به گزارش خبرنگار مهر هانس اسودا رئیس هیئت پارلمانی اتحادیه اروپا در نشست خبری که بعد از ظهر امروز در مجلس شورای اسلامی با خبرنگاران ایرانی داشت در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در این باره که شما در صحبت های خود گفتید که ایران و اتحادیه اروپا اشتراکاتی در راستای مبارزه با تروریسم و تضمین صلح دارند با این وجود چرا اجازه ورود تروریست ها و حمل سلاح به سوریه داده شده، آیا این در تناقض با روند اتحادیه اروپا نیست و این که بخشی از تحریم ها بر علیه ایران از سوی اتحادیه اروپا بوده و حال آن که فشار تحریم ها بر دوش مردم ایران است. آیا چنین رفتاری نیز در تناقض با آنچه گفتید نیست و آیا اتحادیه اروپا قصد ندارد در این باره اقدامی انجام دهد گفت: متاسفانه ما نمی توانیم جلوی افراد را بگیریم. برخی افراد به سوریه می روند و مقامات قضایی باید در این زمینه به عنوان جرم و جنایت این موضوع را در نظر بگیرند.
وی افزود: در خصوص تحریم ها علیه پرونده هسته ای ایران اتحادیه اروپا علاقه مند است تحریم ها برداشته شود. باید آمریکا را قانع کنیم که با برداشتن تحریم ها موافقت کند.
وی ادامه داد: ما علاقه مند هستیم که منطقه عاری از سلاح هسته ای داشته باشیم اما آمریکایی ها علاقه مند نیستند درست است که اتحادیه اروپا و آمریکا متحد هستند اما در این زمینه اختلاف نظر داریم.
عضو پارلمان اروپا همچنین در پاسخ به سوال دیگری در این باره که ایران طرح جامعی را به 1+5 ارائه کرده دلیل خودداری غرب از پذیرش این طرح و عدم برگزاری نشست در سطح وزرا گفت: البته تمایل به مذاکره وجود دارد. مذاکرات نیز برگزار شده و قرار است طی چند روز آینده گفت و گوهای تخصصی در سازمان انرژی اتمی برگزار شود و در ماه آینده نیز دور جدید گفت و گو ها در ژنو برگزار می شود.
وی افزود: در گذشته یک بار نزدیک بود به راه حل برسند اما مذاکرات شکست خورد و این بار نباید اجازه داد مذاکرات شکست بخورد.
وی افزود: سفر ما به ایران به طور کامل با خانم اشتون هماهنگ بوده اما ما در مذاکراتی که داشتیم به عمق مسائل هسته ای نرفتیم و موضوعات هسته ای جزئی از آن بود. هر دو طرف اتحادیه اروپا و ایران علاقه داشتند که گفت و گوهای جامعی صورت گیرد که این گفت و گوها به منظور نرم کردن دشواری ها بین طرفین دارد.
اسودا در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در این باره که آیا در آینده مذاکرات و دیدارها بین ایران و پارلمان اروپا بیشتر خواهد شد و سوءتفاهمات رفع می شود و راه دیپلماسی مجلس بازتر خواهد شد بیان کرد: برخی از نمایندگان پارلمان ایران گفتند که خواهان مبادله قوی تر بین دو پارلمان هستند.
وی افزود: ما هم اعتقاد داریم احزاب و نمایندگان به ایران بیایند ما پس از بازگشت در پارلمان اروپا کار می کنیم تا روابط را گسترش دهیم.
رئیس هیات پارلمانی اتحادیه اروپا ادامه داد: من برای دوستان و همکاران توضیح می دهم که در برهه تاریخی ویژه قرار گرفته ایم و تعهد تاریخی به منطقه داریم و باید این تبادلات انجام شود.
وی ادامه داد: پارلمان اروپا جایزه ای به نام ساخاروف دارد که به کسانی که در زمینه آزادی بیان فعالیت می کنند تعلق می گیرد. سال گذشته این جایزه را به دو ایرانی تخصیص دادیم ایران نباید این اقدام را بر علیه خود بگیرد این افراد آزاد اندیش بودند و مقامات ایران باید با هم در تماس باشند و بدانند قصد ما دخالت در امور ایران نیست.
سودا در پاسخ به سوال دیگر دخالتهای نظامی در سوریه تصریح کرد: حزب سوسیالیستها در پارلمان اروپا از همان ابتدا مخالف دخالت نظامی در سوریه بود. نباید همه گروهها سلاح به دست بگیرند و در گفتگوهای ژنو 2 باید اولین مساله آتش بس باشد و خواهان یک راه حل مسالمت آمیز باشند.
وی تاکید کرد: باید همه گروههای از جمله علوی، سنی، کردها و غیره در آینده سوریه نقش داشته باشند.
