رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت : اگر امروز سیستم های IT موجود دارای امکانات فعلی نبودند، بازار سرمایه قدرت پاسخگویی به این حجم از سرمایه‌گذاران را نداشت.

به گزارش خبرنگار مهر، علی صالح آبادی امروز در مراسم راه اندازی سامانه نامک گفت: اگر امروز سیستم های IT موجود دارای امکانات فعلی نبودند، بازار سرمایه قدرت پاسخگویی به این حجم از سرمایه گذاران را نداشت. نامک مزیت ها و امکانات زیادی نسبت به سامانه های پیشین خود داشته و علاوه بر آن امکان توسعه آن نیز وجود دارد.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه حوزه IT این روزها از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر بخواهیم بازار سرمایه را توسعه دهیم، چاره ای جز استفاده از بستر IT نداریم، افزود: اگر امروز سیستم های IT موجود دارای امکانات فعلی نبودند، بازار سرمایه قدرت پاسخگویی به این حجم از سرمایه گذاران را نداشت.

وی با اشاره به راه اندازی سامانه پم در سال 87، خاطرنشان کرد: برای راه اندازی آن سامانه موانع و مشکلات زیادی وجود داشت، اما به سختی این نرم افزار راه اندازی شد. زمان راه اندازی سامانه پم، اعلام کردم این سامانه یک انقلاب در بازار سرمایه به شمار می رود و بعدها نتایج آن را شاهد خواهیم بود. این در حالی است که اگر آن سامانه در آن روز وجود نداشت، معاملات آنلاین امکان حضور در بازار را نداشتند.

صالح آبادی با بیان اینکه در سیستم قبلی مبتنی بر داس، حتی پیغام های ناظر بازار به بیرون از بازار مخابره نمی شد، ابراز داشت: در این سیستم شفافیت پایین بود، اما با سامانه پم بسیاری از این مشکلات برطرف شد و امروز که این حجم از معاملات انجام می شود، به واسطه راه اندازی این سامانه ها است.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون بستر پذیرایی از سرمایه گذاران در بازار سرمایه فراهم شده است، تصریح کرد: طبیعی است که سامانه ها باید همواره رو به جلو باشند و در حال حاضر هیچ محدودیتی در حوزه IT بازار سرمایه وجود ندارد. امروز نظارت با چشم و معامله با دست امکان پذیر نیست و اندازه بازار سرمایه بزرگ شده است و حتما باید نظارت ها را آنلاین و معاملات را الکترونیک کنیم.

وی ادامه داد: هم اکنون در بخش تسویه معاملات، فقط یک بانک مسوولیت تسویه را بر عهده دارد، در صورتی که باید هر بانکی که کارگزار انتخاب می کند، بانک تسویه باشد.

صالح آبادی با اشاره به اینکه شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در حال راه اندازی سامانه پس از معاملات است، اظهار داشت: سامانه پس از معاملات از ابتدای دی ماه به طور آزمایشی فعالیت خود را آغاز کرد. این در حالی است که همه ارکان بازار سرمایه باید در این حوزه فعال شوند.

سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص مزایای نامک خاطرنشان کرد: در سامانه پم اشکال اساسی این بود که دسترسی نامحدودی را به معامله گران می داد و مدیران کارگزاری کنترلی روی معامله گران نداشتند که این امر مشکلاتی را برای شرکت ایجاد می کرد.

وی تصریح کرد: بر همین اساس، باید سازوکاری اندیشیده می شد تا نظارت مدیر بیشتر شود و در سامانه نامک مدیر کارگزاری می تواند حجم سفارش های وارده روزانه معامله گر را تعریف کند. در عین حال می تواند بر روی معاملات نیز حد بگذارد.

صالح آبادی افزود: یکی دیگر از مشکلات این بود که اگر معامله گر خطایی انجام می داد، مدیر کارگزاری متوجه نمی شد، اما سازمان بورس و اوراق بهادار متوجه این خطا می شد. بر همین اساس مقرر شد تا پایان سال، چند هشدار مهم را از طریق همین سامانه برای کارگزاران تعریف کنیم.

