به گزارش خبرگزاری مهر، اسماعیل جلیلی در گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما با انتقاد از نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در دولت سابق گفت: اجرای بد این قانون، هدف را در قانون هدفمندی یارانه ها گم کرده و صرفا به پرداخت نقدی یارانه ها متمرکز شده است.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس درباره اینکه چه اشکالاتی در نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانه ها وجود دارد؟ افزود: این قانون برای اصلاح اقتصاد ما بود که به خوبی اجرا نشده است. اشکال اساسی در قانون هدفمندی این است که جامعه هدف خود را محدود کرده به افرادی حقیقی که یارانه دریافت می کنند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه اجرای این قانون بخش های مختلف اقتصاد کشور از جمله بخش حمل و نقل و زیرساخت ها را تحت تاثیر دارد گفت: روند کنونی اجرای این قانون، به افزایش قیمت ها، بیکاری و زمینه کاهش رشد اشتغال منجر شده است.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس ادامه داد: نگاهمان را معطوف کرده ایم که چگونه یارانه پرداخت کنیم. چرخه عمر هدفمندی یارانه ها در ابتدای مرحله خود به طور کامل نتوانست اجرا شود و ناقص به دنیا آمد.
جلیلی درباره نحوه پرداخت فعلی یارانه ها ادامه داد: دولت اگر مُر قانون هدفمندی را در دستور کار خود قرار می داد با بحران ناشی از کسری مواجه نمی شدیم. وی در ادامه در خصوص حذف 3 دهک بالایی جامعه از دریافت یارانه ها افزود: یکی از مشکلاتی که دولت با آن مواجه شده، این است که سامانه ای وجود ندارد تا نشان دهد هر خانواده ایرانی چه قدر درآمد دارد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه سامانه اطلاعاتی برای درآمد خانوار وجود ندارد اظهار داشت: هنوز هیچ بخشی از حوزه های اقتصادی این آمار را به ما نداده اند. اگر سازمان هدفمندی بتواند طرح یا سامانه ای را دنبال کند تا بخش هایی از جامعه که استحقاق دریافت هدفمندی یارانه ها را دارند شناسایی کند گام مهمی در اجرای قانون برداشته می شود.
وی با بیان اینکه قانون هدفمندی با یک شیب نرم دنبال شود گفت: 2 سال است که قانون تعطیل شده و اثر تورمی فاز اول بر جامعه تحمیل شده است. عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه در تصمیم گیری برای عملیات هدفمندی یارانه ها دچار اشکالات عمده ای شده ایم افزود: قانون هدفمندی با شرایط موجود قابل اجرا نیست و باید هرچه سریعتر برای اصلاح ان اقدام کنیم.
جلیلی تصریح کرد: آثار اجرای قانون در حوزه های مختلف باید بازشناسایی شود که دولت این کار را آغاز کرده است. در شرایط موجود نباید هیچ تنشی را به جامعه وارد کنیم و با کار کارشناسی گام دوم هدفمندی اجرا شود.
همچنین ابراهیم نکو نیز بر ضرورت تجدیدنظر در چگونگی اجرا و نحوه پرداخت یارانه نقدی تاکید کرد و گفت: همه مردم کشور مستحق دریافت یارانه نیستند. نحوه پرداخت یارانه ها به صورت کنونی کار صحیحی نبود و باید یک شیوه دیگری برای آن در نظر گرفت.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: از هنگام اجرای قانون هدفمندی یاران ها، بیش از 500 هزار میلیارد تومان نقدنیگی در کشور به وجود آمد که تولید را دچار مشکل کرد و به گرانی و تورم دامن زد.
نکو با بیان اینکه پرداخت یارانه ها نباید شامل همه افراد جامعه شود تصریح کرد: چه لزومی دارد که نمایندگان مجلس یارانه نقدی بگیرند؟ بیش از دو سوم نمایندگان یارانه می گیرند که این کار صحیحی نیست، هر چند در قانون آمده است که به همه پرداخت شود.
وی افزود: کمیته ها و کارگروه هایی به دنبال شناسایی دهک های بالای درآمدی هستند. کاهش تورم، گرانی و در نهایت رونق اقتصادی با هدایت نقدینگی صورت می گیرد. نکو با بیان اینکه اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در تدوین و نحوه اجرا ایراد دارد، افزود: پرداخت یارانه نقدی به مردم منتی بر آنان نیست.
این نماینده مجلس گفت: شاهد فشار مضاعف بر مردم هستیم و اگر این قانون درست اجرا شود، این فشار قیمت ها برداشته می شود. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ما نباید بگوییم که قانون هدفمندی یارانه ها ایراد داشته است افزود: اگر این قانون درست انجام شود، شاهد نتایج خوب آن خواهیم بود.
نکو تصریح کرد: اگر دولت در مدت زمان کوتاه، یارانه نقدی افراد برخوردار را کم کند آثار زیادی دارد. وی درباره اینکه پرداخت سه ماه به 3 ماه یا شش ماه به 6 ماه برای پرداخت یارانه ها نیز در نظر گرفته شده است گفت: این طرح بدتر از قبل تورم و گرانی را دامن خواهد زد و حوزه اقتصادی دچار چالش می شود. همه در یک کشتی نشسته ایم و اگر مشکلی در کشور ایجاد شود همه آسیب می بینیم.