پژوهشگران دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین با بررسی اثرات تابش‌های فضایی بر رویی‌ موش نشان دادند که تشعشعات فضایی موجب کاهش پلاکت‌های خون می‌شود.

علیرضا حکیما- مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه این مطالعات با عنوان "مدل سازی تشعشعات فضایی بر پلاکت‌های موش" اجرایی شد، گفت: در این مطالعه به مدل سازی اثرات تابشی روی سیستم خون ساز از جمله پلاکت‌های خون بر روی موش پرداخته شد.

وی با تاکید بر اینکه محیط تشعشع در فضا از محیط تشعشع در سطح زمین بسیار متفاوت است، خاطرنشان کرد: تشعشعات فضایی ذرات خورشیدی، کیهانی و کهکشانی هستند که شامل ذراتی مانند الکترون، پروتون، نوترون و ذرات آلفا و یون‌های سنگین می‌شود.

حکیما با بیان اینکه این ذرات بر روی پلاکت‌ها اثر دارند، یادآور شد: این ذرات هنگامی که بر روی سیستم خون ساز از جمله پلاکت‌ها تابش داشته باشند، موجب کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌شود و در نتیجه عمل خون سازی توسط مغز استخوان کاهش می‌یابد و شخص دچار بیماری‌هایی چون سرطان و پوکی استخوان خواهد شد.

مجری طرح با اشاره به جزئیات تحقیقات انجام شده در این زمینه اظهار داشت: در این طرح تحقیقاتی از یکسری معادلات چند بخشی استفاده کردیم و این معادلات را در نرم افزار مطلب توسط روش ریاضی "رانگ کوتا" حل کردیم.

حکیما به بیان نتایج به دست آمده از این تحقیقات افرود: نتایج به دست آمده از این تحقیقات نشان داد که اثرات پرتو یون ساز و بی وزنی در فضا موجب کاهش تعداد پلاکت‌ها در موش شده است.