همدان - خبرگزاری مهر: فرهنگ عاشورا و عزاداری امام حسین(ع) نیز مانند هر پدیده با ارزش دیگر دچار آفت ها و آسیب هایی است که در صورت مقابله نکردن با آن ممکن است به فرهنگ پر بار عاشورایی آسیب هایی وارد شود که نه تنها موجب گمراهی عزاداران شود بلکه فلسفه قیام عاشورا نیز زیر سئوال برود.

به گزارش خبرنگار مهر، با نزدیک شدن به ایام محرم شهر، رنگ غم به خود می گیرد و بوی عاشورا در همه جا احساس می شود و ناخودآگاه بر زبان هر مومنی جمله کل ارض کربلا و کل یوم عاشورا جاری می شود و صاحبان هیئت های مذهبی برای برگزاری مراسم عزاداری سید و سالار شهیدان امام حسین آماده می شوند.

با آغاز ماه محرم عزاداران خود را به نزدیک ترین هیئت مذهبی می رسانند تا پای صحبت های سخنرانان مجالس امام حسین(ع) بنشینند و یکماه عزاداری برای سرور و سالار شهیدان را با بهره مندی از این سخنان پربارتر کنند.

اما در این میان چیزی که بیش از همه اهمیت دارد اشعار و مضامینی است که در مراسم عزاداری امام حسین (ع) از سوی مداحان بیان می شود چراکه گاهی این مضامین و اشعار می تواند فرد را به تلاش برای جامه عمل پوشاندن به اهداف امام حسین (ع) سوق دهد و گاهی نیز موجب فرار فرد از مراسم عزاداری شود که این موضوع کار مداحان را سخت تر می کند.

در همین مورد یکی از حاضران در مراسم سیاه پوشان که در استقبال از ماه محرم در نقاط مختلف استان همدان برگزار شد، در گفتگو با مهر با بیان اینکه برخی از مطالبی را که مداحان عنوان می کنند بی مورد و بی محتوا است، افزود: گاهی برخی از مداحان از کلمات و واژه هایی استفاده می کنند که وقتی خوب به آن اندیشیده می شود جز چند کلمه بی محتوا چیزی از آن بیرون نمی آید.

محمد محمدی با بیان اینکه برخی از مداحان نمی توانند واقعیت را به درستی بیان کنند، اظهار داشت: گاهی در عزاداری ها و یا حتی در مراسم جشن و شادی مداحان از کلمات غیر منطقی استفاده می کنند.

گاهی برخی از مطالبی را که مداحان مطرح می کنند موجب گمراهی می شود

وی با بیان اینکه گاهی برخی از مطالبی را که مداحان مطرح می کنند موجب گمراهی می شود، عنوان کرد: یک مداح نباید به صرف اینکه صدای خوبی دارد و خوب می تواند یک قصیده را سوزناک بخواند وارد این عرصه شود چراکه اگر چنین شخصی وارد عرصه مداحی شود موجب فرار عزاداران از مراسم عزاداری می شوند.

محمدی با اشاره به اینکه مداحان باید در مورد تاریخ اسلام و به خصوص زندگی ائمه اطهار تحقیق کنند، ابراز داشت: مداحان باید در زمینه های دینی و اتفاقاتی که برای ائمه افتاده و به خصوص واقعه عاشورا خوب تحقیق کند و در وهله نخست خود مصیبت های وارده بر معصومان را درک کنند و بعد به تبیین آن بپردازند.

یکی دیگر از عزاداران امام حسین(ع) نیز با بیان اینکه باید برای مداحان کلاس های آموزشی و توجیهی برگزار شود، اظهار داشت: در این کلاس ها باید نحوه مداحی صحیح ارائه شود و ضمن آشنایی مداحان با وقایع عاشورا، عواقب استفاده از کلمات و اشعار بی مضمون در مراسم شادی و غم آموزش داده شود.

توسل عنایتی با بیان اینکه خود مداحان نیز نمی خواهند که مطالب غیر واقع را رواج داهند، عنوان کرد: مداحان خادمان امام حسین (ع) و ائمه اطهار هستند و خود آنها نیز نمی خواهند مطالبی عنوان کنند که اشتباه باشد اما گاهی به علت بی اطلاعی و دادن اطلاعات غلط به مداحان از سوی برخی از افراد، اشعار بی محتوا خوانده و موجب شکایت برخی از مردم می شود.

