قرار است در صورت موافقت اعضای شورای شهر تهران از خودروهایی که از پل طبقاتی صدر عبور می کنند عوارض گرفته شود. پلیس راهور تهران این موضوع را به شدت رد می کند و معاون شهردار آن را در حد یک ایده می داند. اما اعضای شورا شهر تهران با شرط و شروط هایی چندان با این ایده مخالف نیستند.

به گزارش خبرنگار مهر، پل طبقاتی صدر آماده بهره برداری است. می گویند قرار است محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور میهمان ویژه این افتتاح باشد. برخی سایتها خبر از دعوت رییس جمهور برای حضور در مراسم بهره برداری از نخستین بزرگراه طبقاتی تک پایه کشور داده اند. علی لاریجانی رییس مجلس نیز در این مراسم در کنار شهردار تهران است.

چند روز پیش نیز اهالی رسانه بازدیدی از این پروژه داشتند تا از زبان مدیران شهری با جزییات این پروژه آشنا شوند. احتمال دریافت عوارض از خودرو هایی که از این پل عبور می کنند یکی از نکات جدیدی بود که در حاشیه این بازدید مطرح شد. موضوعی که به گفته مدیران شهری در صورت موافقت اعضای شورای شهر تهران به صورت جدی پیگیری می شود و درصورت مخالفت آنها گذر از صدر بی عوارض خواهد بود.

دریافت عوارض در صدر تنها یک ایده است

جعفر تشکری هاشمی،معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با تاکید بر اینکه دریافت عوارض تنها بستگی به مصوبه شورای شهر تهران دارد به مهر می گوید: این ایده است که در بسیاری از کشورهای جهان برای تحقق عدالت اجتماعی اجرایی می شود. چه مشکلی دارد بخشی از شهروندان که از این پل عبور می کنند برای اداره بهتر شهر عوارض تعیین شده را بپردازند.

موافقت شورا شرط پولی شدن گذر از پل صدر است. رحمت الله حافظی رییس کمیسیون سلامت شورا به طور مشروط با دریافت عوارض موافق است. او می گوید: بستگی دارد که این عوارض در کجا هزینه شود اگر برای نگهداری از همان مجموعه باشد مناسب است اما اگر قرار است در جای دیگر هزینه شود جای تامل دارد. نکته ای که اقبال شاکری هم بر آن تاکید دارد و می گوید: محل هزینه کرد این عوارض باید در بودجه سالیانه شهرداری مشخص شود .

پل صدر با بودجه عمومی مردم ساخته شده است

مرتضی طلایی نائب رییس شورای شهر تهران نیز از موافقان دریافت عوارض از پل طبقاتی صدر است. او به مهر می گوید: پل صدر با بودجه عمومی شهروندان تهران ساخته شده است و بخشی از شهروندان از آن استفاده می کنند نه همه آنها بنابراین می توان با اخذ عوارض به توسعه معابر دیگر شهر کمک کرد و مردم را در آبادی و پیشرفت شهرشان مشارکت داد.

طلایی ادامه می دهد: پل طبقاتی صدر مکمل شبکه معابری پایتخت است و برای تسهیل در رفت و آمد شهروندان ساخته شده است بنابراین امکان دریافت عوارض از آن هست. تونل و بزرگراه زیاد ساخته شده مانند امام علی (ع) یا تونل نیایش یا توحید اما اینها بخشی از شبکه معابر بودند. در بیشتر کشورها با عوارض جاده ای بخش خصوصی به طور گسترده ای در توسعه معابر و در نتیجه بهره برداری آنها نقش دارد. این سیستمهای پرداخت عوارض به طور گسترده در هشت کشور اروپایی از جمله اسپانیا، یونان، ایتالیا، پرتقال، دانمارک و نروژ در بافت درون شهری، چه برای جاده ها و چه برای پل و تونل استفاده شده و پرداخت مستقیم هزینه توسط استفاده کنندگان پذیرفته شده است.

