بیرجند – خبرگزاری مهر: مداح اهل بیت خراسان جنوبی اخلاص را شرط اصلی برای مداحی دانست و آرزویش این است که خدایا مرا بازنشسته در خانه امام حسین(ع) نکن و تا زمانی که نفس در سینه دارم نوکری اهل بیت(ع) را انجام می‌دهم.

به گزارش خبرنگار مهر، کربلایی مهدی سبزه‌کار در شمار کسانى است که از نوجوانى، از سرِ عشق به اهل بیت، به جمع مداحان و مرثیه پردازان اهل بیت پیوسته و در این راه مسیرهای سخت و طولانى را پیموده است؛ امّا خود او، آنچه را که در مدّاحى او به عنوان موفقیت از آن یاد مى شود، چیزى جز عنایت اهل بیت نمى داند...

مهر:لطفاً در ابتدا ضمن معرفی خود بفرمایید مدّاحى را چطور و از کجا شروع کردید؟

خادم و نوکر امام حسین (ع) مهدی سبزه‌کار، 36 ساله و دو فرزند دارم و مداحی را از دوران مدرسه و هئیت‌ محل با تشویق معلم خود آقای شاهوردی شروع کردم و الان 17 ساله که مداحی می‌کنم.

مهر: در زمینه مداحی از چه اساتیدی بهره جسته‌اید و کدامیک از اساتید بیشترین تاثیر را در پیشرفت شما داشته‌اند؟

مداحی را پیش اساتید بزرگ شهر سید مرتضی چهره‌آسا و حاج سعید صباغی فرا گرفتم و بیشترین تاثیر و پیشرفت در مداحی را بعد از مطالعه کتاب‌های مختلف و گوش دادن سی دی مداحان بزرگ کشوری داشتم.

مهر: درباره سبک هایى که مى خوانید توضیحاتى بدهید.

تمام تلاشم این است که سبکی که می‌خوانم متناسب با مستمع باشد برای قشر جوان نمی‌توان سبک‌های خیلی قدیمی را خواند امام حسین(ع) همیشه به روز است و باید سبک ما هم به روز باشد و نگذاریم جوانان به مسیر  دیگری بروند.

مهر: درباره سهم واعظ و مداح در مجالس امام حسین(ع) بفرمائید و نظر شما در خصوص ظاهر یک مداح اهل‌بیت(ع)چیست؟

از قدیم الایام مداحان و روحانیون در جامعه از احترام و محبوبیت خاصی برخوردار بوده‌اند و مداح برای مردم مثل یک الگو است چرا که انتظار دارند کسی که مدح اهل‌بیت(ع) می‌کند شمه ای از ارباب را داشته باشد به طور مثال اگر مداحی با مدل مو و لباس غربی وارد جلسه شود بر مستمع بار منفی می‌گذارد چون وقتی شما را در جایی و با عنوان خاصی شناختند تمام رفتار شما زیر ذره بین است و اگرکوچکترین عملی خلاف عرف یا شرع از او سر بزند می بینی عده ای از امام حسین جدا شده اند و باید پاسخگو باشیم لذا با لباسی و قیافه‌ای که اصلاً بوی امام حسین(ع) نمی‌دهد، به مجلس  ایشان نرویم امام حسین (ع) مرتب بودن را دوست دارد اما نه هر لباس و نه هر وضعی را، چون مداح می‌تواند با ظاهر خود به دیگران درس دهد.

مهر: فضاي مداحي شهر را چگونه مي بينيد؟ آیا بین جامعه مداحان و ذاکران وحدت و اتحاد وجود دارد ؟

با توجه به برگزاری همایش ها و دوره های آموزشی طی چند سال اخیر و مساعدت و عنایت ویژه اداره کل تبلیغات اسلامی در امور فوق و هم چنین تعامل کانون مداحان با بسیج مداحان، فضای مداحی شهر ما خیلی خوب است و مداحان سوخته دل و با اخلاصی دارد که نقطه اتصال بین مردم و اهل بیت(ع) هستند.

مهر: نظر شما در مورد انسجام هیئت‌ها در یک مکان برای عزاداری در استان چیست؟

کار خیلی خوبی است که یک هیئت‌ مرکزی وجود داشته باشد مثل خیلی از شهرهای کشور، چرا که بهترین ضربه برای نابودی دشمنان اتحاد و همبستگی مردم است و دشمن قصد دارد بین هیئت‌ها تفرقه و اختلاف بیندازد.

مهر: مداح چه وظیفه ای در قبال مسائل سیاسی و اجتماعی دارد ؟

خیلی ‌ها فقط مداحی می‌کنند و کاری با سیاست ندارند در حالی که امام حسین (ع) خودشان یک شخصیت سیاسی و اجتماعی بودند که بخاطر شرایط بدسیاست آن دوران اعتراض کردند و به قول پیر جماران حضرت امام خمینی(ره)، دین از سیاست جدا نیست.