عنایتی همچنین از نحوه عزاداری در دسته های سینه زنی و هیئت های مذهبی نیز انتقاد کرد و افزود: از نظر من زنجیر زنی کار نادرستی است و به نوعی خود زنی محسوب می شود و اسلام خود زنی را حرام دانسته است.

وی با بیان اینکه گاهی در دسته های سینه زنی دیده می شود که فرد عزادار صورت خود را می خراشد و یا گل به سر خود می زند، ابزار داشت: انجام این کارها نشانه عزا دار بودن نیست چراکه عزادار امام حسین باید صبورانه عزاداری کند.

برهنه شدن عزاداران در هئیت های عزاداری کار درستی نیست

وی با بیان اینکه گاهی برخی از افراد در هئیت ها برهنه می شوند و اقدام به عزاداری می کنند، افزود: برهنه شدن عزاداران در هئیت های عزاداری کار درستی نیست و امام حسین(ع) سینه زنی با دست خالی را نیز قبول می کند و مهم نیت فرد عزادار است.

کارشناس مسائل دینی نیز با بیان اینکه نشان دادن زخم‌های شهدای کربلا در عزاداری‌های محرم کافی نیست بلکه باید پیام عاشورا و فلسفه حرکت امام حسین(ع) را مورد دقت قرار دهیم، گفت: باید عزاداری‌ها دارای کیفیت بالایی باشد.

اکبر شاهمردی افزود: عزاداری آمیخته با خرافات و بدعت‌های نادرست، یک منکر است که باید مداحان اهل بیت (ع) با آگاهی‌ مردم از این امر ناپسند جلوگیری کنند.

وی با بیان اینکه هدف والای امام حسین(ع) در پرتو امر به معروف و نهی از منکر درخشندگی خاصی پیدا می‌کند به طوری که اراده سیدالشهدا نیز در راستای تحقق معروف بوده است، ادامه داد: دروغگویی در اسلام نکوهش شده است و روا نیست در عزاداری های حسینی روضه خوان و منبری از منابع ضعیف در بیان حقایق عاشورا استفاده کند.

وی با بیان اینکه در ماه محرم باید محتوای شهادت طلبی را در میان جوانان نشر داد افزود: منبر منهای معرفت آفت بزرگی است و در چنین مراسمی فقط به عزاداری صرف پرداخته می شود و معارف ائمه اطهار (ع) نشر پیدا نمی کند.

در همین زمینه امام جمعه همدان نیز ایام نهضت عاشورایی امام حسین(ع) را عدم پذیرش ذلت در مقابل دشمن دانست و عنوان کرد: مسلمانان جهان باید با درس گیری از واقعه کربلا، در هیچ شرایطی در مقابل دشمنان دین و اسلام سرفرود نیاورده و شعار هیهات من الذلة امام حسین(ع) را که تا همیشه تاریخ طنین انداز است، سر دهند.

خانواده ها باید فرهنگ قیام امام حسین (ع) و بذر محبت ایشان را از کودکی و نوجوانی در دل فرزندانشان بکارند

آیت الله غیاث الدین طه محمدی با اشاره به موج عظیم تهاجم فرهنگی از سوی جهان استکبار، اظهار کرد: خانواده ها باید فرهنگ قیام امام حسین (ع) و بذر محبت ایشان را از کودکی و نوجوانی در دل فرزندانشان بکارند تا رفته رفته تبدیل به درخت تنومندی از معرفت به اهل بیت (ع) شود و آنان را در مفابل هجمه های دشمنان مصون سازد.

وی یکی از راه های زنده نگه داشتن نهضت عاشورا را گریستن بر مصائب امام حسین (ع) و اهل بیت رسول الله (ص) خواند و افزود: معرفت یابی به درس های قیام عظیم کربلا و نصب العین قرار دادن روش و مسلک این امام همام، فضیلت گریه کردن بر مصائب ایشان را دوچندان می کند.

