تبریز – خبرگزاری مهر: مشاور مدیرعامل صنایع شیر ایران گفت: آمار ابتلا به بیماری تب مالت که در 10 سال گذشته کاهش یافته بود، با توجه به افزایش توزیع و مصرف شیر فله ای در سال های اخیر، دوباره روند صعودی یافته است.

به گزارش خبرنگار مهر، حسین چمنی صبح شنبه با بیان این مطلب اظهار داشت: با وجود ورود و مخالفت وزارت بهداشت به این بحث، سازمان دامپزشکی بر توزیع شیر فله ای اصرار دارد و هر چند که خود مسئولان این سازمان نیز اعلام کرده اند تا کنون یک مجوز نیز در این خصوص صادر نکرده اند، این اصرار با وجود موارد مصرف اندک و سودجویی برخی افراد، علامت سوال بزرگی است.

وی با اشاره به افزایش مصرف شیر فله ای نسبت به سال گذشته اظهار داشت: برخی سیاست های غلط چون افزایش تعرفه های صادرات شیر و نیز اعطای مجوزهای غیر کارشناسی و تبلیغات نادرست در مورد قیمت و کیفیت شیر فله ای، باعث افزایش 25 درصدی مصرف ان شده است.

چمنی در خصوص پیامدهای این افزایش مصرف نیز گفت: ملموس ترین نیتجه گرایش به مصرف شیر فله ای در یک سال گذشته ، افزایش بیماری های مشترک میان انسان و دام چون تب مالت است که با وجود کاهش آمار آن از 80 هزار مورد به 12 هزار مورد در 10 سال گذشته و با 25 درصد افزایش نسبت به سال قبل، دوباره روند افزایشی یافته در حالی که هیچ معیار علمی و تایید شده ای برای کیفی و اقتصادی بودن این نوع شیر وجود ندارد.

سخنگوی صنایع شیر ایران در ادامه تصریح کرد: از لحاظ اجرایی نیز نه سازمان دامپزشکی و نه سایر سازمان ها امکان و ابزار لازم برای نظارت بر نحوه تولید و توزیع شیر فله ای را ندارند و در نتیجه مشکلات بهداشتی که به دلیل استفاده از این نوع شیرها بوجود می آیند، از لحاظ قانونی نیز قابل پیگیری نیستند.

وی بر لزوم سالم سازی شیر تولیدی از مبداء تاکید و خاطرنشان کرد: در کنار این سالم سازی از مبداء، از مسئولان نیز انتظار داریم با از بین بردن شیرهای برگشتی کارخانه ها که سه تا پنج درصد شیر ورودی به آنها را تشکیل می دهد و پرداخت هزینه این شیرها به تولید کنندگان، علاوه بر جلوگیری از زیان دامداران نسبت به سالم سازی هرچه بیشتر شیر مصرفی مردم نیز اقدام کنند.

چمنی با اشاره به میزان شیر تولیدی کشور و سرانه مصرفی آن گفت: بر اساس اسناد مرکز آمار ایران، سالانه شش و شش دهم تن شیر خام در کشور تولید می شود که با تقسیم آن به جمعیت کشور، سرانه مصرفی شیر عددی معادل 88 کیلوگرم برای هر نفر است که این میزان نیز با کسر برخی موارد، به 70 کیلوگرم کاهش می یابد که در مقایسه با 300 کیلوگرم کشورهای اروپایی و 500 کیلوگرم کشورهایی چون سوئد و دانمارک، رقمی ناچیز بوده و کمترین اثر آن افزایش پوکی استخوان در میان ایرانیان است.

مشاور مدیرعامل صنایع ایران با هشدار نسبت به اثرات افزایش قیمت شیر و فرآورده های آن بر سلامت افراد جامعه تصریح کرد: هرچند با توجه به رقابتی بودن حوزه تولید شیر صنعتی، از آزاد شدن قیمت محصولات لبنی استقبال می کنیم، اما چنانچه قیمت این کالای اساسی بدون افزایش قدرت خرید مردم آزاد شود، نه تنها موجب جایگزینی شیر صنعتی با شیر فله ای بلکه منجر به قطع مصرف آن و آثار اجتماعی و بهداشتی آن نیز خواهیم بود.

وی در مورد راهکارهای جلوگیری از این وضعیت خاطرنشان کرد: دولت می تواند از طریق محاسبه قیمت نهاده های دامی با ارز مرجع، بسیاری از مشکلات معیشتی مردم را در رابطه با تامیت کالاهای اساسی چون شیر، مرغ و تخم مرغ حل کند ولی در صورت محاسبه این نهاده ها با ارز مبادله ای، قیمت شیر خام را 30 درصد افزایش می هد که منجر به افزایش 20 تا 21 درصدی قیمت فرآورده های شیر و کاهش بیشتر سرانه مصرف محصولات لبنی می شود.

چمنی در خصوص صادرات محصولات لبنی و شیر نیز گفت: 12 تا 13 درصد تولیدات صنایع شیر ایران صادر می شود که نوسانات ارزی و برخی قوانین دولتی چون تعرفه 30 درصدی صادرات موجب شده تا شیر ایرانی پس از کانادا و ژاپن از گران ترین شیرهای صادراتی باشد ولی با این وجود سعی در حفظ این میزان صادرات داریم.