به گزارش خبرنگار مهر، دشت بورالان به واسطه زیبایی طبیعی در ایام گذشته به بهشت ایران معروف بوده، دشت پهناوری که 32 روستا و 1410 خانوار روستایی و عشایری را با 100 هزار واحد دامی در خود جای داده و هم اکنون به بیابان و منطقه ای لم یزرع تبدیل شده است.
متاسفانه پدیده شنهای روان از سالهای دهه 70 به دلیل عوامل انسانی، چرای بی رویه دام و شرایط خاص جغرافیایی منطقه در اثر وجود سنگهای بازالتی و وجود تندبادهای شدید به همراه بارش بارانهای فصلی در منطقه اتفاق افتاده و اثرات این پدیده هنوز هم در منطقه قابل مشاهده است.
برای برطرف کردن این مشکل طرح ترسیب کربن در منطقه بورالان با همکاری دفتر عمران سازمان ملل متحد که نمایندگی آن در سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور مستقر است که صورت پایان یافتن مراحل فنی آن وارد فاز اجرایی می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی در خصوص این طرح در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: این طرح با هدف ارتقای توان معیشتی عرصه نشینان و مقابله با پدیده شن زایی در مناطق بیابانی بزودی اجرایی می شود.
علی پیرمرادی با بیان اینکه این طرح هم اکنون در برخی نقاط بیایانی کشور اجرایی می شود افزود: در این راستا برای بررسی روند اجرای طرح در استان ونیز نهایی کردن مراحل اجرایی آن فردا چهارشنبه نشست و بازدیدی در منطقه بورالان با حضور مقامات کشوری و استانی برگزار می شود.
پایان کابوس شنهای روان روستائیان و عشایر منطقه بورالان ماکو
وی با بیان اینکه منطقه بورآلان ماکو که در شمالی ترین نقطه استان (شهرستان ماکو) قرار دارد و چند سالی است که با پدیده شن زایی مواجه است عنوان کرد: با اجرایی شدن این طرح مشکل اهالی روستانشین این منطقه و نیز پدیده شن های روان برطرف می شود.
پیرمرادی در ادامه یاد آر شد: طی سالهای اخیر اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در راستای اهداف سازمانی خود با تلاش فراوان طرحهای خوبی در این منطقه در جهت احیای این منطقه به اجرا در آورده است که طرح ترسیب کربن از جمله این طرحها است.
وی تاکید کرد: این طرح سعی دارد با مشارکت عرصه نشینان و با ارتقای توان معیشتی آنان از یک سوبا پدیده شن زایی مقابله کند و از سوی دیگر توسعه فضای سبز و احیای عرصه های ملی را در دستور کار خود قرار دهد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی ادامه داد: براي اين طرح از محل اعتبارات استاني بالغ بر 3 ميليارد ريال اعتبار در نظر گرفته شده که در صور اتمام كارهاي موافقتنامه اي آن، از محل اعتبارات سازمان ملل نيز تخصيص در يافت می شود.
ایران هم اکنون در زمره یکی از 10 کشور بیابان زای جهان است که به واسطه شرایط اقلیمی، خشکسالی و از همه مهمتر سوء مدیریت در منابع آب و خاک، بیش از پیش در مواجهه با این بحران بزرگ قرار گرفته است.
امروز 30 درصد خاک ایران را بیابان فراگرفته و تقریبا 80 درصد خاک کشور را مناطق خشک با اکوسیستم های حساس و شکننده تشکیل می دهد به نحوی که خطر بیابانی شدن برخلاف تصور عامه تنها مختص استانهای مرکزی کشور نیست.