به گزارش خبرنگار مهر، تلویزیون به عنوان یک رسانه فراگیر در انعکاس رویدادهای مهم جامعه نقش موثری دارد و در کشور ما که تلویزیون رسانهای مرجع به شمار میآید این تاثیرگذاری بیشتر است، در واقع تلویزیون یکی از غولهای رسانهای محسوب می شود که بخش اعظمی از جامعه به طور گسترده از آن استفاده میکنند لذا پتانسیل این جعبه جادویی در حوزه های مختلف فرهنگسازی، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بر کسی پوشیده نیست، به همین دلیل مسئولان رسانه ملی طی چندین سال اخیر با ارتقای سطح کمی و کیفی تجهیزات ماهواره ای و استفاده از فناوری روز دنیا، اقدام به تاسیس شبکه های متعددی در حوزه های مختلف خبری، علمی، ورزشی، فرهنگی و.. در سطوح استانی، ملی و بین المللی کرده اند.
بنابر تفکر عموم؛ استان تهران به عنوان پایتخت و مرکزیت سیاسی کشور، در استفاده از امکانات و فناوری روز دنیا در تمام حوزه های علمی، فرهنگی، ورزشی، بهداشتی از سایر استانهای کشور پیشی گرفته و در خط مقدم بهره مندی و بی نیازی قرار دارد.
اما با نگاهی دقیقتر و موشکافانه تر به شهرستانهای این استان می توان کمبودهای فاحشی را مشاهده کرد، ذکر این نکته ضروری است که برخلاف باور برخی مسئولان، استان تهران تنها در کلانشهر تهران خلاصه نمی شود و 15 شهرستان کوچک و بزرگ نیز در آن جای دارند که نیازمند خدمات رسانی هستند.
به عنوان مثال هم اکنون درصد قابل توجهی از استانهای کشور از نعمت شبکه ای مستقل و محلی بهره مندند که با تمرکز بر روی مسائل منطقه ای، سهم موثری در آگاهی بخشی جامعه و از همه مهمتر طرح مطالبات و نیازهای مردم دارند اما نبود شبکه ای مختص استان تهران به ویژه در بخش شهرستانها، دغدغه بسیاری از مسئولان محلی است.
البته طی سالهای گذشته و برای اولین بار در سطح استانهای کشور، شبکه ای تلویزیوی به نام تهران (شبکه پنجم سیما) راه اندازی شد. این شبکه قرار بود کانالی استانی باشد که به طرح مسائل و مشکلات مردم استان تهران بپردازد اما با گذشت چندین سال از راه اندازی آن، مشاهده می شود که این کانال تلویزیونی به جای اینکه شبکه استان تهران باشد به شبکه ای ملی تبدیل شده که در کنار پخش برنامه های ملی و حتی برون مرزی، به مسائل کلانشهر تهران می پردازد و در این میان سهم شهرستانهای استان از رسانه استانی، بسیار ناچیز و نزدیک به صفر است.
می توان گفت؛ پخش برنامه هایی چند دقیقه ای در قالب "اخبار 18:30" و "در استان" تنها سهم شهرستانهای تهران از شبکه استانی است که علاوه بر نارضایتی مردم، گلایه مندی بسیاری از مسئولان شهرستانی را هم به دنبال دارد.
این در حالی است که عزت الله ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما چندی پیش (تیرماه سالجاری) در حاشیه جشنواره علی اکبر(ع) در جمع خبرنگاران اظهار داشت: "امروز در سطح شهر تهران این قابلیت را داریم که حتی چندین شبکه جدید را راهاندازی کنیم، اما بهخاطر تبعیض نگذاشتن بین شهرهای مختلف فعلاً دست نگه داشتهایم اما با فراهم شدن امکانات فنی احتمالاً سه شبکه آزمایشی در آیندهای نزدیک در تهران اضافه خواهد شد و این شبکهها هم خیلی زود به سطح کشور گسترش پیدا خواهند کرد."
این اظهارات نشان می دهد که توان و تجهیزان کافی برای ارتقای سطح کمی و کیفی کانالهای تلویزیونی در استان تهران وجود دارد اما اینکه چه چیز موجب می شود شهرستانهای این استان پهناور از رسانه ای محلی که به طرح درددل و مطالبات مردمی بپردازد، محروم باشند، سوال بی پاسخی است که باید مورد بررسی ویژه قرار گیرد.
نارضایتی مسئولان از سهم ناچیز شهرستانهای تهران در رسانه ملی
در این زمینه حجت الاسلام سیدمحسن محمودی رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی شهرستانهای استان تهران، در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شهرستانهای استان تهران ظرفیت بسیار بالای فرهنگی و اجتماعی دارند ولی از نظر بهره مندی از رسانه ملی در محرومیت به سر می برند.
