به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، در جلسه روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی نمایندگان طرح ساماندهی و انتقال پایتخت سیاسی و اداری را بررسی کردند که کلیات این طرح با 110 رأی موافق، 67 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع از 214 نماینده حاضر در صحن علنی به تصویب رسید. 27 نماینده حاضر در مجلس نیز در این رای گیری شرکت نکردند.
به گزارش مهر، تصویب کلیات این طرح از سوی نمایندگان در حالی انجام شد که دولت با این طرح مخالف بود.
به گزارش مهر ، جواد جهانگیرزاده نماینده مردم ارومیه در ابتدای بررسی طرح انتقال پایتخت سیاسی- اداری در تذکر قانون اساسی گفت: بر اساس اصل 75 قانون اساسی طرح های قانونی، پیشنهادات و اصلاحات نمایندگان در خصوص لوایح قانونی که به تقلیل درآمدهای عمومی و افزایش هزینه های عمومی می انجامد، در صورتی قابل طرح در مجلس است که در آن طریق جبران این هزینه ها و یا تامین هزینه های جدید معلوم شده باشد.
پس از اظهارات لاریجانی فرصت به نمایندگان مخالف و موافق طرح داده شد تا درباره آن اظهار نظر کنند .
کمال علیپور نماینده مردم قائمشهر، سوادکوه و جویبار در مخالفت با این طرح گفت: هر زمان بحث آلودگی هوا مطرح می شود مساله انتقال پایتخت را نیز طرح می کنیم اما درباره معضل آلودگی هوا هم باید گفت انتقال پایتخت نمی تواند مشکل را حل کند.
وی افزود: باید دولت در این باره لایحه داده تا هزینه های آن مشخص شود، بار مالی بسیار زیاد این طرح آن را مخالف اصل 75 قانون اساسی می کند.
علیپور ادامه داد: اگر منظور از انتقال پایتخت حل معضلات فعلی است باید دید آیا در کشورهایی مانند ترکیه انتقال پایتخت توانسته مشکلات آلودگی و ترافیک را حل کند یا نه؟!
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: تجربه شهرهای دیگر در کشورهای مختلف نشان می دهد که مشکلات این چنینی که به خاطر آن پایتخت را از یک شهر به شهر دیگری منتقل کرده اند کماکان پابرجاست.
در ادامه علیرضا خسروی نماینده مردم سمنان در موافقت با این طرح گفت: باید فکری برای انتقال پایتخت کنیم، 50 کشور از جمله کره جنوبی، پاکستان و ترکیه که عمده آنها از نظر اقتصادی مانند کشور ما هستند برای این موضوع فکر کرده و تدبیر داشتند ؛ عمده زمان مردم تهران در طول روز در ترافیک سپری می شود.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته فقط 20 روز در تهران هوای پاک داشتیم گفت: با ساماندهی و تمرکززدایی در تهران ظرف دو سال این طرح به سرانجام می رسد.
خسروی گفت: تهران 11 درصد جمعیت ایران را شامل می شود علاوه بر آن 25 درصد تولید سرمایه کشور در تهران است این یعنی هر روز تهران ثروتمندتر می شود در حالی که بودجه یک شهرستان به بودجه ای که برای پل صدر در نظر گرفته می شود نمی رسد.
وی گفت: آبادانی تهران افتخار همه ما است اما در حاشیه همین شهر ترافیک و آلودگی بسیاری وجود دارد.
نماینده مردم سمنان همچنین در خصوص مسایل امنیتی در تهران گفت: پنهان شدن مسئولان در بین مردم از نظر امنیتی مساله ای است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: سرانه هر فرد در تهران 55 متر بود اما به دلیل ازدحام جمعیت این سرانه سال گذشته به 30 متر و اکنون به 26 متر کاهش یافته است.
موسی غضنفرآباد نماینده مردم بم، ریکان و فهرج در مخالفت با ا ین طرح گفت: این مساله غیرممکن است اما با طرح آن آقایانی که نسبت به حل معضلات تهران مسئولیت دارند دو سال از این مسئولیت غفلت می کنند و با این توجیه که قرار است پایتخت از تهران منتقل شود رسیدگی به معضلات تهران را به حال خود رها می کنند.
