به گزارش خبرنگار مهر، تغییر روستا به شهر و شهر به شهرستان در اراک تنها در روی کاغذها و تابلوها جا خوش کرد و عملا سر مردمان این شهرها بی کلاه ماند و وجود مشکلات پیش روی شهرها و شهرستان های تازه تاسیس استان مرکزی موجب شد تا راه توسعه بر این مناطق بسته شود.
وقتی ساکنین روستاهای بزرگ و بخش ها خبر از تبدیل روستای خود به شهر یا بخشداری را به فرمانداری شنیدند تصویری از یک زندگی مرفه را برای خود ترسیم می کردند که مقایسه آن تصویر با آنچه امروز روبرویشان قرار دارد شاید زمین تا آسمان فرق کند.
تبدیل بی ضابطه روستاها به شهر و بخشها به شهرستان ها قبل از ایجاد زیرساخت های اساسی و حیاتی در این مناطق امروز مشکلاتی را نیز فراروی شهرداران و فرمانداران مسئول در این مناطق قرار داده است.
فرماندار خنداب در جلسه نشست با فرمانداران دیگر شهرستانهای استان مرکزی در این باره گفت: تبدیل برخی شهرها به شهرستان در استان مرکزی صرفا یک تغییر تابلو بوده و هنوز انتظارات مردم تامین نشده است.
فرماندار چقدر می تواند با مدیران کل دستگاه های اجرایی چانه زنی کند
سید محسن سجادی با بیان این که مشکلات شهرستان های جدید بسیار است، افزود: عدم حضور نمایندگی ادارات کل در شهرستان ها مشکل دیگری است که پیش روی فرمانداران قرار دارد.
وی با بیان اینکه مگر یک فرماندار چقدر می تواند در خصوص استقرار نمایندگان ادارات کل با مدیران کل دستگاه های اجرایی چانه زنی کند، افزود: بروز این مشکلات فرمانداران را از رسالت اصلی خود در شهرستان های جدید باز می دارد.
فرماندار شهرستان خنداب توسعه را لازمه شهرستان های تازه تاسیس دانست و گفت: وقتی که باید صرف برنامه ریزی برای توسعه شهرستان های تازه تاسیس شود متاسفانه صرف چانه زنی ها برای استقرار نمایندگی ادارات می شود.
سجادی با اشاره به محرومیت شهرستان های تازه تاسیس خواستار توجه ویژه مسئولین استانی شد و گفت: این محرومیت ها بایددر فصل توزیع اعتبارات مورد توجه مسئولین قرار گرفته و اعتباری که به این شهرستانها تخصیص می یابد در مقایسه با شهرستان های برخوردار کمی متفاوت باشد.
عدم سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال پایدار در شهرستان های تازه تاسیس
وی با تاکید بر ضرورت سرمایه گذاری دولتی در شهرستان های تازه تاسیس گفت: شهرستان های تازه تاسیس تا زمانی که از سرمایه گذاری دولتی در بخش صنعت برخوردار نباشند نمی توانند در مسیر توسعه گام بردارند.
فرماندار شهرستان خنداب با اشاره به موقعیت ویژه شهرستان خنداب به لحاظ استقرار پروژه آب سنگین گفت: پوشش های امنیتی این شهرستان به گونه ایست که هیچ سرمایه گذاری حاضر به سرمایه گذاری در آن نیست.
وی تاکید کرد: عدم سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال پایدار در شهرستان های تازه تاسیس موجب مهاجرت جمعیت می شود.
فرماندار شهرستان خنداب با بیان اینکه عدم سرمایه گذاری در شهرستان های تازه تاسیس، نگه داشتن جمعیت را در این شهرستان ها غیرممکن می کند و موجب هدررفت هزینه های اعمال شده می شود، گفت: ایجاد مناطق محروم دیگر در اراک و شهرهای برخوردار پیام دیگری از بی توجهی به شهرستان های تازه تاسیس است.
سجادی گفت: اگر رشد و توسعه شهرستان های تازه تاسیس را می خواهیم باید بخشی نگری در استان را تعطیل کنیم.
غفلت مسئولان از شهرهای کوچک
عضو شورای شهر کارچان نیز در سخنانی از غفلت مسئولان از شهرهای کوچک گله کرد و گفت: تاسیس بخشها و شهرهای جدید در یک دهه اخیر چنان با سرعت و بی برنامه انجام شد که امروز حاصلش وجود کوهی از مشکلات پیش روی مردم است.
عبدالرضاحاج علی بیگی افزود: شهرهای جدیدی که در زمانی برای خود روستاهای بزرگ و برخوردار بودند امروز با تبدیل به بخشها و شهرهای جدید، سوغاتی جز مشکلات برای ساکنین خود ندارند.
وی عدم استقرار نمایندگی ادارات در شهرهای تازه تاسیس را یک مشکل دانست و گفت: در حال حاضر شهر جدید کارچان از داشتن یک بانک برای انجام امور بانکی مردم محروم است.