رئیس هیات پارلمانی سوسیالیستی اروپا در پاسخ به این سوال که آزاد اندیشان ایرانی که می گویید جایزه ساخاروف به آنها داده اید در ایران احکام محکومیت دریافت کرده بودند اظهار داشت: شاید بعضی ها این اقدام را علیه دولت بدانند ولی وقتی جایزه می دهیم افراد نه از دوستان ما هستند و نه غیر دوست. این اقدامی برای توسعه قوانین در آن کشور است و قضاوتی در این مورد وجود ندارد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا غرب اطلاع دارد که در صورت عدم پاسخ صحیح به تغییر سیاستهای ایران مهلت برای مذاکره محدود است اظهار داشت: در گفتگو با مقامات ایرانی خصوصا پارلمانی گفته ایم که نباید یک مساله کوچک باعث شود گفتگوهای صادقانه ادامه پیدا کند. با ادامه گفتگوهای صادقانه مسائل کوچک هم قابل حل است.
اسودا ادامه داد: در مورد تحریم ها با ما همکاری شده و تحریم ها بدون پیش شرط رفع شود کاهش تحریم ها باید گام به گام جلو رود باید پنجره ای باز شود فرصت محدود است و وظیفه ما و شماست که از این فرصت استفاده کنیم.
وی خاطر نشان کرد: مساله دیگر این است که باید گفتگوهای حقوق بشری را که از گذشته وجود داشته از سر بگیریم البته به این معنا نیست که بخواهیم به ایران درس بدهیم این یک تعامل دو جانبه است.
وی در پاسخ به این سوال دیدارها چقدر می تواند در بحث هسته ای کمک کند مسلما ما گزارش فعالیتهایمان را در این سفر در پارلمان اروپا مطرح می کنیم به زودی روسای گروههای سیاسی در پارلمان اروپا اشتون در خصوص روند مذاکرات نشست مشترک دارند. این مساله به افکار عمومی منتقل می شود در اروپا در کل سیاستهایی که وجود داشته و حتی تحریمها هیچ گاه این سیاست نبوده که ایران را نسبت به قبل منزوی کنیم باید از این فرصت برای سازمان دهی روابط طرفین استفاده کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره تحریم ها گفت: امیدواریم طی چند ماه آینده تحریم ها برداشته شود.
اسودا در پاسخ به این سوال که توجه به اینکه 200 کلاهک هسته ای در اسرائیل وجود دارد و چرا تحریم ها بر علیه اسرائیل صورت نمی گیرد تاکید کرد: ما یک برنامه برای منطقه عاری از سلاح هسته ای در خاورمیانه که اسرائیل نیز شامل آن می شود داریم و امیدواریم ایران نیز همه مساله خود را نیز حل کند و به عنوان یک عضو فعال در این راه قدم بردارد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره تجربه سفر به ایران بیان کرد: اولین بار نیست که به ایران آمدم 12 سال پیش نیز به ایران آمده بودم و تغییرات زیادی مشاهده کرده ام توسعه زیادی صورت گرفته علیرغم تحریمها در اینجا کوکالا و سایر کالاها تولید می شود و تجارت کار خود را انجام می دهد.
وی ادامه داد: ایرانی های زیادی در کشور من هستند به عنوان دانشجو و تجار که باید این ظرفیت ها مورد استفاده قرار گیرد همچنین به ما گفته اند که 60 درصد دانشجویان ایران خانمها تشکیل می دهند که این اقدام خوبی است و باید به عنوان یک برداشت مثبت به دیگران منتقل کنیم.
وی در پاسخ به سوالی در این باره که چرا اتحادیه اروپا به عنوان مدعی آزادی بیان به نقض آزادی بیان در اروپا رسیدگی نمی کند گفت: فکر نمی کنم این طور باشد ما به راحتی نمی گذریم و حتی در جنوا زمانی که پلیس علیه مردم اقدام کرد ما نیز اقدام کردیم در خصوص پرونده زندانیان سیاسی نیز اقدام کرده ایم پارلمان اروپا در این زمینه تحقیق کرده و کمیته ای تشکیل دادند ما حتی علیه دولتها و کشورهای خودمان نیز انتقاد انجام می دهیم.
وی در باره آینده روابط اتحادیه اروپا و ایران بیان کرد: آینده روابط ایران و اروپا یک آرزو نیست بلکه اطمینان دارم باید روابط بهبود یابد و باید درباره ثبات منطقه لبنان و افغانستان مذاکره کنیم و مبارزه با مواد مخدر نیز از مسائلی است که با ایران مشترک هستیم.
وی ادامه داد: در خصوص تحریم ها من موضع شما را درک می کنم تحریم ها باید برداشته شود ما خواهان ایران مسئولیت پذیر هستیم و مسائل مختلفی هست که باید با ایران در مورد آن تبادل نظر کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که این مذاکرات چه نقشی در مذاکرات 1+5 خواهد داشت بیان کرد: ما خواهان روابط خوب با ایران هستیم همانطور که در گذشته این روابط را داشته ایم هدف ما این است که کشورهای همسایه با ثبات باشند.
وی ادامه داد: اعمال تحریم نتیجه عدم گردن نهادن ایران به یک سری از اقدامات آژانس بوده من از همه تحریمها اقبال نمی کنم به ویژه در زمینه دارو که هیچ فایده ای ندارد اما نباید در مورد گذشته صحبت کنیم باید درباره آینده صحبت کنیم شما متحدی مانند حزب سوسیال و دموکرات دارید و باید دید که اتحادیه اروپا و ایران در آینده می توانند چه همکاری هایی داشته باشند.