وی افزود: ما برای حل مشکلات تهران از مشکلات آن فرار می کنیم در حالی که باید مشکلات تهران را در خود تهران حل کنیم.
به گزارش مهر در ادامه بررسی این طرح سید حسین نقوی حسینی نماینده مردم پیشوا و ورامین با اشاره به اینکه تهران به مرکز متراکمی از نهادها، ارگان ها و سازمان ها تبدیل شده است، گفت: کلیه نهادها و قوا و سکونت کلیه کارگزاران در تهران است، تمرکز شدید اقتصادی و تجاری نیز در تهران است چرا که کلیه شبکه های بزرگ مالی کشور در این استان متمرکز شده است.
وی با اشاره به اینکه در دولت قبل مصوب شد که هر بنگاه اقتصادی که در استان های دیگر است باید دفتر مرکزی خود را به آن استان ببرد افزود: این مصوبه هرگز عملی نشد و هیچ دفتری از تهران منتقل نشد.
این نماینده مجلس ادامه داد: تا فکری به حال این تمرکز نکنیم مشکل حل نمی شود، تمام ارگان ها و مراکز فرادستی فرهنگی نیز در تهران هستند.
نقوی حسینی خاطرنشان کرد: تمرکز علمی و تعداد بالای دانشگاه ها در تهران است، دانشگاه های بزرگ، کتابخانه ها، مراکز تقویت نخبگان و مراکز پرورشی در تهران متمرکز شده که نتیجه این تمرکز امکانات متمرکز شدن انبوه بالای جمعیت در تهران است
وی گفت: باید نظام مدیریتی تهران بهبود یابد.
به گزارش مهر در ادامه رسیدگی به طرح انتقال پایتخت سیاسی و اداری جواد جهانگیرزاده در مخالفت با این طرح گفت: کسی تردید ندارد که مشکلات تهران باید سامان پیدا کند اما به نظر می رسد طرح ساماندهی پایتخت اداری و سیاسی کاری نشدنی است، چرا که یک تجمع جمعیتی زیادی در تهران وجود دارد و دلیل آن موضوعات سیاسی و اداری است.
وی با اشاره به تجربه کشورهای دیگر در این خصوص گفت: در قزاقستان و در پاکستان این اتفاق صورت گرفت و در نتیجه آن پایتخت سیاسی و تجاری از هم جدا شد اما نتیجه مثبتی به دنبال نداشت.
نماینده مردم ارومیه ادامه داد: زمانی این طرح در حال پیگیری است که این طرح در آینده به عنوان یک طرح کلان نامیده خواهد شد اما این طرح نیازمند سرمایه و اعتبار کلان است که در شرایط فعلی کشور چنین امکانی وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر حامد قادرمرزی نماینده مردم قروه و دهکلان نیز در موافقت با این طرح گفت: تمرکز سیاسی و اداری در تهران است، حجم عظیم کارکان که روزانه برای این نهادها به تهران مراجعه می کنند به شدت معضلات تهران می افزاید.
وی همچنین معضلات زیست محیطی تهران و روند افزایش تمرکز جمعیتی در تهران را که موجب افزایش مصرف انواع سرمایه ها در تهران می شود را از دیگر معضلات موجود نامید.
مجید انصاری، معاون پارلمانی رئیس جمهور در پایان بیان نظرات موافق و مخالف نمایندگان با بیان اینکه دولت با این طرح مخالف است، گفت: چشم انداز دولت در نقطه ای دیگر باید به طور نسبی مشخص باشد.
معاون پارلمانی روحانی با اشاره به پیشنهاد تشکیل شورایی به منظور بررسی طرح ساماندهی و انتقال پایتخت سیاسی و اداری در این طرح بیان کرد: شورایی که در این طرح در نظر گرفته شده، شورایی متشکل از هیات دولت است، اما آیا این شورا می تواند درباره همه موضوعات تصمیم گیری کند.