به نظر شما سطح و عیار اشعاری که در هیئت خوانده می‌شود باید چگونه باشد تا به معرفت‌افزایی مخاطب کمک کند؟

بعضی مواقع سخن یک واعظ یا مداح آنقدر تاثیر می‌گذارد که روش زندگی شخصی را تغییر می‌دهد و در حال حاضر فرهنگ مردمی تا حدی بالا است که هر شعری را نمی‌پسندند و بدنبال شعر پر محتوا و کامل هستند باید مداح شعرشناس باشد و در زمینه شعری مطالعات خوب و کافی داشته باشد.

مهر: به نظر شما علت ماندگاری و تأثیر نفس ذاکران و نوحه‌خوان‌های قدیمی و پیشکسوت‌های این کار چیست و چگونه است که هر چه این بزرگان بیشتر پای دستگاه امام حسین(ع) بوده‌اند، نفس گرم‌تر و گیراتری داشته‌اند؟

تمام جواب سوال شما را در یک کلمه می‌شود گفت اخلاص اخلاص. قدیمی‌ها برایشان مهم بود به امام حسین(ع) عرض ادب کنند ولی متاسفانه امروزه اگه صوت خوبی نباشه یا پول خوبی نگیرند مداحی نمی‌کنند، برای همین سوز صدا از برخی مداحان گرفته می‌شود اگر بدانند اهل بیت(ع) در مورد مداحان احادیث و روایات زیادی گفته‌اند دیگر جز عرض ارادت چیزی برایشان مهم نخواهد بود و تنها با اخلاص و عمل صالح انسان ماندگار می‌شود.

مهر:افرادی همچون شمر، عمرسعد و... از رزمندگان جنگ‌های اسلام علیه کفر و نفاق بودند، اگر بخواهیم تفسیری تاریخی و سیاسی از واقعه کربلا داشته باشیم، چه اتفاقی می‌افتد که آنان با ادعای تقرب به خداوند به کشتن فرزند پیامبر(ص) و امام برحق جامعه اسلامی دست می‌یازند؟

من در جلسات می‌گویم مهم نیست ما چیکار کنیم تا امام زمان(عج) را ببینیم مهم این است که امام ما را ببیند خیلی‌ها مانند عمرسعد و شمر، امام حسین(ع) را دیدند اما امام افرادی مانند زهیر و حر را دیدند ما باید پیرو ولایت باشیم چرا که حرکت جلوتر از آنها موجب گمراهی و حرکت عقب‌تر از آنها موجب افتادن در چاه نادانی می‌شود. مثل شمر و عمرسعد که خواستند با ریاست‌طلبی و مال دنیا جلوتر از امام زمان خود حرکت کنند و در نتیجه با شمشیر به ندای امام لبیک گفتند.

مهر: آیا قبول دارید که به هر بهانه و قیمتی باید جوانان را جذب هیئت کرد ؟مردم را باید چطور جذب جلسات کنیـم ؟

اینکه ما بخواهیم به هر طریق مستمع جذب کنیم درست نیست بلکه باید به دنبال رضای خدا و اهل بیت باشیم همیشه سعی کردم با روی باز و برخوردی مناسب آنها را بیشتر از پیش جذب اهل بیت کنم  چرا که جوانان خیلی فهیم هستند و قرار نیست با خواندن سبکی که مربوط به 50 سال پیش است انتظار حضور جوانان را در جلسات داشت مداح و  روحانیون باید به روز بوده و مطالب جدید را با مطالعه جمع آوری نموده تا جوانان از رفتن به هیئت کسب علم و معرفت و اخلاق کنند.

مهر:مطالعه ی چه کتاب هایی را برای مادحین و ذاکرین لازم می دانید ؟

کتاب‌های که دارای سندیت بیشتری باشد مانند لهوف، سوگنامه آل محمد(ص)، شاهکار آفرینش، بحارالانوار وغیره است.

مهر: دوست دارید تا كی به فعالیتتان ادامه دهید؟

همیشه می‌گویم هرکاری بازنشستگی دارد اما خدایا ما را بازنشسته در خانه امام حسین(ع) نکن و تا زمانی که نفس در سینه دارم نوکری اهل بیت(ع) را انجام می‌دهم.

هرگز نگویمت که بیا دست من بگیر                       عمری گرفته‌ای زعنایت رها مکن

اگر توصیه خاصی به سخنرانان و مداحان برای هر چه بهتر بهره بردن از ماه محرم و صفر دارید بفرمایید.

این ایام یک فرصت طلایی هست که در اختیار ما قرار داده‌اند پس طوری رفتار کنیم که انگار سال آخریست که ماه محرم و صفر را درک می‌کنیم.