وی در ادامه به دیگر مزیت های این سامانه اشاره و خاطرنشان کرد: سامانه نامک امکان اتصال به "بک آفیس" کارگزاری ها را دارد که این امکان در پم وجود نداشت، به این معنا که مشخص می شود هر مشتری چه میزان مانده نزد کارگزاری دارد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: یکی دیگر ازمزیت های این سیستم، پشتیبانی از پروتکل فیکس است که پروتکلی بین المللی محسوب می شود و از مزایای بالایی برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه نیازمندی های روزانه بازار در حال تغییر است، افزود: در سامانه پم امکان تغییر وجود نداشت و حتی اگر میخواستیم هم نمی توانستیم آن را توسعه دهیم.

صالح آبادی تصریح کرد: با توجه به راه اندازی بورس انرژی باید امکان معاملات این بورس فراهم می شد، به عبارت دیگر با راه اندازی سامانه نامک دیگر نیازی نیست که معامله گر در بازارهای مختلف از سامانه های مختلف استفاده کند. به طوری که هم اکنون با سامانه نامک، تمامی معاملات بورس، فرابورس و بورس انرژی انجام می شود.

وی با تاکید بر اینکه امکان تغییر سامانه نامک وجود دارد، ابراز داشت: بازار یک موجود زنده است و باید متناسب با بزرگ شدن بازار، ظرفیت ها را هم افزایش دهیم. زمان راه اندازی سامانه پم، فرابورس و بورس انرژی وجود نداشت، اما نیازمندی های فعلی ایجاب کرد که سامانه جدید و پویایی راه اندازی شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به سختی های راه اندازی سامانه نامک در ابتدا، یادآور شد: این سامانه فعالیت خود را از شهرستان ها آغاز کرد و مقرر شد با راه اندازی در تالار حافظ افتتاح شود. از همین رو از کارگزاران می خواهم تا از امکانات جدیدی که در نامک قرار داده شده استفاده کنند تا بتوانیم ریسک را در سطح شرکت های کارگزاری کاهش دهیم. ریسک هایی که حتی ممکن است ناشی از مشکلات سهوی باشد.

همچنین در این مراسم روح الله میرصانعی دبیر کل کانون کارگزاران، بهره برداری این سامانه را برای رشد و توسعه بازار سرمایه ضروری اعلام کرد و افزود: در حال حاضر 70 درصد ارزش معاملات توسط سامانه نامک و 30 درصد ارزش معاملات توسط سامانه برخط انجام می شود.

وی تصریح کرد: شایسته نیست توسعه بازار سرمایه به دلیل نداشتن زیر ساختهای لازم کند و یا حتی متوقف شود. پس از راه اندازی سامانه نامک، سامانه ها، نرم افزارها و سخت افزارهای بیشتری به بازار معرفی شود و شاهد راه اندازی سامانه پس از معاملات در آینده نزدیک باشیم

وی با اشاره به اینکه کارگزاران از حدود 4 ماه پیش فعالیت خود را در سامانه نامک آغاز کرده اند ، تصریح کرد: این سامانه با تغییراتی که در این مدت روی آن صورت گرفته ، دسترسی بهتری را برای کارگزاران ایجاد کرده است.

دبیر کل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار گفت: با توجه به حجم بالای ارزش معاملات که توسط سامانه نامک انجام می شود به این نتیجه می رسیم که اینجا نقطه پایان نامک نیست و همچنان باید شاهد توسعه روز افزون آن باشیم.

وی با اشاره به اینکه سامانه نامک مزیت هایی نسبت به سامانه پم دارد خاطر نشان کرد: در این نسخه امکانی برای مدیران عامل شرکتهای کارگزاری طراحی شده تا بتوانند بر معامله گران خود نظارت داشته باشند و از این مزیت نسبت به پم استفاده کنند.

صانعی در پایان اظهار داشت: معامله گران با توجه به حجم بالای معاملاتی که روزانه انجام می دهد فشار روانی بالایی را تحمل می کنند که راه اندازی چننی سامانه هایی  می تواند تا حدودی کارها را تسهیل کند.