یک محقق معتقد است: مردم سرزمین ما با تجربه‌اند. آن‌ها هزاره‌ها زیسته‌اند و آفرینش‌ فرهنگی داشته‌اند. در مجموع امروز، وضعیت مطالعه رو به بهبود است، اما یکی از مشکلات مهم وجود نظرات گوناگون در مورد ممیزی نشر است.‌

قدمعلی سرامی، نویسنده و محقق در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره بازار کتاب و نشر کشور گفت: یکی از بزرگ‌ترین اشکالات بازار کتاب و نشر ما این است که ناشران به خاطر وضعیت کاغذ و سایر مشکلات کتاب‌ها را تنها در چند صد نسخه به چاپ می‌رسانند و خیلی از آن کتاب‌ها هم پس از چند سال، نسخه‌های چاپ اول خود را تمام می‌کنند. وضعیت اقتصادی مردم به آن میزان نیست که بتوانند در سبد خانوار جایگاه ویژه‌ای را برای کتاب در نظر بگیرند. بنابراین آن‌ها نیاز خود به مطالعه را از طرق دیگری که مربوط به فناوری دیجیتال است بر طرف می‌کنند.

وی افزود: بیشتر کتبی که در شرایط کنونی به فروش می‌روند، شامل کتاب‌های دانشجویی و دینی‌اند. گزینه اول که کاملا اجباری است و مورد دوم یعنی کتب دینی هم آن‌چنان خوانده نمی‌شوند.

این پژوهشگر ادامه داد: اما در مجموع وضعیت مطالعه در کشور مثبت است. البته این به آن معنی نیست که مقوله کتاب در جامعه ما موقعیت در خور خود را پیدا کرده و مردم و دولت تمام وظایف خود را در این باره انجام داده‌اند. با توجه به احوال دوران امروز و وجود انواع ابزار دیجیتال که به جامعه ما هم راه پیدا کرده‌اند، وضعیت مطالعه رو به بهبود است. مردم سرزمین ما با تجربه‌اند. آن‌ها هزاره‌ها زیسته‌اند و آفرینش‌ فرهنگی داشته‌اند. در مجموع امروزه، وضعیت مطالعه رو به بهبود است، اما یکی از مشکلات مهم وجود نظرات گوناگون در مورد ممیزی نشر است.‌

مولف کتاب «بر ستیغ‌های حماسه» گفت: چون اشکالات موجود به طور مستقیم مربوط به خود مردم نیست، نمی‌توان از آن‌ها گلایه کرد. گرانی بازار کتاب یکی از عوامل تعیین کننده است. چند روز پیش چند جلد کتاب از خودم به چاپ رسید. 2 عنوان از آن‌ها را ناشر با قیمت 23 هزار تومان وارد بازار کرد. من می‌دانم این قیمت برای مردم سنگین است. از طرف دیگر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز کتابی از من به چاپ رساند که قیمت روی جلد آن 5 هزار و 700 تومان بود. این سطح مناسبی از قیمت برای مصرف کننده کالای فرهنگی است، اما باید پذیرفت با قیمت کاغذ و سایر مشکلات موجود در بحث چاپ ناشر خصوصی قادر نیست همان کتاب را با آن قیمت وارد بازار کند.

وی با اشاره به نزدیک بودن هفته کتاب گفت: برگزاری نمایشگاه‌ها و هفته کتاب کار خوبی است و اثربخشی خود را دارد، اما می‌توان برای آن ساز و کار بهتری در نظر گرفت تا به بهره‌وری بیشتری دست پیدا کرد.