به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گاردین، فهرست کاستا که در بخش ادبیات داستانی تنها دربرگیرنده اسامی نویسندگان زن بود، به موضعگیری آنتونیا فریزر بیوه هارولد پینتر نمایشنامهنویس فقید بریتانیایی منجر شد.
این بانوی مشهور که نه تنها جایزهای به یاد همسرش را هر سال برگزار میکند، بلکه در زمینه بیوگرافینویسی نیز از جایگاه درخور توجهی برخوردار است، با اشاره به این فهرست گفت، معرفی فهرستی که فقط از نویسندگان زن تشکیل شده نشان داد که ضرورتی ندارد جایزهای مختص نویسندگان زن اهدا کنیم.
جایزه اورنج که 17 سال به منظور تجلیل از آثار داستانی نویسندگان زن بریتانیا اهدا میشد و از سال پیش به دلیل از دست دادن اسپانسر مالیاش به جایزه نویسندگان زن تغییر نام داد، برای جلب توجه کتابدوستان به آثار نویسندگان زن اهدا میشود.
امسال در فهرست نهایی جایزه کاستا در بخش ادبیات داستانی تنها اسامی زنان نویسنده جای گرفته و از برناردین بیشاپ که پس از درگذشتش برای نوشتن رمان «درسهایی درباره عشق» نامزد دریافت این جایزه شده تا کیت آتکینسون، مگی اوفارل و ایو وایلد در آن جای گرفتهاند.
این فهرست موجب شد تا بانو آنتونی فریزر به صرافت طرح این پرسش بیفتد که آیا ضرورتی دارد که یک جایزه ویژه نویسندگان زن نیز اهدا شود. وی پرسیده است: آیا زنان رمانهای بهتری خلق میکنند؟ من فکر میکنم که احتمالا چنین است.
او در گفتگو با نشریه تایم افزود: در هر حال این فهرست نشان میدهد که ضرورتی ندارد تا جایزهای صرفا مختص نویسندگان زن اهدا شود زیرا اگر آنها آثار بهتری خلق میکنند، در جوایز مختلف میتوانند خود را نشان دهند. تنها دلیلی که میتوانست برای وجود جایزهای با اتکا بر جنیست اهدا شود این بود که با زنان با انصاف برخورد نمیشد. اصلا به همین دلیل بود که جایزه اورنج شروع به کار کرد.
جایزه اورنج برای آثار داستانی در سال 1996 از سوی گروهی از زنان و مردان روزنامهنگار، منتقدان، کارگزاران ادبی، کتابداران، ناشران و کتابفروشان تاسیس شد. این جایزه در پاسخ به فهرست نهایی 1991 جایزه بوکر راهاندازی شد که هیچ زنی در آن جای نداشت.
فریزر تنها چهره زنی نیست که اهدای جایزه بر مبنای جنسیت را زیر سوال میبرد و پیش از او ای.اس بیات نویسنده کهنهکار و مشهور بریتانیایی هرگز اجازه شرکت آثارش در جایزه اورنج را نداد. آن انرایت برنده جایزه ادبی بوکر در سال 2007 برای رمان کوتاهی با نام «همکاری» نیز نظر خوشی نسبت به جایزه اورنج نداشت و گفته بود اگر کتابی بهتر یا مهمتر باشد چه نویسنده آن زن باشد، یا مرد، باید جایزه به او تعلق بگیرد.
جایزه اورنج از سال 1996 تا 2012 اهدا شد و سال 2013 بدون داشتن اسپانسر مالی کار خود را دنبال کرد. این جایزه در سال 2014 با عنوان جایزه زنان با حمایت بنیاد بیلی اهدا میشود.