اراک - خبرگزاری مهر: چند سالی است افزایش زاد و ولد گرگها در ارتفاعات هفتادقله استان مرکزی که یکی از هفت منطقه حفاظت شده استان مرکزی است، به خطری علیه نماد هزارساله طبیعت استان مرکزی و کل های بومی که بیشترین فراوانی را در هفتادقله دارند، تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، ماده این حیوان به زبان بومی استان همان بز است و البته سابقه ای هزاران ساله در منطقه مرکزی دارد چنانکه اولین نشانه های کل و بز را که در تنوع زیستی استان "پازن" نیز خوانده می شود، در سنگ نگاره های تیمره خمین که  40 هزار سال قدمت دارد، دیده شده است.

این حیوان جانوري زيبا، تنومند، چابك و پر صلابت باعضلاتي پر توان است كه روستائیان اطراف هفتاد قله آن را سلطان كوهستان می نامند.

اصغر ابراهیم آبادی از روستائیان اطراف هفتاد قله در گفتگو با خبرنگار مهر  با بیان اینکه از کودکی این حیوان را در ارتفاعات هفتاد قله دیده است می گوید: این حیوانات آشنای صخره های این اطراف هستند و به طور گروهی در ارتفاعات حرکت می کنند و با این که همرنگ کوهها و صخره ها هستند گله های آنها را می توان به چشم دید.

وی با اشاره به اینکه در روزهای اخیر صدای گرگها زیاد از هفتاد قله شنیده می شود گفت: این گرگها غذا می خواهند و یکی از شکارهای آنان همین کل و بزکوهی است.

وی با بیان اینکه تا قبل از حفاظت از هفتاد قله این حیوان یکی از موارد مورد علاقه شکارچیان بوده است، گفت: در سالهای اخیر شکار این حیوان توسط شکارچیان اندک شده و کمتر شکارچی ای با لاشه های بز و کل از منطقه بازمی گردد.

مطالعات نشان می دهد، این حیوان چابک بيشتر در مناطق آسيايي، اروپا و شمال افريقا نیز دیده شده است و هر جا كه داراي آب، مرتع، جنگل ، صخره و محيط زيستگاهي امن است زیست می کند که طبیعت استان مرکزی یکی از آن زیستگاههای اصلی آن به شمار می رود.

آخرین نمونه شکار این حیوان، به جمعه گذشته برمی گردد.

براساس گزارش محیط بانان منطقه حفاظت شده هفتاد قله در روز جمعه یکم آذر ماه شاهد شکار دو رأس میش وحشی و یک رأس کل وحشی نر با سن 9 سال و طول شاخ یک متر بودند.

سرما، علت شکار بز و کل از سوی حیوانات وحشی

در معرض خطر قرار گرفتن حیات این حیوان مورد اذعان مدیرکل محیط زیست استان مرکزی نیز قرار گرفت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در این باره به خبرنگاران استان مرکزی گفت: پس از بررسی مشخص شد با شروع فصل سرما و بارش برف و تجمع حیات وحش در منطقه هفتادقله اغلب گوشتخواران حاشیه منطقه بویژه گرگها و گربه سانان به منطقه هفتادقله مهاجرت کرده و اقدام به شکار حیات وحش می کنند.

امیر انصاری وجود گرگ در هفتاد قله را در گله های 50 راسی دانست و افزود: وجود گرگها در ایجاد تعادل اکولوژیکی منطقه هفتاد قله ضروری است اما افزایش تعداد آن خطری برای حیوانات دیگر هفتاد قله است که باید به تعادل برسد.

وی از اجرای برنامه هایی برای نا امن کردن منطقه برای گله های گرگ از این هفته خبر داد و گفت: باید به روش های مختلف از جان بیش از پنج هزار راس بز و کل زیستگاه هفتادقله حفاظت کرد.

تنوع زیستی هفتاد قله استان مرکزی

منطقه حفاظت شده هفتاد قله در 25 كيلومتري شمال شرق اراک، و بين شهرستانهاي اراک, محلات و خمين قرار دارد و مساحتی بیش از  97 هزار هکتار دارد.

کاسني، نعناع، شب بو، تنگرس، نسترن، لرك، فرفيون و اسپند پوششش گیاهی این منطقه و كل و بز، قوچ و ميش، پلنگ، كفتار، شغال، گرگ، گوركن، خرگوش، ‌تشي و‌ روباه، كبك، تيهو، بلدرچين، باقرقره، كبوتر چاهي، كبوتر كوهي، عقاب طلايي، سارگپه، هما، كركس، دال، شاهين، بحري، ليل، بوتيمار و حواصيل، پرندگان، چند نوع افعي، مارآبي و لاك پشت تنوع جانوری آن را تشکیل می دهد.

منطقه حفاظت شده هفتاد قله استان مركزي يكي از مناطق باارزش زیستی کشور است و با توجه به قابلیت هایی که دارد در واقع به يك موزه و آزمايشگاه طبيعي براي علاقه مندان به طبيعت و علوم و دانش تبدیل شده است که هر ساله گروهها و افراد بسياري از علاقه مندان، ‌محققين و دانش پژوهان رشته هاي مختلف منابع طبيعي، محيط زيست، كشاورزي، علوم زمين و علوم جانوري از اين منطقه بازديد و استفاده مي نمايند.

شناسایی یک قلاده پلنگ ایرانی در بهار امسال اهمیت این منطقه را دوچندان کرده است که به گفته انصاری مدیر کل حفاظت محیط زیست استان، حفظ گونه های جانوری و تعادل زیستی منطقه را ضروری تر می سازد.