خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ و هنر: سریال تلویزیونی "پیدا و پنهان" به کارگردانی آرش معیریان و شهرام شاه حسینی و محصول سیمافیلم با موضوع امنیت ملی از سوم آذرماه روزهای فرد از شبکه تهران پخش میشود.
این سریال هفت قسمتی که به دلیل حسایت موضوعی سال گذشته در سکوت خبری تولید شد در داستانهایی مجزا به پروندههای امنیت ملی میپردازد. در ابتدا قرار بود این سریال تنها به کارگردانی آرش معیریان جلوی دوربین برود، اما بنا به دلایلی که طی ساخت این سریال منتشر نشد، معیریان از حضور در این سریال انصراف داد. همین مسئله سبب شد تا با آرش معیریان کارگردان چهار قسمت اول این سریال به گفتگو نشسته تا پیدا و پنهانهای این سریال امنیتی-پلیسی را بازگو کند.
او معتقد است که علت اصلی توقف ساخت این سریال نبود مدیریت مناسب تهیه کننده و مجری طرح این سریال بود، همچنین معیریان "پیدا و پنهان" را سریالی درباره از خودگذشتی سربازان گمنام امام زمان(عج) در برابر خطراتی که بخشهای مختلف امنیتی کشور را تهدید میکند، میداند.
با ما در این گفتگو همراه میشوید:
*شکلگیری طرح ساخت سریال "پیدا و پنهان" از کجا بود؟
- ساخت مجموعه "پیدا و پنهان" در سال 88 از سوی مرکز سیمافیلم به من پیشنهاد شد و قرار بود سریالی با مضامین امنیت ملی، حفاظت و حراست از منافع اقتصادی-اعتقادی و اخلاقی کشور ساخته شود که در آن تعدادی از پرونده ها و نمونه هایی که در این زمینه طی سال های گذشته در کشور رخ داده بود، به فیلم تبدیل شود.
همین مسئله سبب شد تا تیم های مختلفی از نویسندگان روی این مقوله کار کرده و بعد از تحقیقات و مطالعه لازم درباره پرونده ها، نگارش فیلمنامه را آغاز کردند که تا سال 91 نگارش آن به طول انجامید. خوشبختانه بعد از پایان نگارش و در همان سال شرایط و بودجه لازم برای تولید این سریال از سوی مرکز سیمافیلم مهیا و کار آغاز شد. از همان ابتدا محمدرضا عباسیان به عنوان تهیهکننده از سوی مرکز سیما فیلم معرفی شد و همکاری خود را با ما آغاز کرد، اما با توجه به اینکه عباسیان در سال گذشته مشغله های مختلفی از جمله مدیریت موسسه رسانه های تصویری و دبیری سی و یکمین جشنواره بین المللی فیلم فجر را برعهده اشت، زمانی برای حضور و همکاری برای ساخت این سریال را نداشت و محمد پیرهادی را به عنوان مجری طرح به گروه معرفی کرد.
حضور پیرهادی در این سریال به عنوان مجری طرح فصل تازه ای در هنگام ساخت این سریال به وجود آورد. هرچند این سریال از حضور عوامل درجه یک سینما و تلویزیون ایران در جلو و پشت دوربین برخوردار بود و فرامرز قریبیان که خود از سینماگران با اخلاق کشور است، در این سریال حضور داشت اما بدلیل سوء مدیریت محمد پیرهادی و عدم توانایی برای اداره پروژه این سریال بعد از فیلمبرداری 4 قسمت به بهانه نابسامانی مالی متوقف شد و تمامی عوامل گروه از جمله بازیگران از ادامه حضور در این سریال انصراف داده و من تنها توفیق ساخت 4 قسمت از سریال "پیدا و پنهان" را داشتم.
چهار قسمتی که من به عنوان کارگردان در این پروژه حضور داشتم در قالب دو قصه با نام های "تنهایی" و "چراغ ها را تو خاموش کردی" جلوی دوربین رفت. در این چهار قسمت یکی از کارشناسان و مشاوران علمی سازمان امنیت اطلاعات ما را همراهی کرد که جا دارد از او به خاطر همه مشاوره هایی که داده است، تشکر کنم.
* چه چیز باعث شد که هیچ کدام از عوامل اولیه این سریال برای ادامه ساخت آن منتظر نمانند؟
- البته گروه مدتی برای معرفی و حضور مجری طرح جدید منتظر ماندند اما به دلیل آن که زمان انتخاب یک مجری طرح مناسب طول کشید، اکثر عوامل اصلی برسر کارهای مختلف رفتند و زمانی که مجری طرح جدید از سوی سیمافیلم معرفی شد، اکثر عوامل و از جمله من درگیر پروژه های دیگری بودیم، به همین دلیل دیگر مجالی برای حضور در این سریال وجود نداشت. البته مدیریت سیمافیلم تلاش بسیاری کرد تا تیم اولیه دوباره سر کار آید اما حضور در پروژه های مختلف، دیگر اجازه همکاری ما را در این سریال نداد.