وی عنوان کرد: بارها ائمه جمعه و مسئولان به رسانه ملی اعتراض کرده اند که شهرستانهای استان تهران، جزو محروم ترین نقاط کشور از نظر بهره مندی رسانه ملی هستند، در سفر هیئت دولت نیز مصوب شد که صدا و سیما برای شهرستانهای استان تهران شکل بگیرد که این مصوبه ابلاغ شده و صدا و سیما نیز این موضوع را بررسی کرده است.
این مسئول افزود: بنده به عنوان مسئول تبلیغی شهرستانهای استان تهران به شدت از وضعیتی که در شبکه پنجم سیما، نسبت به شهرستانهای استان تهران حاکم است، ناراضی بوده و در واقع این مساله را ظلم به مردم می دانم لذا جا دارد مصوبه سفر رئیس جمهور در مورد تأسیس صدا و سیمای شهرستانهای استان تهران عملیاتی شود و فعالیتها و ظرفیتهای مردم استان تهران به شکل مطلوب تری انعکاس یابد.
شهرستانهای تهران فراموش شده اند/ جولان محرومیت در شهرهای اطراف پایتخت
حجت الاسلام حسین حسینی نوری امام جمعه شهرستان ملارد هم طی سخنانی شهرها و شهرستانهای اطراف تهران را فراموش شده دانست و متذکر شد: محرومیتهای موجود در این مناطق، دلیل محکمی برای اثبات این ادعا است، به عنوان مثال شهرستان ملارد با 400 هزار نفر جمعیت فاقد یک تخت بیمارستانی است در صورتی که بر اساس استانداردهای جهانی، این شهرستان حداقل باید 450 تخت درمانی داشته باشد یا در حوزه فرهنگی، شهر ملارد با 350 هزار نفر جمعیت حتی یک فرهنگسرا ندارد.
این مسئول با اشاره به نقش موثر رسانه ها در کاهش معضلات و مشکلات مردم ادامه داد: انتظار می رود شبکه تهران نیز به عنوان یک رسانه استانی بر مسائل منطقه تمرکز کرده و اخبار و برنامه های شهرستانها را منعکس کند اما متاسفانه شبکه پایتخت به شبکه ای ملی تبدیل شده است که کمترین میزان برنامه های آن به شهرستانهای استان اختصاص دارد.
وی پیشنهاد کرد: مسئولان ذیربط می توانند همین شبکه موجود را در بخش شهرستانها فعال کنند یا شبکه ای مستقل برای این مناطق در نظر بگیرند که به انعکاس درددل مردم و پیگیری مطالبات آنها بپردازد چراکه رسانه ها با اطلاع رسانی شفاف و دقیق نقش موثری در پیگیری و رفع مشکلات مردم ایفا می کنند.
وجود رسانه استانی برای تهران از نان شب واجبتر است
حجت الاسلام محمد علاءالدینی نیز ضمن تاکید بر نقش رسانه های استانی در شناسایی و معرفی ظرفیتهای داخلی هر منطقه، عنوان کرد: متاسفانه ظرفیتهای عظیم شهرستانهای استان تهران -به عنوان پیشانی نظام و کشور- در حوزه های فرهنگی، ورزشی، سیاسی، علمی، تولیدی، صنعت و... بدرستی شناسایی و معرفی نشده است در صورتی که شناخت این پتانسیلها نقش موثری در رشد روز افزون شاخصهای رفاهی هر منطقه دارد.
امام جمعه شهرستان دماوند وجود رسانه استانی برای تهران را به تعبیری از نان شب واجبتر دانست و گفت: برغم اینکه شبکه تهران به صورت استانی طراحی شده اما عملا ملی و بین المللی است لذا باید شبکه پایتخت به اصل اولیه و حقیقت شکل گیری اش بازگردد یا اینکه تمهیدی برای تاسیس و راه اندازی شبکه ای مستقل در شهرستانهای تهران اندیشیده شود.
این مسئول افزود: در حال حاضر بیش از 35 جایگاه نماز جمعه در استان تهران وجود دارد که متاسفانه پوشش خبری مناسبی ندارد و سهم شهرستانهای تهران از رسانه استانی بسیار ناچیز است که این مسأله باید به طور جدی مورد توجه مسئولان ذیربط قرار گیرد.
