به اینکه با تهیه این کاربست و استفاده از نتایج علمی و کاربردی آن احساس امنیت در استان بالا می رود، تصریح کرد: نتایج این کاربست علمی نه تنها در لرستان بلکه به صورت ملی مورد استفاده قرار می گیرد.

رئیس دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی استان لرستان با بیان اینکه برای تهیه این کاربست از اساتید ملی و فراملی دعوت شده است، یادآور شد: کار تدوین این کاربست از هفته آینده آغاز می شود و همه استانها می توانند از نتایج آن بهره مند شوند.

سرهنگ شیر اوژن ادامه داد: این کاربست شامل مجموعه دستاوردهای مرکز تحقیقات کاربردی نیروی انتظامی استان، مقالات و پژوهش های رسیده از همایش ملی احساس امنیت، نظم وامنیت و طرح های تحقیقاتی استید است که به صورت یک مجموعه مستدل تدوین می شود.

وی یادآور شد: پیشنهادات و راهکارهای ارتقاء احساس امنیت در این کاربست پیش بینی شده و در اختیار استانهای کشور قرار داده می شود.

به هر روی اگر قبول داشته باشیم که امنیت زیربنای توسعه هر جامعه ای است باید گفت که "احساس امنیت" نیز پدیده ای است که می تواند ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی یک جامعه را تحت تاثیر خود قرار دهد؛ موضوعی که می تواند در جذب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی در هر کدام از این بخشها ایفاگر نقشی غیرقابل انکار باشد.

...........................................

گزارش: زهرا حسینی