خبرگزاری مهر - گروه اقتصادی: در پی خروج پروژه مسکن مهر از دستور کار دولت یازدهم، اگرچه دولتمردان در کلام از انجام کلیه تعهدات مربوط به واحدهای مسکن مهر گذشته سخن می‌گویند اما در عمل، تازه‌ترین گزارش‌ها از بلاتکلیفی 1.1 میلیون مسکن مهر نیمه تمام حکایت دارد که برای اتمام آنها بین 12 تا 15 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است. در عین حال، بانک مرکزی به دلیل تورم‌زا بودن طرح، اعتقادی به پرداخت این میزان اعتبار ندارد و همین موضوع نگرانی شهروندان را در پی داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، دولت یازدهم از ابتدای شروع فعالیت خود بر تکمیل پروژه های مسکن مهر تاکید زیادی داشت و وعده داده بود که ساخت و ساز این واحدها را پیگیری می‌کند اما پس از مدتی این پروژه را به دلیل تورم زایی از دستور کار خارج کرد.

خروج این طرح از دستور کار دولت موجب شد که بانکها تمایلی به پرداخت تسهیلات از خود نشان ندهند و عملا تسهیلاتی به مسکن مهر پرداخت نشود.

در حال حاضر از 2 میلیون و 200 هزار واحد مسکن مهر، یک میلیون و 100 هزار واحد باقیمانده است که این واحدها برای اتمام نیاز به 12 تا 15 هزار میلیارد تومان اعتبار دارند در حالی که بانک مرکزی معتقد است اختصاص این خط اعتباری به مسکن مهر موجب تورم می‌شود و مغایر با سیاست‌های بانک مرکزی برای کاهش تورم است.

براین اساس، جلساتی بین وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی برای اختصاص تسهیلات مابقی پروژه برگزار شده اما تاکنون بانک مرکزی با این خط اعتباری موافقت نکرده است، ضمن آنکه رئیس سازمان ملی زمین و مسکن به پیشنهاد افزایش سقف تسهیلات مسکن مهر به 30 میلیون تومان هم اشاره کرد اما وزیر راه و شهرسازی با تکذیب این خبر گفته است که تاکنون جلسه‌ای برای افزایش سقف وام نداشته‌ایم.

مطابق با آمارهای دولت، در حال حاضر از 50 هزار میلیارد تومان خط اعتباری که دولت دهم برای واحدهای مسکن مهر در نظرگرفته بود، 42 هزار میلیارد تومان پرداخت شده است اما به دلیل مشکلات زیربنایی و روبنایی بخش زیادی از واحدهایی که به اتمام رسیده، قابل سکونت نیست و در واقع مردم درحالی اقساط وام را می‌پردازند که امکان سکونت در واحدها را هم ندارند.

ازسوی دیگر، وزارت نیرو برای تامین زیرساخت‌های آب و برق در پروژه های مسکن مهر نیاز به 6 هزار میلیارد تومان منابع مالی دارد که به دلیل نبود این منابع، خدمات رسانی به سایت‌های مسکن مهر امکان پذیر نیست.

بنابراین تا خدمات رسانی آب و برق به واحدها انجام نگیرد، شرکت گاز و مخابرات هم وارد خدمات رسانی نمی‌شوند زیرا شرکت گاز معتقد است باید تمام عملیات عمرانی در سایت ها به پایان برسد تا بتوان گازرسانی را آغاز کرد. این موضوع موجب شده که روسازی و محوطه سازی سایت ها هم انجام نشود و در واقع بخشی از مسکن مهر که به افتتاح رسیده با زمین های خاکی و شرایط نامناسب روبرو است.

در عین حال، هزینه ساخت مدرسه و مکان‌های عمومی مانند پارک و یا درمانگاه برای پروژه های مسکن مهر هم بالغ بر 3 هزار میلیارد تومان برآورد شده است که با توجه به کمبود اعتباری که این پروژه ها برای نیازهای اولیه دارند، بعید به نظر می‌رسد اختصاص این تسهیلات از سوی بانک مرکزی مورد موافقت قرار گیرد.

در واقع در شرایط کنونی پروژه های مسکن مهر به حالت نیمه تعطیل درآمده اند و هرکدام از نهادهای دولتی به بهانه ای ساخت و ساز را ادامه نمی‌دهند، این در حالی است که یک میلیون و 100 هزار خانوار که بعضی از آنها از حدود 4 سال پیش در مسکن مهر ثبت نام کرده اند، در انتظار تحویل واحدهایشان هستند.

براین اساس عدم اختصاص تسهیلات از سوی بانک مرکزی و از دستور کار خارج شدن مسکن مهر از سوی دولت، موجب شده که سرانجام مسکن مهر با ابهام روبرو باشد و موجی از نگرانی را در میان متقاضیان ایجاد شود.