به گزارش خبرنگار مهر، با برگزاری جلسه نهایی داوری سیزدهمین دوره جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور، نامزدهای دریافت این جایزه در سه بخش از آن مشخص شده و اعلام کاندیداها در یک بخش به هفته آینده موکول شد.
در جلسه داوری نهایی این جایزه و در گروه رمان با موضوع انقلاب و دفاع مقدس با سرداوری خسرو باباخانی و داوری محمدعلی قربانی و نبيالله بابایی، آثار «دخیل عشق» نوشته مریم بصیری، «داستان من» نوشته جمشید طاهری، «آواز ابابیل» نوشته مجید پورولی کلشتری، «کمانی برای آرش» نوشته محمد محمودی نورآبادی، «افرا» نوشته حسینعلی جعفری و «قیدار» نوشته رضا امیرخانی به عنوان نامزدهای دریافت این جایزه در بخش رمان با موضوع انقلاب و دفاع مقدس انتخاب شدند.
این آثار پس از بررسی 62 عنوان کتاب در دور دوم داوری این جشنواره و برپایی جلسات داوری در فاصله پنج ماه گذشته انتخاب شدند.
این انتخاب در حالی رخ داد که هیئت داوران در نشست خود در دور پایانی داوری این جشنواره از آنچه پرگویی بیش از حد در داستان با موضوع انقلاب و دفاع مقدس نامیدند و نیز بیتوجهی به تکنیکهای روایت، پخته نبودن نثر و مشخص بودن تلاش برخی نویسندگان برای کپیبرداری از آثار ترجمه شده نازل در این بخش انتقاد کردند.
در بخش داستان کودک و نوجوان نیز هیئت داوران، شامل ناصر نادری به عنوان سرداور و شهرام شفیعی و محمدحسن حسینی پس از بررسی 150 کتاب از مجموعه آثار منتشر شده در سال گذشته، کاندیداهای دریافت این جایزه ادبی را به شرح زیر معرفی کردند:
کتاب «قصههای غار» نوتشه مرجان کشاورزی آزاد، «پیتیکو پیتیکو» نوشته فرهاد حسنزاده، «بچهتمساح کجا رفت؟» نوشته یگانه مرادی لاکه و «قیچی که دنبال کار میگشت» نوشته منیره هاشمی.
این انتخابها در حالی رخ داد که هیئت داوران در بررسی خود به این مسئله تاکید کردند که گویا ناشران در سال گذشته به جای توجه به محتوا و متن بیش از هر چیز بر تصویرسازی و گرافیک کتاب توجه نشان دادهاند که حاصل آن آثاری است با کتابسازی خوب، اما محتوای فقیر. از سوی دیگر، بسیاری از آثار تولید شده فاقد محتوای ارزشی است و به نظر میسد نوعی اهمال و کمکاری در تولید این آثار دیده میشود که منجر به تولید نشدن آثار و متون جوششی شده و لذا فقر موضوعات دینی و ملی و هویتبخشی به کودکان را میشود به راحتی در تولیدات این بخش در سال قبل دید.
هیئت داوران همچنین از نبود آنچه که از آن جایگاه مخاطب یاد شد و نیز نبودن خط فکری مشخص در میان نویسندگان کودک و نوجوان انتقاد کرد.
در بخش رمان با موضوع آزاد نیز هیئت داوران، شامل ابراهیم زاهدی مطلق به عنوان سرداور و محمد مهدوی شجاعی و علیرضا متولی پس از بررسی بیش از 200 کتاب در دو دوره داوری در نهایت نامزدهای دریافت سیزدهمین جایزه ادبی شهد غنیپور را به این شرح معرفی کردند:
«پروانهای روی شانه» نوشته بهنام ناصح، «غزال رمیده از غزل» نوشته کامران داوری نیکو، «سیب ترش» نوشته فرشته نوبخت، «یکیبود سه تا نبود» نوشته مهدی کفاش، «ماجرای خونزاد» نوشته سیدامین حسینیان، «دکتر داتیس» نوشته حامد اسماعیلیون و «سایههای بلند» نوشته شهریار عباسی.
