به گزارش خبرنگار مهر، شب گذشته دوشنبه دوازدهم آبانماه، ششمین دوسالانه تصویرگری با تجلیل از چهار تصویرگر و اهدای جوایز برگزیدگان با حضور معاون امور هنری وزارت ارشاد و استقبال هنرمندان در موسسه فرهنگی هنری صبا افتتاح شد.
در مراسم افتتاحیه دوسالانه با حضور علی مرادخانی معاون هنری وزات فرهنگ و ارشاد اسلامی، اصغر امیرنیا مدیرکل دفتر امور هنرهای تجسمی وزارت ارشاد، سید عباس عظیمی مدیر موسسه هنرمندان پیشکسوت و کیانوش غریبپور دبیر دوسالانه از پرویز کلانتری، صادق صندوقی، منوچهر درفشه و علی خدایی تجلیل شد.
ظلم روا شده به تصویرگران
در ابتدای این مراسم اصغر امیرنیا مدیرکل دفتر امور هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: عرصه هنرهای تجسمی مظلوم است و هنرمندان تجسمی خاضع و متواضع هستند و حتی وقتی در عرصههای بینالمللی در بالاترین جایگاه قرار میگیرند، چهره نمیشوند. امیدواریم با همت بالای معاون امور هنری و همت بالای هنرمندان تجسمی، هنرهای تجسمی از مهجوریت درآید.
امیرنیا افزود: امیدواریم در دولت تدبیر و امید، امیدی برای همه فرهیختگان و هنرمندان تجسمی با اقداماتی مانند معرفی و فروش آثار آنها ایجاد شود.
مدیر کل دفتر امور تجسمی با اشاره به برگزاری ششمین دوسالانه تصویرگری پس از 11 سال گفت: دوسالانه تصویرگری به دلایلی در این سالها برگزار نشد و وقتی پیشنهاد برگزاری این دوسالانه از سوی تصویرگران و انجمن تصویرگران مطرح شد با اشتیاق پذیرفتم تا ظلمی که به هنرمندان تصویرگر به خاطر تعویق چند ساله شده است، تا حدودی برطرف شود.
تحویل دوسالانهها به بخش خصوصی
سخنران بعدی این مراسم علی مرادخانی معاون امور هنری وزرات ارشاد بود که گفت: دوسالانهها کمک میکند تا هنرمندان این حوزهها بیشتر شناخته و به محتوای غنیتر نزدیکتر شوند.
وی با تاکید بر برگزاری برنامهها توسط انجمنها و بخش خصوصی گفت: ما به دنبال آن نیستیم که بخش دولتی برگزارکننده برنامهها باشد بلکه اتفاقات در انجمنها و بخش خصوصی میتواند به نحو درست انجام شود و ما حمایتکننده باشیم. اگر فاصله بین نگاه حاکمیتی و نگاه مردم کاهش یابد، اتفاقات بهتری را شاهد خواهیم بود.
مرادخانی افزود: استقبال خوبی از دوسالانه شده اما بضاعت و ظرفیت بیشتری وجود دارد و اگر انجمنها دستاندرکار شوند، امور در فضای گستردهتر و با حضو بیشتر هنرمندان انجام میشود و میتوان زمینه حضور هنرمندان کشورهای مختلف را فراهم کرد تا در ارتباط با دیگر کشورها، فضای بهتری ایجاد شود.
معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر حضور بزرگان هنر در جشنوارهها گفت: رغبت به حضور در جشنوارهها با حضور بزرگان هنر ممکن است و میتواند این دوسالانه را به یک برند اساسی تبدیل کند. ما هم تلاش میکنیم در این راستا و برای تقویت فعالیتها با امکانات بهتری وارد میدان شویم.
دوسالانهای برای خانمها
بعد از صحبتهای معاون هنری کیانوش غریبپور، دبیر ششمین دوسالانه تصویرگری در ابتدای سخنان خود از پنج هنرمند تصویرگر ژانت میخاییلی، نسیم خسروی، علی عامهکن، علی نامور و گلمحمد خداوردی که در این سالها از دنیای خاکی رخت بربستهاند، یاد کرد.
