کریم آزادگان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر از افتتاح پست 63.20 کیلو ولت برای تقویت شبکه های توزیع مرکز رشت طی دو ماه قبل اشاره کرد و افزود: بدون شک برق به عنوان صنعت زیر بنایی در فرآیند توسعه اقتصادی کشور و ایجاد زیر ساخت های توسعه نقشی ارزنده و اساسی دارد.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که مهمترین برنامه های در حال اجرای شرکت برق منطقه ای گیلان چیست و چه تاثیری در روند توسعه استان دارد، اظهارداشت: پروژه های زیرساختی شامل سه بخش تولید، انتقال و فوق توزیع می شود که در صورت فعالیت پیوسته می توان برق را با قدرت 20 هزار ولت در اختیار شهروندان قرار داد.
مدیرعامل شرکت برق منطقه ای گفت: در بخش تولید گیلان از استان های توانمند کشور است که به دلیل وجود نیروهای کارآمد نزدیک به دو هزار و 400 مگاوات برق در استان تولید می شود که تا پایان سال جاری با بهره برداری کامل از نیروگاه سیکل ترکیبی پره سر قدرت تولید برق استان به سه برابر میزان مصرف افزایش خواهد یافت.
پروژه نیروگاه سیکل ترکیبی گیلان از مهمترین پروژه های استان در بخش تولید برق است
وی افزود: پروژه نیروگاه سیکل ترکیبی گیلان از مهمترین پروژه های در حال اجرای استان در بخش تولید است علاوه براین اجرای یک طرح در شرق گیلان ( رودسر ) با قدرت 500 مگاوات به روش سیکل ترکیبی و طرح توسعه نیروگاه شهید بهشتی لوشان به همراه ساخت نیروگاه 500 مگاواتی جدید به روش سیکل ترکیبی در این منطقه می تواند گامی موثر در توسعه برق استان ایفا کند.
آزادگان اظهارداشت: این دو طرح با استانداردهای محیط زیست مطابقت دارد و برای اینکه انرژی تولید شده در صنایع سنگین، میانی و خدمات شهری، اداری، صنعتی و کشاورزی قابل استفاده باشد باید از طریق خطوط انتقال و پست های انتقال در حاشیه کلانشهرها و استان ها ارتباط داد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه با توجه به سابقه بیش از 110 ساله صنعت برق در گیلان نوسازی و بهسازی تاسیسات تولید و برق رسانی امری ضروری است، اذعان داشت: توربین ها درهر نیروگاهی که ساخته می شود به طور متوسط 100 هزار ساعت عمرکارکرد دارند براین اساس باید نسبت به کارکرد خود در نیروگاه بازسازی شوند.
مدیر عامل برق منطقه ای گیلان گفت: همه نیروگاه های استان مانند نیروگاه حرارتی لوشان و چهار واحد نیروگاه سیکل ترکیبی بازسازی شده است.
وی تصریح کرد: شش واحد نیروگاه پره سر تا پایان سال جاری وارد مدار می شود که از نوع نیروگاه های سیکل ترکیبی یکبار گذر است و از طریق آب دریا توربین ها را خنک می کند.
آزادگان اظهارداشت: در حال حاضر مالکیت و مدیریت نیروگاه های سیکل ترکیبی گیلان و پره سر از سوی بخش خصوصی صورت می گیرد و در این راستا مجوز ساخت نیروگاه شرق گیلان و لوشان نیز به بخش خصوصی براساس اجرای اصل 44 قانون اساسی واگذار شده است.
وی عنوان داشت: شرکت توانیر در کشور و معاونت برق وزارت نیرو بر اساس مطالعات پخش بار در منطق کشور نیروگاه ها را طراحی می کند و گیلان به دلیل ارتفاع کم از سطح دریا، وجود آب و شرایط جوی خنک و مساعد این مزیت را دارد که در آن بیش از نیاز نیروگاه های مختلفی ایجاد شود.
