کرج - خبرگزاری مهر: درطرح آمایش سرزمین آمده است، پایتخت ایران تا قبل از سال 1404 باید به شهر دیگری منتقل شود، با تصویب این طرح اکنون تمام نگاه ها به جایی خارج از شهر تهران معطوف شده است، استاندار البرز پیش تر طرح احداث شهر دیپلمات در البرز و انتقال بخشی از مراکز اداری را ارائه داده بود و اکنون این سوال مطرح می شود که آیا پازل پایتخت سیاسی کشور پس از تهران در این شهر تکمیل خواهد شد یا با طرح منطقه ای شدن هر 5 استان کشور، نام البرز نیز به دلیل موقعیت ویژه ارتباطی در لیست تصمیم گیران امر خواهد بود.

به گزارش خبرنگار مهر طرح انتقال پایتخت سیاسی کشور که سالها بود زمزمه هایش به جهت انفجار جمعیت در تهران، ترافیک و موضوع آلودگی هوا به گوش می رسید هفته گذشته بهارستانی ها را در خانه ملت جمع کرد تا به این طرح رأی دهند.

هرچند موضوع انتقال پایتخت از تهران به مکانی دیگر سال 88 توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام و در طرح آمایش سرزمین دیده شده بود و طی آن باید پایتخت ایران تا قبل از سال 1404 به شهر دیگری منتقل شده باشد، اما 3 دی ماه در نشست علنی نمایندگان مجلس شورای اسلامی کلیت این طرح بار دیگر مطرح شد و  با 110 رای موافق، 67 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع « طرح انتقال پایتخت سیاسی – اداری کشور از تهران» مورد موافقت قرار گرفت.

ساماندهی اوضاع پایتخت و جانمایی مکان مناسبی برای انتقال پایتخت سیاسی و اداری کشور مهمترین برنامه ای است که طی آیین نامه ای اجرای این قانون را ظرف 6 ماه لازم الاجرا ساخته و قرار است ظرف 2 سال آینده پایتخت اداری از تهران منتقل شود.

با تصویب این رأی تمامی نگاه ها به جایی خارج از شهر تهران و یا 30 استان دیگر کشور معطوف می شود و اینکه کدام استان گزینه پیشنهادی برای اجرای این طرح خواهد بود؟ اگر هگمتانه را نخستین پایتخت کشور بنامیم، در طول تاریخ ایران شهرهای مختلفی به فراخور  موقعیت دسترسی به راه ها ، وقایع و رویدادها همچون؛ اصفهان، ری، تبریز، شیراز، قزوین و.. پایتخت ایران بوده اند. در این بین قرارگیری شهری که در مسیر دسترسی به سایر شهرهای کشور باشد و نخستین مأمن برای زندگی یعنی مسکن آن تأمین باشد یکی از شاخص های مهم برای جانمایی پایتخت جدید کشور خواهد بود.

اگر از پهنه نقشه جغرافیایی مرکز تهران پایتخت کنونی کشور را بنگریم این شهر از شمال به شهرستان شمیرانات و استان البرز از مشرق به شهرستان دماوند، از جنوب به شهرستان‌های ورامین و ری و اسلامشهر و از مغرب به شهرستان‌های قدس، شهریار و استان البرز دسترسی دارد؛ در این بین استان 3 ساله البرز که از ظرفیت های قابل توجهی در تمامی ابعاد برخوردار است شاید در زمره یکی از آن استان هایی باشد که نگاه ها را به خود معطوف سازد.

البرز به جهت همجواری با تهران و قرارگیری در مسیر 13 استان مواصلاتی کشور، وجود صنایع و مراکز صنعتی، علمی و تحقیقاتی، دسترسی به فرودگاه، راه آهن، قطارشهری و شمار قابل توجهی از پروژه های مسکن مهر خالی از سکنه در مسیر هشتگرد و... برخوردار از شاخصه هایی است که می تواند نام این استان را در لیست استانهای منتخب قرار دهد.

شهر دیپلمات البرز همان پایتخت اداری کشور است؟

با آغاز به کار دولت یازدهم و به فراخور آن استقرار نمایندگان عالی دولت در استانها، سیدطاهر طاهری سومین استاندار البرز در این رابطه تأسیس شهری با نام « شهر دیپلمات» را در این استان رسانه ای کرد. شهری که مرتبط با طرح اخیر تصویب شده مجلس شورای اسلامی است.

سیدطاهر طاهری در این رابطه اعلام کرده بود: در استان البرز باید بر اساس وسعت و استعداد نقاط مختلف شهرستان‌ها، شهرها و بخش‌های پیرامونی آن برنامه ریزی شود در همین خصوص نیز برنامه‌هایی در دست بررسی قرار دارد و سعی بر آن داریم تا بر اساس وسعت و استعدادهای هر منطقه اولویت گذاری داشته باشیم.

وی خبر از برگزاری همایشی در فروردین ماه سال 93 می دهد که مقدمه ای برای راه اندازی شهردیپلمات استان البرز است. این شهر به منظور حضور سرمایه گذاران و مسئولان خارجی و داخلی ساخته خواهد شد.

این در حالی است که سرمایه گذاران تنها با فراهم بودن زیرساخت های اداری و سیاسی امکان تبادل سرمایه در این استان را خواهند داشت.