عدم استقرار ارگان های امنیتی
این عضو شورای شهر کارچان عدم استقرار ارگان های امنیتی چون نیروی انتظامی را مشکلی دیگر برشمرد و گفت: ما در شهر کارچان به دلیل عدم استقرار یک کلانتری با مشکلات بسیاری برای تامین امنیت روبرو هستیم که این مسئله توجه مدیران ارشد را می طلبد.
وی با بیان اینکه نبود نگاه ویژه به شهرستان های تازه تاسیس امکان توسعه را فراهم نمی کند، افزود: تبدیل روستاها به شهر فقط یک تغییر تابلو بوده که موجب شده مردم فقط هزینه های بیشتری را در حوزه ساخت و ساز و پرداخت عوارض شهری متحمل شوند.
این عضو شورای شهر گفت: در حالیکه مسئولین شهری شهرهای جدید باید به فکر توسعه شهری و تجهیز شهرهای خود به فناوری های روز مثل فیبر نوری و... باشند ما باید دغدغه آسفالت کردن کوچه های خاکی را داشته باشیم.
یک عضو شورای اسلامی شهر غرق آباد نیز در سخنانی توزیع ناعادلانه اعتبارات در شهرهای برخوردار و عدم برخوردار را عامل اصلی عقب ماندگی شهرهای کوچک دانست و گفت: این بی توجهی موجب سرریز جمعیت شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ و ایجاد مشکلاتی اعم از حاشیه نشینی شده است.
توزیع ناعادلانه اعتبارات در شهرهای برخوردار
وی با تاکید بر ضرورت تحقق فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر توسعه مناطق کمتر توسعه یافته گفت: دولت جدید باید مشکلات لاینحل مانده شهرهای کوچک را رفع کند.
این عضو شورای اسلامی شهر غرق آباد با گلایه از نوع نگاه مسئولین به شهرهای کوچک گفت: مردم از این نگاه رنج می کشند و خواهان تغییر دیدگاه های مسئولین به شهرهای کوچک اند.
وی با اشاره به ظرفیت های بالقوه موجود در شهرهای کوچک گفت: مسئولین باید با توجه به این توانمندیها و تلاش در جهت بالفعل کردن آنها راهی برای توسعه شهرهای کوچک و جلوگیری از مهاجرت در آنها باز کنند.
وی در ادامه عدم سکونت مسئولین در شهرهای کوچک را عامل اصلی مهاجرت ساکنین این مناطق دانست و گفت: وقتی مردم می بینند هیچ مسئولی حاضر به سکونت در شهرهای کوچک نیست آنها نیز شال و کلاه کرده و از شهرهای کوچک می روند.
این عضو شورا تاکید کرد: عدم توجه به مباحث اشتغال، روند کند سنددار شدن املاک شهرهای کوچک و عدم پذیرش اسناد ملکی شهرهای کوچک برای ضمانت توسط بانکها مهمترین مشکلات پیش روی شهرهای کوچک است.
سرمایه گذاری بخش خصوصی یکی از مولفه های اصلی توسعه پایدار
شهردار نراق نیز گفت: تازمانی که روستاها به دنبال شهر شدن، شهرها به دنبال بخش شدن، بخشها به دنبال شهرستان شدن هستند توسعه به معنای واقعی شکل نمی گیرد.
محمود مرادی سرمایه گذاری بخش خصوصی را یکی از مولفه های اصلی توسعه پایدار برشمرد و افزود: مسئولین شهرهای کوچک باید با مطالعه موفقیت شهرهای دیگر کشور راهی برای نجات خود با جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی پیدا کنند.
وی با بیان این که صنعتی بودن مرکز استان مرکزی سایه سنگینش را بر تمام شهرهای استان انداخته، گفت: نگاه صنعتی به استان مرکزی باعث شده تا دیگر ظرفیت های بالقوه در این استان دیده نشود.
شهردار نراق عدم جذب سرمایه گذار در شهرهای کوچک را یک معضل دانست و گفت: حکومت های محلی باید راه و رسم جذب سرمایه گذاران را فرا بگیرند تا بتوانند سیمای شهری خود را تغییر دهند.
بیکاری، برخوردار نبودن از امکانات شهری مانند بانک، پلیس، بیمارستان و درمانگاه و آرزوی داشتن یک خیابان آسفالت علاوه بر مهاجرت این مردمان به شهرهای بزرگ باعث تلنبار شدن مشکلات مردم شده است تا جاییکه آنها تصور می کنند اگر به استانهای همجوار خود ملحق شوند وضعیتی به مراتب بهتر خواهند داشت. مشکلاتی که گاه با یک دستور ساده قابل حل است و این انتظار از دولت تدبیر و امید می رود تا مسئولین به وضعیت رفاهی و توسعه این شهرها نگاه مهربانانه تر و مسئولانه تری داشته باشند.
..............................................
گزارش: فاطمه عسگری نیا