به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر "رنه هورلمان" پزشک ارشد بخش روانشناسی و روان درمانی مرکز پزشکی دانشگاه بون، گروهی از دانشمندان دانشگاه بون و دانشگاه روهر بوخوم در آلمان و دانشگاه چنگدو در چین، تاثیرات هورمون اوکسیتوسین را در زوجین بررسی کردند.
هورلمان می گوید: مدتهای طولانی دانشمندان تلاش کرده اند تا نیروهای ناشناخته ای را که موجب بروز عشق وفادارانه بین زوجین می شود کشف کنند.
وی افزود: یک نقش مهم در پیوند بین زن و شوهرها، ناشی از ترشح هورمون اوکسیتوسین در مغز است.
پژوهشگران در این بررسی تصاویری از همسر و همکاران زن را به مردان نشان دادند. آنها نخست یک دوز اوکسیتوسین در قالب اسپری بینی به این مردان داده و سپس در یک روز دیگر به آنها دارو نما دادند. دانشمندان فعالیت مغزی این داوطلبان را با کمک اسکن توموگرافی مشاهده کردند.
وقتی مردان به جای دارونما، اوکسیتوسین، دریافت و به عکس همسرشان نگاه می کردند، سیستم پاداش در مغزشان بسیار فعال بود و همسر خود را بسیار جذاب تر از زنان دیگر می دیدند.
در یک سری آزمایش دیگر، محققان بررسی کردند که آیا اوکسیتوسین فعال سازی سیستم پاداش را فقط وقتی که مرد به تصویر همسرش می نگرد ارتقا می دهد یا خیر و آیا تاثیر مشابهی وجود دارد وقتی که این مرد به تصویر دوستان و آشنایان و همکاران زن که سابقه آشنایی طولانی با آنها وجود دارد.
این پژوهشگران اعلام کردند: فعال سازی سیستم پاداش با تماشای تصویر همسر با کمک اوکسیتوسین تاثیر بسیار انتخابی داشت ما این تاثیر را با تصاویر دوستان و آشنایان قدیمی تشخیص ندادیم.
بر اساس این یافته ها دانشمندان می گویند آشنایی های ساده کافی نیست برای تحریک تاثیر پیوند، زن و مرد باید زوج عاشق باشند.
این مطالعه که نتایج آن در نشریه مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شده، دریافته است اوکسیتوسین سیستم پاداش را در مغز فعال می کند از این رو پیوند بین همسران را حفظ کرده و وضعیت همسر داری را ارتقا می دهد.
این سازوکار زیستی در یک رابطه همسری بسیار شبیه مواد مخدر است. آنهایی که عاشق هستند و آنهایی که مواد مخدر مصرف می کنند به شدت مشتاق تحریک سیستم پاداش در مغز خود هستند. همین امر می تواند توضیح دهد چرا افراد پس از شکست های عاطفی دچار افسردگی می شوند. محققان می گویند افسردگی در این افراد ناشی از توقف ترشح اوکسیتوسین است و عدم تحریک سیستم پاداش در مغز آنهاست.