مجید سریزدی سرپرست معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری البرز اما جزئیات بیشتر این طرح احداث شهر دیپلمات را  اینگونه با خبرنگار مهر مطرح می کند، این طرح، احتمال انتقال بخشی از مراکز اداری پایتخت به استان البرز را قطعی می سازد.

وی می گوید:  با احداث شهر دیپلمات برخی از ادارات تهران در البرز مستقر خواهند شد و قرار است بخشی از امور اداری مربوط به پایتخت در البرز انجام شود.

سریزدی عنوان می کند: با اجرای این طرح در صدد آن هستیم تا بخشی از حجم تراکم جمعیت تهران را به سمت استان همجوار، البرز هدایت کنیم.

شهر دیپلمات شاهراه رسیدن البرز به توسعه پایدار

سرپرست معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری البرز با بیان اینکه ایجاد شهر دیپلمات در البرز زمینه ساز توسعه فزاینده ای در این استان خواهد بود؛ انتقال بخشی از مراکز اداری به البرز رانه تنها تحمل بار اضافی بر دوش این استان نمی داند بلکه سرمنشاء تحولاتی می داند که سالها است مردم این شهر در انتظار آن هستند.

سریزدی درباره جانمایی این شهر در البرز نیز می گوید: برای احداث این شهر سه نقطه در نظر گرفته شده است که البته هنوز قطعی نیست، اما سهولت دسترسی به  نقاط مرکزی شهر مهمترین رکنی است که برای احداث این پروژه دیده می شود.

شهر دیپلمات، البرز را در کانون نگاه های کشور قرار می دهد

سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری البرز می گوید: با ساخت این شهر، البرز در سطح کشور کانون نگاه ها قرار خواهد شد و همین امر نیز زمینه ساز توسعه این استان می شود.

وی وجود شریان های ریلی و برخورداری از فرودگاه، قرارگیری در مسیر راه های مواصلاتی استانهای کشور را از جمله موفقیت های البرز در احداث شهر دیپلمات می داند.

هر چند ساخت شهر دیپلمات در البرز ارتباط مستقیمی با طرح انتقال پایتخت به یکی از استانهای کشور دارد اما با سخنان اخیر وزیر کشور از منظری دیگر نیز می توان به این طرح نگاه کرد به نحوی که عبدالرضا رحمانی فضلی از طرح منطقه ای شدن استان های کشور خبر داده است.

وی 18 آذر ماه در این رابطه اعلام کرده است: طرح منطقه ای شدن استان های کشور و تقسیمات جدید کشوری از سوی وزارت کشور در دست بررسی و مطالعه است.

       

رحمانی فضلی می گوید: اجرای این طرح نیازمند اصلاح قانون است و مسیر طولانی را خواهد داشت، اما وزارت کشور به شکل قراردادی برای هر چهار یا پنج استان کشور به صورت یک منطقه برنامه ریزی کرده است.

با این اوصاف به نظر می رسد با اجرای هر دو طرح منطقه ای شدن 5 استان کشور و انتقال بخشی از پایتخت به یکی از استانهای کشور نام البرز در لیست تصمیم گیران امر باشد.

با وجود اینکه طی سالهای اخیر شاهد سیل خروشان جمعیت و رشد فزاینده جمعیتی در این استان بوده ایم، آسیب شناسی هایی که از قِبَل مهاجرت ها در این استان وجود دارد و ورود بخشی از مشکلات پایتخت که همواره سوغاتی برای البرزنشینان بوده است اما می توان تجربیات گذشته را به توشه ای برای اجرای طرح های جدید مبدل ساخت و با رویکردی که تیم نمایندگان عالی دولت در این استان دارند و نقشه راه ترسیم شده در گسترش فعالیت های توسعه محور، شاهد تحولات چشمگیری در آینده نزدیک باشیم. قطع به یقین این رویداد سیاسی انقلابی در توسعه استان البرز خواهد بود و باید از تمامی تهدیدهای احتمالی نیز به عنوان فرصت هایی طلایی نهایت بهره وری را داشت.

در حال حاضر کلید پژوهش ها و امکان سنجی ها با ارائه راهکارهای برون رفت تهران از وضعیت موجود، جانمایی مکان مناسب برای انتقال پایتخت سیاسی و اداری و ساماندهی پایتخت جدید با ترسیم افق های آن در دولت یازدهم روشن شده است و تیمی در قوه مجریه با ترکیب اعضای رئیس جمهور یا معاون اول رئیس جمهور، وزیر کشور،وزیر راه و شهرسازی، وزیر نیرو، وزیر جهاد کشاورزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی،وزیر نفت، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و.... را پای برنامه ریزی ها آورده است. اعضای این شورا ملزم شده اند ظرف 2 سال قانون طرح جامع ساماندهی و انتخاب مکان مناسب برای انتقال پایتخت سیاسی – اداری را تهیه کنند و سایر اقدامات قانونی را در اختیار دولت قرار دهد تا با تصویب هیات وزیران اجرایی شود.

اکنون باید در انتظار بود و دید کدام شهر قرار است در افق سال 1404 پس از تهران پایتخت اداری ایران باشد.

............................................
گزارش: سپیده غفاری