به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر ظرفیت برداشت گاز ایران از پاری جنوبی حدود 290 میلیون مترمکعب در روز است و پیش بینی میشود در صورت تامین مالی سه فاز 12، 15 و 16 پارس جنوبی تا سال آینده به طور کامل در مدار بهره برداری قرار بگیرد که در این صورات روزانه حدود 125 تا 130 میلیون مترمکعب دیگر به ظرفیت تولید از این میدان مشترک اضافه میکند.
با این وجود کارشناسان ظرفیت برداشت گاز قطر از پارس جنوبی را بیش از 500 میلیون مترمکعب عنوان کرده و یادآور میشوند: با توجه به شیب مخزن، تاخیر در توسعه فازهای ایرانی و افزایش حفاری چاههای مرزی در سمت قطر مهاجرت گاز ایران به سمت این شریک گازی افزایش یافته است.
عماد حسینی معاون تازه منصوب شده مهندسی وزارت نفت پیش از بر عهده گرفتن این مسئولیت دولتی با بیان اینکه سالانه 6 ميليارد دلار گاز در مخزن پارس جنوبي از سوي ايران به سمت قطر مهاجرت ميكند، گفته بود: چرا كه مخزن پارس جنوبي شيب دار بوده و اين شيب نيز به سمت قطر قرار دارد.
مهاجرت گاز میدان سلمان ایران به سمت امارات
با این وجود فرار و یا مهاجرت گاز تنها در پارس جنوبی در حال انجام نیست و مسئولان شرکت نفت فلات قاره ایران اخیرا از وقوع پدیده مهاجرت گاز در میدان مشترک سلمان به سمت امارات خبر داده اند.
در این بین محمود زیرکچیانزاده مدیرعامل سابق شرکت نفت فلات قاره ایران مردادماه سالجاری با بیان اینکه تاکنون حدود 290 میلیارد فوت مکعب گاز ایران در مشعل سکوهای میدان سلمان سوخته است از مهاجرت بیش از یک تریلیون فوت مکعب گاز از ایران به سمت امارات خبر داده است.
این مقام مسئول در شرکت ملی نفت با تاکید بر اینکه در مقابل گازسوزیهای کشور، ابوظبی به عنوان رقیب ایران، روزانه ٦٠٠ میلیون فوت مکعب گاز از این میدان مشترک برداشت کرده است، با هشدار نسبت به این موضوع که بالای یک تریلیون فوت مکعب گاز از ایران به سمت امارات مهاجرت کرده است، اظهار کرده بود: این در حالی است که با اجرای اقدام های به موقع می توانستیم روزانه ٥٠٠ میلیون فوت مکعب گاز از این میدان برداشت کنیم که محقق نشد.
برنامه ایران برای توقف فرار گاز در پارس جنوبی
به گزارش مهر، همزمان با شتاب گرفتن مهاجرت گاز ایران به سمت قطر، شرکت ملی نفت ایران برنامههای جدیدی را برای مدیریت فرار و مهاجرت گاز را در دستور کار قرار داده است.
وزارت نفت با انتشار گزارشی، اعلام کرده است: در سالجاری پروژههای فرعی مختلفی همچون سوق دادن دکلهای حفاری به سمت مرزها برای جلوگیری از فرار گاز به سمت قطر انجام شده است.
همچنین حفاری چهار حلقه چاه جدید در فاز یک پارس جنوبی برای افزایش تولید از آن در سالجاری اجرا شده و پیش بینی میشود با حفاری این چاهها برای نخستین بار به لایههای زمین شناسی " فراقون و زکین " مخزن پارس جنوبی رسیدهایم و از این به بعد می توانیم مطالعات بیشتری روی این لایههای گازی داشته باشیم.
رد پای توتال در فرار گازهای ایرانی
تاخیر در حفاری ایران در سازندهای جدید گازی پارس جنوبی یکی از مسائلی بوده که بارها صدای انتقاد کارشناسان مخازن و زمین شناسی نفت کشور نسبت به عملکرد توتال فرانسه را بلند کرده است.
منصور دفتریان رئیس انجمن گاز ایران سال گذشته در نشست تخصصی بررسی راهکارهای تولید صیانتی از مخازن مشترک نفت و گاز ایران در مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه ایران لایحهای به منظور شکایت از توتال فرانسه را آماده کرده است، گفته بود: در پارس جنوبی چهار لایه گازی وجود دارد، اما 10 سال است که ایران از بزرگترین لایه گازی این میدان برداشتی نداشته چرا که طرح شرکت توتال فرانسه برای برداشت کامل نبوده است.
این کارشناس اقتصاد انرژی با تاکید بر اینکه این اقدام توتال فرانسه عمدی بوده است و حتی از عبارتی همچون "حقه بازی بزرگی در حال انجام شدن است"، تاکید کرده بود: با توجه به مطالعاتی که در میدان گازی پارس جنوبی انجام داده است تعمدی بودن رفتار توتال فرانسه محرز شده است.
تعداد سکوهای مرزی افزایش می یابد
به گزارش مهر، همزمان با حفاری چاههای مرزی در سازندهای جدید پارس جنوبی، ساخت و نصب سکوهای جدید در نقاط مرزی پارس جنوبی هم به عنوان یک سناریوی جدید در اولویت شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است.
از این رو ساخت تاسيسات سازههاي دريايي فازهاي 11 و 12 پارس جنوبي در يارد جزيره قشم شتاب میگیرد ضمن آنکه دو جكت از سه جكتي كه در قشم در حال ساخت بوده متعلق به فاز 11 پارس جنوبي و يك جكت نيز متعلق به فاز 12 پارس جنوبي است.
شرکت ملی نفت تاکید کرده است: پيشتر در برنامه توسعه فاز 12 پارس جنوبي، ساخت و نصب 3 سكو پيش بيني شده بود كه براساس بررسيهاي انجام شده، ساخت يك سكو و جكت ديگر افزون بر سه سكوي پيش بيني شده، به برنامه اين فاز براي حفظ سطح توليد اضافه شده است.
به گزارش مهر، این موضوع بارها توسط مسئولان شرکت ملی نفت ایران در دولت قبل تکذیب شده و مسئولان وقت شرکت ملی نفت ایران وقوع هرگونه افت فشار و یا افزایش آب دهی چاههای مرزی پارس جنوبی را کذب محض عنوان میکردند.
پارس جنوبي بزرگترين منبع گازي جهان بوده كه بر روي خط مرزي مشترك ايران و قطر در خليج فارس قرار دارد، ذخيره گاز اين بخش از ميدان 14 تريليون متر مكعب گاز به همراه 18 ميليارد بشكه ميعانات گازي است كه حدود 7.5 درصد از كل گاز دنيا و نزديك به نيمي از ذخاير گاز كشور را شامل ميشود.
هماكنون برنامهريزيهايی به منظور توسعه 24 فاز براي توليد 790 ميليون مترمكعب گاز در روز از اين ميدان انجام گرفته است ضمن آنکه با دستور بیژن زنگنه وزیر نفت فعلا اولویت توسعه این میدان مشترک گازی با 5 فاز قدیمی 12، 15 تا 18 پارس جنوبی بوده و توسعه فازهای جدید و به اصطلاح 35 ماهه پارس حنوبی در اولویت بعدی قرار دارد.
تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۱
همزمان با اعلام رسمی فرار و مهاجرت گاز ایران در دو میدان مشترک به سمت کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، وزارت نفت رسما برنامههای جدید توقف مهاجرت گازی در پارس جنوبی را تشریح کرد که در این بین ردپای توتال فرانسه در این فرار گازی به چشم میخورد.