وی برگزاری عزاداری صحیح و آبرومندانه را یکی دیگر از از راه های تبلیغ و ترویج مکتب امام حسین (ع) و یاران باوفایشان برشمرد و گفت: باید توجه داشته باشیم که انحراف و خرافات، وارد اعمال،رفتار و مداحی ها نشود و برگزاری تمام عزاداری های ماه محرم در راستای رضای پروردگار و معرفت یابی به آموزه های قیام سالار شهیدان باشد. وی با اشاره به اینکه در آستانه عاشورای خونبار حسینی هستیم، ادامه داد: عاشورا فاجعه ای است که در کربلا رخ داد و ظلم بزرگی است که بر امام حسین (ع)شکل گرفت و بزرگی، گستردگی و عمق آن تمام عالم خلقت را تحت تاثیر قرار داد.

نماینده ولی فقیه در استان همدان و امام جمعه همدان با بیان اینکه زمین، آسمان، ملک و فلک ماتم زده و عزادار است، بیان کرد: امام حسین (ع) خورشید تابناک هدایت عالم است.

آیت الله غیاث الدین طه محمدی با بیان اینکه رسول خدا (ص) امام حسین(ع) را خورشید تابناک هدایت و کشتی نجات امت دانست، ابراز داشت: اگر کشتی بشکند امت غرق می شود و اگر چراغ خاموش شود عالم در تاریکی فرو می رود.

وی با بیان اینکه تمام شیعیان و حتی اقلیت های مذهبی برای امام حسین(ع) عزاداری می کنند، ابراز داشت: ظلم بزرگی که در صحرای کربلا شکل گرفت کاری کرد که در روز عاشورا هر سنگ و کلوخی که از زمین برداشته می شد از جای آن خون می جوشید.


نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه همدان با بیان اینکه اگر فاجعه کربلا رخ نمی داد و اجازه می دادند که خورشید عالم تاب بر تمام دنیا بتابد بشیریت از آتش جهنم رهایی می یافت، اظهار داشت: باید عزاداری ها، مشکی پوشیدن ها، هیئت های مذهبی، مداحان و غیره در راستای این باشد که چراغ هدایت امام حسین را شستشو دهند و دنیا را با نور آن روشن کنند.

فلسفه عزاداری بازسازی چراغ خاموش شده حسینی است

آیت الله محمدی با بیان اینکه فلسفه عزاداری بازسازی چراغ خاموش شده حسینی است، ادامه داد: امام حسین(ع) حجت خداست و هم اکنون نیز امام حسین مصباح الهدی است.

وی با بیان اینکه اگر درس ها و پیام های امام حسین را به دنیا برسانیم تمام دنیا دوباره پای این چراغ خواهد نشست، اظهار داشت: عزاداری امام حسین جزو واجب ترین واجبات است.

نماینده ولی فقیه در استان همدان و امام جمعه همدان با بیان اینکه با روش عزا داری و شکل و شمایل آن نباید بهانه به دست دشمن داد، ابراز داشت: عزاداری ها نباید شکل و شمایل خرافات داشته باشد و مداحان باید اشعار با محتوا بخوانند.

وی با تاکید بر هدفمند بودن قیام امام حسین (ع) خواستار برگزاری هرچه بهتر و آبرومندانه تر عزاداری های این امام بزرگوار شد و افزود: عزاداران باید نسبت به شخصیت والای ایشان شناخت و معرفت حاصل کرده و با شاخص دین محوری و عدالت طلبی امام حسین(ع) به عزاداری بپردازند.

وی اظهار کرد: یکی از اساسی ترین مسائل در رابطه با عزاداری امام حسین (ع) پرداختن به علل و انگیزه های واقعی قیام این امام بزرگوار است که این رویکرد باید خود را در عزاداری های امام حسین (ع)نیز نشان دهد.

با این تفاسیر پرواضح است که مراسم عزاداری برای سرورو و سالار شهیدان باید به گونه ای انجام شود که نه تنها حرفی بر آن نباشد بلکه محتوای سنجیده و کامل آن قدمی در راستای ترویج امر به معروف و نهی از منکر باشد.

نکته دیگر اینکه گریه کردن و گریاندن مردم در مجالس عزاداری، هدف نیست بلکه ابزار است هرچند گریستن و دلسوزی کردن بر مصائب امام حسین (ع) بسیار با فضیلت و مورد تاکید اولیاست، اما در کنار آن باید بتوانیم از این طریق پیام واقعه عاشورا و کربلا را به گوش جهانیان برسانیم و باید عزاداران با عقلانیت رفتار کرده و سردستگی عزاداری ها را به افراد با تجربه و عاقل بسپارند.

 




 

برچسب‌ها