هیئت داوران در این بخش نیز از آنچه نبود پیشرفت در جریان رماننویسی معاصر و فاصله گرفتن شدید نویسندگان از نظر تکنیک و محتوا با آثار شاخص ادبیات معاصر انتقاد کرده و تصریح کرد، بسیاری از داستانهای سال گذشته را باید به طور عمده محصول خوانش ترجمههای بد و سخیفی دانست که این روزها در کشور منتشر و مطالعه میشد و دور شدن نثر نویسندگان از پختگی لازم را در پی دارد.
هیئت داوران این بخش همچنین به منظور نبودن هر گونه شائبهای در این زمینه اسامی آثار مطالعه شده در بخش دورم داوری این دوره از جشنواره را به شرح زیر اعلام کرد:
عبید باز میگردد، نوشته جواد مجابی (نشر نگاه)، قربانی سکوت نوشته نرگس آبیار (نشر آموت)، بگذار احساست کنم نوشته زینب میرطاووس (نشر ثالث)، هیاهوی کوهسار نوشته فریبا منتظرظهور (نشر مروارید)، زوبین نوشته بابک روشنی نژاد (نشر ثالث)، دنیایی که هرگر نداشتم نوشته امیرکامران کیامهر (نشر ثالث)، گراف گربه نوشته هادی تقیزاده (نشر روزنه)، من مهتاب صبوری نوشته قباد آذرآئین (نشر روزنه)، جیرجیرک نوشته فائزه مالکپور (نشر افراز)، نسکافه با طعمکاهگل نوشته م. آرام (نشر آموت)، اینبازی کیتمام میشود؟ نوشته آیت دولتشاه (نشر بهنگار)، پری فراموشی نوشته فرشته احمدی (نشر ققنوس)، اینجا نرسیده به پل نوشته آنیتا یارمحمدی (نشر ققنوس)، وقتی دلی نوشته محمدحسن شهسواری (شهرستان ادب)، شب رنج موسی نوشته مصطفی جمشیدی (نشر روزگار)، نرهگاو پهلوان چنگیز نوشته حسن اختری (نشر روزگار)، اقلیم گندم و گناه نوشته خلیل خلیلزاده (نشر افکار)، سوء قصد به ذات همایونی نوشته رضا جولایی (نشر افکار)، برای تو همیشه خواهم گریست نوشته شمسی خسروی (نشر آموت)، آغاز فصل سرد نوشته ضحی کاظمی (نشر افراز)، دومینات یا مامان اون زنه رو که داری میدوئه میبینی نوشته فرید قدیمی (نشر افراز)، مردگان جزیره موریس نوشته فرهاد کشوری (نشر زاوش)، ثانیهها نوشته محمدرضا فیاض (نشر زاوش)، من منچستر یونایتد را دوست دارم نوشته مهدی یزدانی خرم (نشر زاوش)، تمام بندها را بریدهام نوشته سیاووش گلشیری (نشر افراز)، پلنگ خانم تنهاست علیرضا سیفالدینی (نشر افراز)، بت دوره گرد نوشته مرجان بصیری (نشر ققنوس)، زمستان با طعم آلبالو نوشته الهام فلاح (نشر ققنوس)، آلبوم خانوادگی نوشته مجتبی پورمحسن (نشر زاوش)، یک رمانس دانشگاهی مرگبار نوشته محمد سعیدنیا (نشر حرفه هنرمند)، بادام تلخ نوشته زهره حکیمی (نشر پیکان)، نیمه ناتمام نوشته نسرین قربانی (نشر آموت)، حاء سین نون نوشته سیدعلی شجاعی (کتاب نیستان)، نامحرم نوشته یاسرنوروزی (نشر آموت)، آسمان قلب لائورا نوشته پری نرگسی (نشر آموت)، سایههای بلند نوشته شهریار عباسی (نشر روزنه)، صخرههای شیشهای نوشته منیرالدین موسوی (نشر آموت) و حالا کی بنفشه میکاری؟ نوشته فرشته مولوی (نشر ققنوس).
گفتنی است این اسامی شامل آثاری است که پس از ریزش ابتدایی در بخش نهایی این جشنواره داوری شدهاند.
همچنین نامزدهای دریافت این جایزه در بخش رمان و مجموعه داستان نوجوان نیز به جلسه بعدی هیئت داوران موکول شده است.
سیزدهمین جشنواره ادبی شهید غنیپور در اسفند ماه سال جاری برگزیدگان خود را معرفی خواهد کرد.