بحث محوری کتاب «نقش حقوق در جهان عرب The Rule of Law in the Arab World» به چند و چون برگزاری دادگاه ها در کشورهای مصر و حوزه خلیج فارس می پردازد.

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «نقش حقوق در جهان عرب The Rule of Law in the Arab World» توسط جاناتان جی. براون نگاشته شده است. کتاب بخشی از مجموعه شناخته شده «مطالعات خاورمیانه کمبریج» است.

نویسنده این اثر مباحث خود را در هشت فصل ارایه داده است:

در ادامه به عناوین این فصول اشاره می کنیم:
 
یکم. دادگاه های عربی در چشم اندازی تطبیقی

دوم. ایجاد و اقدامات سیستم حقوقی مدرن مصر، 1876-1937

سوم. دادگاه های مصر، 1937-1971: تمرکزگرایی، اقتدارگرایی و سوسیالیسم

چهارم. دادگاه های مصر، 1971-1996: ضرورت یابی دوباره قانون لیبرال

پنجم. اصلاحات قانونی درکشورهای عربی و خلیج فارس

ششم. سیستم حقوقی و نظام قانونی در کویت و قطر

هفتم. کارکردهای عمومی دادگاه ها

هشتم. تجارت ها و دادگاه ها.

علاوه بر فصول یاد شده این کتاب حاوی مقدمه در ابتدای اثر و نتیجه گیری و کتاب شناسی و ایندکس، در انتهای آن است.

نویسنده اثر طی فصول یاد شده، می کوشد تا جریان پیوسته توسعه یابی دادگاه ها را در کشورهای عربی توضیح دهد و ضمن توضیحی تاریخی از پارادایمهای حقوقی حاکم گردیده در کشورهای عربی، اقدامات آنها را توضیح دهد.

از جمله مباحث مورد علاقه نویسنده در این کتاب توضیح ماهیت سیستم قضایی مصر است. در راه انجام این مهم نویسنده کوشده است تا نشان دهد چرا دادگاه های در این بزرگترین کشور عربی خواهان محاکمه برخی از حاکمان خارج از این کشور گردیده اند. در پی مباحثی از این دست نویسنده به رابطه حقوق اسلامی و حقوق مدرن، ذیل پارادایم هایی نظیر قانون گرایی لیبرال می پردازد.

نهایتا باید گفت جاناتان جی. براون مباحث خود را در بررسی چند و چون اقدامات دادگاه ها در کشورهای اسلامی در ارتباط با تغییرات سیاسی در کشورهای در حال توسعه و نسبت آن با حقوق و جامعه توضیح می دهد و می کوشد، ضمن عرضه بحثی حقوقی از فهم و محاسبه روابط قدرت در جریان در جامعه نیز غفلت نورزد.