میزان تلفات انرژی برق در بخش انتقال و فوق توزیع در گیلان 3.5 درصد است
مدیر عامل شرکت برق منطقه ای گیلان در پاسخ به این سئوال که چند درصد از انرژی برق از مرحله تولید تا توزیع در گیلان تلف می شود، گفت: در بخش انتقال و فوق توزیع میزان تلفات به دلیل فاصله کم شهرها نسبت به یکدیگر و جانمایی پست های انتقال و و فوق توزیع نزدیک به 3.5 درصد است در بخش توزیع نیز با توجه به قدمت طولانی و وجود شبکه های فشار ضعیف و 20 کیلوولت میزان تلفات به 13.5 درصد می رسد که تا حدودی رضایت بخش است.
وی بیان داشت: از طرفی بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره اصلاح بهینه تولید و افزایش بهره وری نیروگاه ها در کاهش تلفات انرژی باید سالیانه بخشی از تلفات کاهش یابد که از نظر ارزیابی برق های منطقه ای امتیاز به شمار می آید.
آزادگان تصریح کرد: شرکت برق منطقه ای گیلان در سال جاری به عنوان یکی از سه شرکت برتر کشور معرفی شد و این شرکت در گیلان از همه جهات مانند تولید، انتقال، عملکرد مالی، اصلاح بهینه، فناوری اطلاعات، مدیریت مصرف و پژوهش و تحقیقات ارزیابی شده است.
وی در پاسخ به پرسش که برای بازسازی و نوسازی تاسیسات تولیدی برق رسانی چقدر از تولیدات بومی استفاده می کنید، آیا می توان گفت که صنعت برق در این زمینه خودکفاست، اظهارداشت: صنعت برق از سال 1365 به بعد تمامی امور مربوط به طراحی، ساخت، تست، راه اندازی، بهره برداری، نگهداری و تعمیرات از سوی کارشناسان و متخصصان داخلی انجام می شود و هیچ کارشناس خارجی شرکت برق شاغل نیست.
مدیر عامل شرکت برق منطقه ای گیلان گفت: علاوه براین برخی از تجهیزات و لوازم مورد نیاز از خارج از کشور تامین می شود که در همه کشورهای پیشرفته نیز این گونه است البته در بخش تولید، خطوط انتقال، شبکه های توزیع و انتقال، ساخت ترانسفورماتور و کلیدهای قدرت و توربین های گازی و بخار شرکت برق منطقه ای در کشور خودکفاست.
وی در ادامه در پاسخ به سئوال که با توجه به افزایش قیمت سوخت فسیلی و حفظ محیط زیست چقدر در ایجاد و توسعه نیروگاه ها به فناوری های تولید برق به صورت پاک توجه می کنید، عنوان داشت: یکی از روش هایی که منجر به حفظ محیط زیست می شود گریز از تولید انرژی برق از طریق سوخت فسیلی است.
گیلان ظرفیت مناسبی از حیث نیروگاه های تجدیدپذیر و انرژی های نو برخوردار است
آزادگان با اذعان اینکه گیلان ظرفیت مناسبی از نظر نیروگاه های تجدیدپذیر و انرژی های نو برخوردار است، افزود: نیروگاه آبی سد منجیل با قدرت 87.5 مگاوات و نیروگاه بادی منجیل با قدرت 100 مگاوات منصوبه ا زجمله نیروگاه های حافظ محیط زیست به شمار می روند.
وی تصریح کرد: در آینده ای نزدیک با بهره برداری از پست 63.20 کیلو ولت سیاه پوش لوشان – منجیل بتوان از 50 مگاوات باقیمانده نیز استفاده کرد.
مدیر عامل شرکت برق منطقه ای گیلان اظهارداشت: جهت گیری در استفاده از انرژی های بادی، زمین گرمایی ، تجدیدپذیر و غیره در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد و این روند از 20 سال گذشته در گیلان آغاز شده است.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که مهمترین چالش هایی صنعت برق گیلان با آن روبروست چیست و برای رفع آنها چه باید کرد، گفت: کمبود نقدینگی مهمترین چالش شرکت برق منطقه ای گیلان است که با همکاری مسئولان وزارت نیرو و حمایت نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی می توان منابع مالی بیشتری جذب کرد.
آزادگان ادامه داد: ضعف قانون در اجرای خطوط انتقال برق، ساختار طبیعت استان (شرایط آب و هوایی تاسیسات را فرسوده می کند ) و فصل کاری کوتاه مدت به دلیل سستی زمین و بارندگی شدید از دیگر چالش های صنعت برق گیلان است.