تلاش برای تحقق حداکثری سهم شهرستانها از شبکه پایتخت
همچنین سید عباس جوهری فرماندار شهریار و نماینده فرمانداران شهرستانهای تهران در شبکه پایتخت به خبرنگار مهر گفت: تعامل با صدا و سیما و پخش برنامههای فرهنگی، اجتماعی شهرستانهای استان تهران از طریق شبکه پایتخت، از جمله مسائلی است که همواره مورد تاکید مسئولان بوده است، توقع بجایی از سوی مسئولان شهرستانهای تهران مبنی بر ایجاد تناسب میان پوشش اخبار و برنامه های کلانشهر تهران و شهرستانهای این استان مطرح شد که طی جلساتی مورد بررسی قرار گرفت.
وی افزود: با توجه به جمعیت شهرستانهای تهران که از بسیاری استانهای کشور بیشتر است، پیشنهاداتی مبنی بر تاسیس شبکه ای مستقل برای این شهرستانها مطرح شد، فرمانداری ها نیز برای تامین امکانات و فضای مورد نیاز اعلام آمادگی کردند اما تحقق این مساله بسیار زمانبر است به همین دلیل بیشتر به دنبال اختصاص سهم شهرستانها از شبکه تهران هستیم.
مراسم ملی و مذهبی شهرستانها به صورت ویژه پوشش داده شود
این مسئول متذکر شد: توقع مسئولان از شبکه تهران این است که با نگاهی ویژه، فرصت بیشتری به شهرستانها اختصاص دهد چراکه شهرستانهای تهران از ظرفیت بسیار مطلوبی هم در حوزه فعالیتهای فرهنگی و هم نیروهای برنامه ساز برخوردار هستند و انتظار میرود که این ظرفیتها به ویژه در مناسبتها، اعیاد و عزاداریهای ملی و مذهبی بیشتر دیده شود.
نماینده فرمانداران شهرستانهای تهران در شبکه پایتخت با اشاره به فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری شهادت امام حسین(ع) تصریح کرد: مناسبتهای مختلف ملی و مذهبی شهرستانهای استان باید به صورت ویژه در شبکه پایتخت پوشش داده شود، با توجه به فرارسیدن ماه محرم انتظار می رود این شبکه بجای پخش برنامه عزاداری سایر استانها، مراسم سوگواری هیئات مذهبی در شهرستانها را به صورت زنده روی آنتن ببرد.
ارسال نامه به رئیس سازمان صدا و سیما نیز مشکلی را حل نکرد
این مشکلات در حالی هنوز گریبانگیر شهرستانهای تهران است که بیش از دو سال پیش، هفت نماینده ولی فقیه در شهرستانهای ورامین، پاکدشت، رباط کریم، قدس، فیروزکوه، دماوند و اسلامشهر برای دومین بار، طی نامه ای به عزت الله ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما خواستار بهبود وضعیت شهرستانهای استان در شبکه تهران شدند.
این نامه که در خبرگزاری مهر نیز انتشار یافت، به امضای آیت الله سید مرتضی محمودی و حجج اسلام حسن لزومی، حسینعلی محمدی نژاد، سید ابوالقاسم میر احمدی، عبدالحسین بابایی، محمد علاء الدینی و محمدعلی نوروزی رسید.
همچنین در مهرماه سال گذشته، معاون وقت استاندار پیشین تهران از امضای تفاهم نامه واگذاری 70 هکتار زمین برای صدا و سیمای شهرستانهای استان تهران در جنوب شهرستان ورامین خبر داد و اظهار داشت: صدا و سیما از استانداری تهران برای تأمین خواسته مردم و مسئولان در این خصوص، خواستار معرفی زمین مطلوب شد که زمینی در دشت جنوب شهرستان ورامین برای استقرار امکانات مخابراتی، امکانات آنتن و امکانات ماهواره ای آن توسط صدا و سیما تأمین می شود، به آنها پیشنهاد شد.
محمدرضا محمودی افزود: تفاهم نامه ای توسط مسئولان شهرستان ورامین امضا شده و حدود 70 هکتار زمین در جنوب ورامین که آنتن دهی زیادی برای کل استان تهران دارد، تأمین شد و طبق این تفاهم نامه، بقیه امکانات توسط صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران آورده می شود.
اما برغم تمام تلاشها و فریادها، محرومیت؛ بیشترین چیزی است که هنوز هم در شهرستانهای تهران مشهود است. مشکلات شهرستانهای تهران به نبود شبکه استانی محدود نمی شود بلکه ساکنان این مناطق بر خلاف تفکر عموم که گمان می کنند تهران، استان بهره مندی ها و امکانات است، تنها نام پایتخت نشین را یدک می کشند.
--------------------------
گزارش از مهدیه رضایی