تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۶

کتاب «آفرینش گیتی» نوشته فرد هیرن با ترجمه محمدرضا غفاری توسط موسسه انتشاراتی جهان کتاب منتشر و راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در سال 1927، ادوین هابل اخترشناس، نه فقط مشخص کرد که سحابی‌ها شامل ستارگان منفردند، بلکه هر یک از آن‌ها کهکشان‌هایی بسیار دور نسبت به کهکشان ما به شمار می‌روند و همگی با سرعتی بسیار در حال دور شدن از ما هستند. اگرچه ممکن است ستارگان قابل مشاهده در جهت خاصی حرکت نکنند، ولی این ستارگان فقط به کهکشان ما تعلق دارند. انتقال به بخش قرمز طیف در سایر کهکشان‌ها نشان می‌دهد که آن‌ها در حال دور شدن از ما هستند و هر چه یک کهکشان فاصله بیشتری از کهکشان ما داشته باشد، با سرعت بیشتری هم از ما دور می‌شود.

کتاب «آفرینش گیتی» گزیده و منتخبی از کتاب «آفریدگار را به من بنما» است. موضوع کتاب اصلی، معنی‌دار بودن جهان هستی و استلزامات کلامی آن است و محمدرضا غفاری بخش‌های مورد علاقه خود را برای ترجمه از این کتاب انتخاب و بازگردانی کرده است. برای اثبات معنی‌دار بودن جهان هستی، طرح خود جهان هستی و مقولات اخترشناسی گریزناپذیر است. در توضیح مطالب اخترشناسی طبیعتا موضوعات اخترفیزیک و فیزیک نیز مطرح می‌شود و کتاب از این مطالب جنبی نیز بی‌نصیب نیست. بنابراین خواننده «آفرینش گیتی» علاوه بر آشنایی با هدف اصلی کتاب،‌ به طور مختصر با علم نجوم روز نیز آشنا می‌شود.

این کتاب 7 فصل دارد که اسامی آن‌ها به ترتیب عبارت‌ است از: «باور به گزینه‌های دیگر به جای آفریدگار»، «اشارات علمی در باب آفرینش»، «نظریه مِهبانگ»، «مدارک طرح بزرگ»، «توضیحات جایگزین برای طرح بزرگ»، «معناهای نهفته در طرح بزرگ» و «گفت‌وگوهایی با کیهان‌شناسان برجسته امروز».

در قسمتی از این کتاب می‌خوانیم:

بر اساس تعبیری از اصل انسانی ِقوی، برای هر عمل، در هر زمان،‌ بیش از یک نتیجه ممکن وجود دارد و برای هر یک از نتیجه‌ها، جهان تقسیم می‌شود و جهانی جدید پدید می‌آید. در تعبیری از نظریه کوانتومی (که در زیر درباره آن بحث می‌شود) برخی از فیزیکدانان معتقدند که ذرات بنیادی که در یک زمان نمی‌توان هم سرعت و هم مکان آن‌ها را مشخص کرد، عملاً دارای مکان‌های بی‌شماری هستند و هر یک از آن‌ مکان‌‌ها در جهان متفاوتی وجود دارد. بر اساس این تعبیر، هر ذره ریزاتمی هنگامی واقعیت پیدا می‌کند که مشاهده شود و هر ذره ممکن است در جهانی متفاوت، ناظر متفاوتی داشته باشد.

این جهان‌ها مانند شاخه‌های یک درخت پرشاخه، از یکدیگر منشعب می‌شوند. بدین ترتیب در مکانی می‌بایست جهانی مشابه جهان ما وجود داشته باشد. با این تفاوت که [در آن جهان] می‌توانست آخرین دقایق مذاکرات بین آمریکا و ژاپن در اوایل دسامبر 1941 باشد و مانع حمله ژاپنی‌ها به بندر پرل‌ هاربر شود. این انحراف تاریخی موجب بروز زنجیره‌ای از وقایع می‌شود که به تدریج با وقایع جهان ما تفاوت بیشتری پیدا می‌کند. در آن جهان امریکا هرگز در جنگ جهانی دوم درگیر نمی‌شود. دانشمندان آلمان هیتلری پیش از امریکا به بمب اتمی دست می‌یابند، در نتیجه متحدین جهان را فتح می‌کنند و پرچم نازی‌ها در سراسر امریکا برافراشته می‌شود...

این کتاب با 208 صفحه مصور، شمارگان هزار و 100 نسخه و قیمت 10 هزار تومان منتشر شده است.