به گزارش خبرنگار مهر، افزایش ظرفیت تولید گاز از پارس جنوبی یکی از سیاستهای کلان دولت تدبیر و امید است و مطابق با برنامه وزارت نفت باید تاپایان سالجاری تولید گاز ایران با اولویت توسعه این میدان مشترک روزانه حدود 30 میلیون مترمکعب افزایش یابد.
از این رو بیژن زنگنه وزیر نفت در نخستین روزهای کاری خود در صنعت نفت با صدور دستوراتی طرح توسعه پنج فاز قدیمی 12، 15 تا 18 پارس جنوبی را در اولویت توسعه این مدیان مشترک گازی قرار داد و از این رو هم اکنون این پنج مگا پروژه گازی در اولویت تخصیص منابع مالی و اعتباری برای تکمیل و راه اندازی قرار دارند.
با این وجود یکی از شاخص های جلو افتادگی در طرح توسعه میادین نفت و گاز به ویژه میادین فراساحلی استقرار تعداد دکل های حفاری بوده که ایران با وجود عقب ماندگی در توسعه و استخراج گاز و میعانات گازی پارس جنوبی از شریک قطری اما هم اکنون در تعداد دکل های حفایر از این کشور عربی حاشیه خلیج فاسر جلو افتاده است.
بر این اساس با استقرار یک دستگاه جک آپ دریایی در بخش فراساحلی طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبی تعداد کل دکل های دریایی ایران در این میدان مشترک گازی در خلیج فاسر به 18 دستگاه افزایش یافت و پیش بینی می شود در ادامه سالجاری تعداد کل دکل های دریایی به 20 دستگاه هم افزایش یابد.
شرکت ملی نفت ایران درباره جزئیات ماموریت دکل جدید دریایی فاز 13 پارس جنوبی، اعلام کرد: سومين دكل حفاري فاز 13 پارس جنوبي در موقعيت بلوك 13C و بر روي جكتي كه پیشتر غرق و سپس بازيابي شد، مستقر شده است.
این دستگاه جک آپ جدید دریایی قرار است در موقعيت بلوك 13C فاز 13 پارس جنوبی يك حلقه چاه توصيفي و 10 حلقه چاه توليدي حفاری کند که عملیات حفاری دریایی این فاز مشترک گازی در آیندهای نزدیک آغاز خواهد شد.
از سوی دیگر با وجود این جک آپ جدید حفاری دریایی تعداد کل دکلهای حفاری ایران در پارس جنوبی به 18 دستگاه افزایش یافته است که چهار دستگاه دکل بیشتر از تعداد دکلهای قطر در پارس جنوبی است.
در همین حال با وجود آنکه ایران در لایه نفتی پارس جنوبی حتی یک دکل دریایی در اختیار ندارد اما در بخش گازی این میدان مشترک 18 دستگاه دکل حفاری مستقر کرده است.
در شرایط فعلی ظرفیت تولید گاز ایران در پارس جنوبی حدود 290 میلیون مترمکعب در روز است که در صورت تکمیل و راه اندازی 17 فاز در دست اجرا این ظرفیت تولید از مرز یک میلیارد مترمکعب در روز عبور می کند.
برای تحقق این افزایش ظرفیت تولید گاز از مخزن مشترک باید نزدیک به 300 حلقه چاه توصیفی و توسعه ای در پارس جنوبی حفاری شود که علاوه بر 18 دستگاه دکل حفاری مستقر شده باید هفت دستگاه دکل جدید دریایی دیگر در فازهای مختلف پارس جنوبی مشغول به کار شوند.
هم اکنون طرح توسعه فاز 12 و 13 پارس جنوبی هر یک با سه دستگاه دکل دریایی بیشتر جک آپ حفاری و فازهای 19، 20، 21، 22 تا 24 پارس جنوبی هم هریک با یک دکل کمترین جک آپ حفاری پارس جنوبی را به خود اختصاص دادهاند.
از سوی دیگر با توجه به افت فشار گاز در برخی از فازهای مرزی پارس جنوبی همچون طرح توسعه فاز 12 این میدان مشترک گازیف افزایش تعداد چاه ها در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است.
از این رو در فاز 12 به عنوان بزرگترین فاز در دست اجرای پارس جنوبی علاوه بر سه سکوی اصلی، یک سکوی اقماری هم در دست طراحی، ساخت، نصب و راهاندازی بوده و تعداد کل چاههای دریایی از 36 به 45 حلقه افزایش یافته است.
کارشناسان شرکت ملی نفت ایران پیش بینی میکنند با افزایش تعداد چاههای در دست حفاری، افت فشار گاز و میعانات گازی در نقاط مرزی پارس جنوبی جبران شود.
به گزارش مهر، بیژن زنگنه وزیر نفت به منظور شتاب در طرح توسعه پارس جنوبی و جلوافتادگی گازی از قطر در این میدان مشترک گازی، 3 دستور گازی صادر کرده که پیش بینی میشود با اجرای دستورات ظرفیت تولید گاز ایران افزایش یابد.
در صورت بهرهبرداری کامل از پنج فاز 12، 15، 16، 17 و 18 پارسجنوبی به طور متوسط روزانه 180 میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز افزوده شده و در مجموع ظرفیت تولید گاز ایران از پارس جنوبی را به 470 تا 480 میلیون مترمکعب در روز افزایش میدهد.
تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۲
با استقرار یک دستگاه دکل جدید حفاری تعداد کل جک آپهای ایرانی شاغل در پارس جنوبی به 18 دستگاه افزایش یافت تا ایران از قطر در تعداد دکلهای حفاری جلو زده باشد، ضمن آنکه برای جبران افت فشار گاز در فازهای مرزی این میدان مشترک اجرای طرحهای ویژه در دستور کار قرار گرفته است.