عضو مجمع عمومي كانون هموفيلي ايران با اشاره به سه حادثه ای که برای بیماران هموفیلی در سه ماه اخیر رخ داده است، از وزير بهداشت تقاضا کرد دستورالعمل ویژه ای برای پذیرش و درمان بیماران خاص، به واحدهاي اورژانس صادر کند.

احمد قويدل در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: طي سه ماه گذشته سه حادثه برای بيماران هموفيلي رخ داده است كه متاسفانه دو مورد منجر به فوت و مورد سوم حادثه ديده در خطر قطع قسمتي از پا قرار دارد.

وی افزود: اميدوار بوديم با انعكاس گزارش فوت دو جوان 25 و 30 ساله هموفيلي كه بي ترديد قرباني عدم تعريف فرآيند خاص براي اعزام بيمار خاص توسط واحدهاي اورژانس كشور گرديده اند، شاهد عكس العمل وزير بهداشت و دستور اصلاح روندهاي موجود باشيم كه متاسفانه هيچ عكس العملي را از اين وزارتخانه نداشتيم. مطالعه برنامه وزیر بهداشت كه در سايه كرامت انسان و حقوق بيمار تنظيم گرديد و انسان را خليفه خدا بر روي زمين ناميده است اين نوع انتظارات را و شايد اميدواريهاي اجتماعي را به شدت افزايش مي دهد. اما حتي مسئولين كنجكاو نشدند كه اين دو بيمار چگونه جان خود را از دست دادند.

قویدل ادامه داد: مورد سوم نيز بيمار 35 ساله هموفيلي است كه در تصادف رانندگي در جاده اصفهان مصدوم و دچار شكستگي پا مي گردد. با اينكه بيمار به هوش بوده و مكرر به مسئولين اورژانس اعلام مي كند بيمار هموفيلي است ساعت 5 صبح به بيمارستاني در ميمه اصفهان انتقال يافته و در ساعت 10 صبح به علت عدم توانايي بيمارستان در اداره موضوع به بيمارستان گلديس در شاهين شهر اصفهان انتقال مي يابد. اصرار و هشدار بيمار در رابطه با هموفيل بودن اثري در تصميمات پزشكي نداشته و در حاليكه مركز درماني بيماران هموفيلي در شهر اصفهان وجود داشته است از انتقال بيمار به اين بيمارستان خودداري مي شود. خانواده بيمار بعد از مطلع شدن از حادثه از تبريز خود را با فاكتورهاي انعقادي (فاكتور 8) در ساعت 10 شب يعني 17 ساعت بعد از حادثه به مصدوم مي رسانند و بعد از 17 ساعت پس از خونريزي بیمار، براي اولين بار دارو با مديريت خانواده كه شيوه استفاده را مي دانستند به بیمار تزريق مي گردد. در صورتيكه مركز درماني بيماران هموفيلي بيمارستان سيد االشهدا در شهر اصفهان قرار داشته و به سادگي بيمار قابل انتقال به اين مركز بوده است. نهايتا اين بيمار كه با پارگي عروق پا نيز مواجه بوده بدون اقدامات درماني خاص به بيمارستان الزهرا اصفهان جهت مشاوره  انتقال يافت و به علت اعلام اينكه عملا بيمار كانديداي عمل قطع پا مي شود با اصرار خانواده به تهران منقل مي گردد.

وی گفت: بيمار توسط آمبولانس با سرعت بسيار بالا به تهران انتقال و ساعت 20:30 شب 19 آذر به بيمارستان امام خميني (ره) مركز اصلي درمان بيماران هموفيلي مي رسد. پس از يكساعت معطلي بيمارستان مذكور بدون انجام هيج اقدامي بيمار را به علت نگرفتن پذيرش از مبداء نپذيرفت. اصرار نماينده انجمن حمايتي بيماران و خانواده مبني بر اينكه بيمار سانحه ديده هموفيلي نيازي به پذيرش گرفتن در تنها بيمارستان تخصصي هموفيلي را ندارد، اثري نداشت. بيمار مجدد در ساعت 21:30 شب به آمبولانس اعزامي از اصفهان منتقل و به بيمارستان شهداي تجريش به اميد پذيرشي كه فقط مبناي آن شناخت خانواده از يكي از پزشكان آن بيمارستان بود انتقال يافت. مسئولين بيمارستان در بدو ورود نهايت همكاري را فارغ از آنكه بيمار پذيرش بشود يا نشود به انجام رساندند و مراقبتهاي اوليه را جرايي نمودند. اگرچه به علت عدم آشنايي با نحوه درمان بيمار هموفيلي فاكتور انعقادي را در سرم به بيمار تزريق نمودند. مرحله بررسي بيمار جهت پذيرش از 23:30 شب الي 1:30 دقيقه بامداد به طول انجاميد كه بي ترديد توام با احساس مسئوليت و دقت قابل تقدير كادر پزشكي اين بيمارستان بود. متاسفانه در حاليكه قسمت پایين پاي بيمار كاملا سرد و عكس العملي نداشت پزشكان با تاكيد اينكه به احتمال زياد پاي بيمار از دست رفته است وي را بستري نمودند. تنها اميد كادر پزشكي تكانهاي شصت پاي بيمار بود.