وی گفت: جامعه تصویرگری از دلایل واضح و پنهان برگزار نشدن دوسالانه در این سالها گلهمند بود اما در این 10 سال تصویرگران بسیار کار کردند و نسل جدیدی در فضای تصویرگری ما شکل گرفت که شاید اگر دوسالانه برگزار میشد این نسل به پختگی نمیرسید.
دبیر دوسالانه افزود: امیدواریم جشنوارههای ریز و درشت تصویرگری که توسط نهادهای مختلف برگزار میشود، برچیده شود و به اصل تصویرگری پرداخته شود، زیرا افرادی که به اصل تصویرگری پرداختهاند موفقترند.
وی ادامه داد: باید تلاش شود تا تصویرگری ادبیات داستانی به سمت مخاطب برگردد و از رویکرد جشنوارهزدگی فاصله بگیرد و فقط چند جشنواره و رویداد جدی در حوزه تصویرگری برگزار شود.
غریب پور با اشاره به برگزاری ششمین دوسالانه تصویرگری گفت: با وجود فرصت کم، استقبال از دوسالانه قابل توجه است و 1196 نفر آثارشان را ارسال کردند اما در انتخاب آثار تند و تیز برخورد شد چون این برندگی به نفع تصویرگری است. بنابراین 17 درصد آثار رسیده به نمایشگاه دوسالانه راه یافت و نکته این دوسالانه این است که 78 درصد شرکتکنندگان در این دوره دوسالانه تصویرگران زن هستند.
دبیر دوسالانه به بخش های مختلف این دوسالانه اشاره کرد و در مورد آنها توضیح داد: تصویرگری در ایران فقط در حوزه تصویرگری کتاب کودک شناخته شده اما باید از این نگاه که تصویرگری را به کتاب کودک محدود میکند فاصله بگیریم به این منظور بخش جنبی دوسالانه گونههای دیگری از تصویرگری را معرفی میکند. بخش میهمان هم که زینت دوسالانه است با 36 اثر تصویرگری از کشورهای آسیای جنوب شرقی برگزار میشود.
معرفی برگزیدگان دوسالانه
در ادامه با حضور هنرمندان تصویرگر و داوران دوسالانه از جمله فرشید مثقالی، محمدعلی بنیاسدی، بهزاد غریبپور و .. جوایز برگزیدگان اهدا شد.
در بخش موضوعی جشنواره یعنی بخش "جهان نورها و سایهها" گرایش کودک و خردسال سیده زهره حسینی، الناز قائمی و عاطفه ملکیجو، در بخش موضوعی جهان نورها و سایهها، گرایش نوجوان شیلان هوشیاری، فائزه بهارلویی و سید میثم موسوی به ترتیب رتبههای سوم، دوم و اول دوسالانه را از آن خود کردند.
در بخش استعداد جوان (تصویرگری ادبیات داستانی) ضمن تشویق احسان بهمنی، فاطمه خسرویان، مهرناز قاسم پور و صفا کسایی به ترتیب آتنا شمس اسفندآبادی، حمیده خسرویان و سما بیاتی نفرات اول تا شوم شدند.
در بخش تصویرگری کتابهای منتشر شده از فروردین 1382 تا خرداد 1392، گرایش کودک و خردسال فاطمه حقنژاد، فاطمه اربابون و راشین خیریه نفرات اول تا سوم دوسالانه شدند و جایزه ویژه هیات داوران در این بخش به غلامعلی مکتبی رسید. در همین بخش و در گرایش نوجوان رتبههای اول تا سوم دوسالانه به حسن عامهکن، مهکامه شعبانی و عطیه بزرگسهرابی رسید و جایزه ویژه هیات داوران به بنفشه احمدزاده اهدا شد.