گزارشات اخیر بانک جهانی نشان دهنده روند مشارکت خصوصی بیشتر در توسعه زیرساختها در کشورهای در حال توسعه است. در آمریکای لاتین به طور ویژه مشارکت گسترده ای از بخش خصوصی در نگهداری و بهره برداری از معابر که توسط بخش عمومی ساخته شده، وجود دارد.

دریافت عوارض بر اساس اصول و قاعده باشد

پل صدر می تواند نخستین تجربه برای دریافت عوارض بزرگراهی درون شهری باشد. موضوعی که سالهاست در دنیا تجربه شده است. حسین سلطانی فر عضو دیگر شورای شهر تهران نیز با کلیت این موضوع موافق است و می گوید در کشورهای بزرگ دنیا این موضوع مرسوم است و با نصب سنسورهای در جلوی خودرو و شارژ کردن مبلغی امکان پرداخت عوارض با هر بار تردد از این معابر وجود دارد و در صورت اتمام اعتبار توسط پیامکی به صاحب خودرو اطلاع رسانی می شود.

وی ادامه می دهد: اما این که محلی برای دریافت عوارض وجود داشته باشد امکانپذیر نیست. من با این موضوع موافقم در صورتی که بر اساس اصول و قاعده باشد و متناسب با شرایط اقتصادی مردم.

پروژه پل دارتفورد در لندن یکی از تجربه های دریافت عوارض از معابر شهری است. هنگامی که شاهراهی حرکتی دورتادور شهر لندن در سال 1986 کامل شد، دو تونل دارتفورد اتصال حیاتی به شبکه جاده ای سراسری را تامین کرد. ترافیک شاهراه خیلی زود از حداکثر گنجایش 65 هزار خودرو در روز به طور متوسط و همچنین پیش بینیهایی که عملکرد شاهراه را تا 40 میلیون خودرو در سال نشان می دهد، تجاوز کرد.

بنابراین نیاز به احداث یک پل عوارضی جدید در دار تفرود احساس شد تا حجم اضافی مورد نیاز را به موازات شاهراه توسط دو تونل عوارضی موجود تامین کند که یکی در سال 1963 و دیگری در سال 1980 افتتاح شد. این نخستین بار در طی قرن گذشته بود که دولت همان طور که بخش خصوصی را در طراحی، ساخت و مدیریت یک پروژه زیربنایی در انگلستان درگیر می کرد، آن را در تامین مالی پروژه نیز درگیر کرده بود.

هزینه کل پروژه 230 میلیون دلار (124 میلیون پوند) بود، که 160 میلیون دلار برای پل و 70 میلیون دلار برای دو تونل موجود در عرض رودخانه بود. تامین این هزینه به عهده Bank of America بود که به صورت وام در اختیار پروژه قرار گرفت. این بانک عضو کنسرسیوم خصوصی مجری پروژه بوده و بازگشت سرمایه آن از طریق عوارض دریافتی از پل در طول زمان پروژه خواهد بود.نرخ های جدید عوارض عبور از پل هر سال تعیین می شود و آژانس بزرگراه ها بر این نرخ ها نظارت می کند تا افزایش آنها بیشتر از تورم نباشد.

با وجود آن که عوارض بر بزگراه های شهری می تواند منبعی مناسبی برای افزایش درآمد های پایدار باشد برخی از اعضا چندان با آن موافق نیستند. احمد دنیامالی رییس کمیسون عمران شورا با بیان اینکه ایجاد گیت در پل صدر که تنها دولاین دارد به راحتی امکان پذیر نیست و سبب ایجاد ترافیک در مبدا و خروجی پل می شود. البته بحث الکترونیکی بودن دریافت عوارض هم مطرح است.

او ادامه می دهد: نباید تکالیفی برای مردم تعیین شود که هم جیبشان را خالی کند و هم به زحمتشان بیاندازد. او با دریافت عوارض ازمعابری که با اعتبارات فایناس ساخته می شود موافق است اما منتظر مطالعات کارشناسی در این حوزه است.

در بیشتر کشورهای جهان دریافت عوارض از بزرگراههای درون شهری اجرایی شده است. طرحی که در صورت فراهم شدن زیر ساختها بزودی در تهران نیز محقق می شود و خودرو ها سهم خود را از سرعت بیشتر می پردازند.