عضو مجمع عمومي كانون هموفيلي ايران در ادامه افزود: موقعي كه به بيمارستان شهداي تجريش رسيديم از آنجا كه موضوع را به اطلاع كارشناس مسئول هموفيلي در وزارت بهداشت رسانده بودم ايشان ضمن هماهنگي با رئيس بيمارستان امام خميني (ره) اجازه بستري بيمار در اين بيمارستان را نيز گرفته بود و پزشكان بخش هموفيلي هم آمادگي خود را براي ارايه خدمات لازم اعلام نمودند. با توجه به موافقت بيمارستان شهداي تجريش اين موضوع منتفي و نهايتا در روز 20 آذر با اخذ مشاوره هاي لازم از مركز هموفيلي بيمارستان امام (ره) بخش اول جراحي اين بيمار هموفيل در ساعت 15 روز 20 آذر انجام و عروق اصلي پا كه خونريزي از آن جاري بود، پيوند زده شد.

قویدل ادامه داد: در حال حاضر عملا پزشكان انتظار مي كشند آيا حيات به پاي بيمار باز مي گردد يا خير، كه بتوانند براي جراحي ارتوپدي را انجام دهند. نگاهي ساده به وقايعي كه گذشت به خوبي نشانگر اين است كه متاسفانه به علت عدم پيش بيني و عدم وجود تعريف خاص براي بيماران خاص در حوزه اورژاتس و حوادث چگونه جان و سلامتي بيماران هموفيلي به مخاطره مي افتد. دو بيمار جواني كه طي 2 ماه گذشته فوت كرده اند داراي همسر بوده و از يكي آنان دختري 3 ساله به يادگار مانده است. دردآور است كه با وجود فاكتورهاي انعقادي در شهر اصفهان، 17 ساعت بعد دارو از تبريز به بيمار مي رسد و عملا فرصت طلايي براي جلوگيري از صدمه بيمار از دست مي رود.

وی گفت: از وزير بهداشت تقاضا مي كنم با برسي مسئولانه اين سه حادثه امكان صدور دستورالعمل ویژه برای بيماران خاص را به واحدهاي اورژانس تامين بفرمايند. اصلاح اين وضعيت نه پول مي خواهد نه امكانات، آگاهي و ابلاغ را به واحدهاي اورژانس كشور مي خواهد كه بيمار خاص حادثه ديده به مراكز درماني خاص اعزام گرد.

قویدل تصريح كرد: در جلسه اي كه پنجشنبه گذشته در وزارت كشور با حضور معاون اجتماعي وزارت كشور و تعدادي از نمايمدگان سازمانهاي مردم نهاد برگزار گرديد متوجه حقيقتي شدم كه انتظارات ما را از وزير بهداشت خيلي بيشتر مي كند. ايشان خود از فعالان سازمانهاي مردم نهاد بوده و يا به قول مسئولين وزارت كشور NGO دار بوده و بي ترديد به خوبي درك مي نمايد كه سازمانهاي مردم نهاد مي توانند با انعكاس مشكلات موجود به بهبود خدمات درماني و دارويي به مردم نقش ايفا كنند.

وي در پايان از وزير بهداشت درخواست ديگري داشت و گفت: ایكاش آقای وزير شخصا از اين بيمار عيادت مي كرد و شخصا مسيري را كه اين بيمار بعد از حادثه با آن مواجه گرديده از زبان خود بيمار مي شنيد. بي ترديد اين ملاقات منشاء دستور قاطع و تعريف فرآيند مناسب براي رسيدگي به امور بيماران خاص حادثه ديده از جمله بيماران هموفيلي خواهد گرديد.

برچسب‌ها