همین مسئله سبب شد تا سیما فیلم با تیم جدیدی به کارگردانی شهرام شاه حسینی ساخت این سریال تلویزیونی را ادامه دهد. متاسفانه تهیه کننده و مجری طرح این سریال که در شروع پروژه با ما همکاری می کردند، تحت هیچ شرایطی زیر بار پرداخت هزینه لازم برای افزایش کیفیت کار نرفتند و این مسئله به روند تولید سریال ضربه زد.
*با توجه به اینکه مخاطب در قسمت های اولیه یک سریال تازه با شخصیتها و روند داستان آشنا میشود، به نظر شما ساخت یک سریال معمایی- پلیسی تنها در 7 قسمت به جذابیت آن صدمه نمی زند؟
- زمانی که فیلمنامه سریال نوشته شد، قرار بود سریالی در 13 قسمت داشته باشیم اما به دلیل مشکلاتی که به وجود آمد، 13 قسمت به 7 قسمت تبدیل شد. این سریال در حال حاضر 4 داستان مختلف است که شامل سه قصه در 6 قسمت و یک قصه یک اپیزودی است. به هر حال کار دیگری نمی توانستیم انجام دهیم. البته با توجه به علاقه ام به سیمافیلم تا آخرین لحظه انجام مراحل فنی قسمت هایی که کارگردانی آن را برعهده داشتم، پیگیری کردم. به هر حال این یک سریال جذاب و دیدنی است که حتی در هفت قسمت نیز می تواند مخاطب خود را راضی نگه دارد.
*اشاره کردید که بازیگران این سریال تغییر کردند، فکر نمی کنید این تغییرات ناگهانی به روند قصه این سریال صدمه زده باشد؟
- داستان های این سریال کاملا مجزا از هم بوده و به همین دلیل از بازیگران مختلفی نیز در کار استفاده شده است، البته قرار بود بازیگر اصلی داستان فرامرز قریبیان باشد که او تنها در چهار قسمت از این سریال بازی کرد و بعد از آن بیژن امکانیان جایگزین او شد. روند سریال به گونه ای است که تغییر بازیگران چندان به اصل داستان صدمه نمی زند و مخاطب به راحتی با حذف اجباری بازیگر اصلی کنار می آید.
*مخاطبان سریال های معمایی در ایران با دیدن سریال های خارجی، سلیقه شان تغییر کرده و بدنبال دیدن سریال هایی در حد استاندارد جهانی هستند، فکر می کنید "پیدا و پنهان" در چنین اندازه ای هست؟
- طی سال های گذشته در عرصه سریال سازی، شاهد تولید مجموعه های پلیسی، اطلاعاتی و جاسوسی از کشورهای مختلف هستیم، سریال هایی که توانسته مخاطب جهانی بدست آورد، از جمله این سریال هایی که در ایران نیز پرطرفدار هستند می توان به "24" و "فرار از زندان" اشاره کرد. همین مسئله سبب شد تا ما نیز به فکر ساخت یک سریال متفاوت در ژانر معمایی- اطلاعاتی باشیم. به همین دلیل بیش از 3 سال نگارش فیلمنامه این سریال به طول انجامید و داستان های این سریال را به گونه ای نوشتیم تا بتوانیم با امکانات و شرایط موجود سریالی مناسب را جلوی دوربین ببریم و مخاطب خود را راضی نگه داریم.
*اشاره کردید قصه های این سریال در خصوص مسائل امنیتی- اطلاعاتی کشور است، کمی بیشتر درباره قصههای این مجموعه توضیح دهید؟
- موضوع قصه ها، اتفاقاتی است که در هر شبانهروز در کشور رخ میدهد، اتفاقاتی که پنهان از دیدههای ما در بطن جامعه و در جریان مسائل ملی، اخلاقی، اقتصادی و امنیتی شکل می گیرد. در این میان عده ای علیه امنیت ملی کشور در حوزه های مختلف شبانه روز فعالیت می کنند و عده ای نیز تمام تلاش خود را برای مقابله با این گروه از مجرمان به کار می گیرند، افرادی که در جامعه به نام "سربازان گمنام امام زمان" معروف هستند.
می توان گفت "پیدا و پنهان" سریالی در گرامیداشت تلاش های "سربازان گمنام امام زمان" در کشور است. برای ساخت این سریال پرونده های ملتهب و پنهانی در اختیار ما گذاشته شد و با توجه به اینکه تمامی داستان ها مبتنی بر واقعیت بود، تا حدی مجبور به رعایت یک سری از خطوط قرمز امنیتی بودیم و تا جایی که دستمان باز بود این اتفاقات را به تصویر کشیدیم. این قصه ها بخشی از منافع امنیتی کشور را مطرح می کند که شامل اختلاس های کلان در حوزه اقتصادی، نفوذ نیروهای بیگانه و عوامل خارجی به شاهراه های صنایع مهمی مانند صنعت نفت، اقتصاد و امور دارای و حتی انرژی هسته ای است.
پرونده های ارائه شده نیازمند ویرایش نمایشی و بعد تبدیل آن به جذابیت های تصویری بود و ما تلاش خود را کردیم تا در این زمینه کم نگذاریم و کار را با استفاده از تیم حرفه ای بازیگران سریالی که پاسخگوی مخاطبان تلویزیون باشند، جلوی دوربین بردیم.
گفتگو از نیوشا روزبان