به گزارش خبرنگار مهر، صفی الله رمضانخانی در همایشی که همزمان با چهارمین روز هفته ملی کودک به نام "کودک و طبیعت" پیش از ظهر پنجشنبه در مرکز آفرینشهای کانون پرورش فکری استان البرز در کرج برگزار شد در سخنانی بر اهمیت رابطه کودک با طبیعت تاکید کرد.
وی اظهار داشت: طبیعت، دوست ابدی، بی غل و غش، بیریا و بیغرضی است که تمام آنچه از ما میخواهد، دقت، توجه و گوش فرا دادن است ولی در عوض آنقدر زیاد به ما بازپس میدهد که بی انصافی نیست اگر بگوییم از نظر قدرت تاثیرگذاری و بر کودکان و وابستگی و کششی که بین آنها و طبیعت است، پدران و مادران و آموزگاران به سختی میتوانند با طبیعت رقابت کنند.
وی افزود: کودک اولین درسهای اخلاقی را در پیوند و هماهنگی با طبیعت فرا میگیرد او هنوز مفهوم خوبی و بدی را نمیداند ولی اشیا و چیزهای مختلفی در طبیعت وجود دارد که کودک بعضی را دوست دارد و بعضی را نه. طبیعت مانند جامعه و مردم میتواند مورد احترام و توجه قرار گیرد و یا نگیرد. احترام به طبیعت به معنای توانایی درک و احساس طبیعت، نیالودن و حفظ نظم و پاکی موجود در کوه و دشت و جنگل است.
اولین درسهای اخلاقی در پیوند با طبیعت فراگرفته می شود
رمضانخانی رابطه کودکان با طبیعت را رابطه ای همیشه صمیمی و عمیق دانست و گفت: بودن در خارج از خانه به پدید آمدن حس شگفتی و کنجکاوی در کودکان کمک میکند. این کنجکاوی میتواند به جنبههای دیگر زندگی آنها نیز گسترش یابد.
وی ادامه داد: بودن در طبیعت به کودکان کمک میکند که هشیار باشند. طبیعت این امکان را به کودکان میدهد که از همه حواس خود استفاده کنند. زندگی مدرن، بسیار سازمانیافته و کنترل شده است و کودکان را از شانس اکتشاف و خودآموزی محروم میکند. در چنین وضعیتی، نقش طبیعت در برانگیختن کنجکاوی کودکان بسیار مهمتر است.
مشاور مدیر عامل کانون پورش فکری افزود: به باور کارشناسان داشتن شانس پژوهش و اکتشاف در طبیعت، تمرکز و ظرفیت یادگیری کودکان را افزایش میدهد. پژوهشها نشان میدهند که حضور در طبیعت و فضای سبز، اختلالات تمرکز در کودکان را کاهش میدهد.
بودن در طبیعت عامل رشد کودکان است
رمضانخانی گفت: فعالیتهای بیرون از خانه امکان بهرهمند شدن از هوای تازه و تحرک بدنی را برای کودکان فراهم میآورد که هر دو برای سلامتی جسمی و ذهنی کودکان ضروری هستند.
وی تاکید کرد: بودن و حضور در طبیعت و لذت بردن از آن عامل مهمی در رشد کودکان است.
رمضانخانی با اشاره به اینکه تخریب و نابودی محیط زیست، یک واقعیت دردناک در دنیای امروز است،تاکید کرد: افزایش پیوند میان کودکان و طبیعت برای آگاهی نسل جدید از ارزشهای محیط زیستی بسیار با اهمیت است.
به کودکان اجازه دهیم طبیعت را لمس کنند
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان البرز اظهار داشت: اگر والدین و مربیان دوستدار طبیعت باشند، پرورش این عشق در کودکان بسیار آسان خواهد بود. بنابراین ضروری است برای آنها امکاناتی فراهم کنیم که بتوانند بودن در طبیعت را تجربه کنند. آنها را به بازی در فضای سبز تشویق کنیم و به آنها اجازه دهیم که برگها، گلها، سنگها و ... را لمس و مشاهده کنند.
وی با بیان اینکه شعار بزرگ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان "پرورش فکر و اندیشه و احساس" است،یادآور شد: چه ابزاری مناسب تر از طبیعت می تواند به ما در رسیدن به این هدف والا یاری رساند. واداشتن کودکان به احترام به طبیعت، نه تنها آنها را به شهروندان مسئول تبدیل میکند، بلکه از آنها انسانهایی شاد می سازد. انسان هایی که با شادی و سلامتی ذهن و خود، جامعه ای سالم می سازند.