حجت الاسلام علی اکبر ناصري در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: با توجه به اينكه مازندران منطقه كشاورزي بوده است، اين استان از نظر شاخصه هاي صنعتي با كمبودهایی مواجه بوده است و اين طلسم شكسته شده است.
وی اظهار داشت: با توجه به توانمنديهايي كه در استان وجود دارد، حمايتهاي جدي و همه جانبه مسئولان صنعتي برای حمایت از قطعه سازان اين استان لازم و ضروري است.
وی عنوان کرد: ما نيز در كميسيون صنايع و معادن، براي رفع مشكلات خودروسازان تلاش مي كنيم.
وي اظهار اميدواري كرد: با وجود فعالیت ايران خورو و سايپا در استان و همكاري اين دو شركت، اميدوارم مايحتاج خطه شمال كشور را تامين كنيم و اشتغال را در منطقه رونق دهيم.
علي ملايي مدير عامل گروه صنعتي انديشه نیز گفت: گشايش lc با 130 درصد صنايع مرتبت با خودرو سازي را با خطر ورشكستگي روبرو كرده است.
مدير عامل گروه صنعتي انديشه گفت: هميشه سربازان صنعتي در جامعه، توكل به خداوند و ايمان به كار صنعتي راسرلوحه قرار می دهند.
وي با اشاره به تحريم ها گفت: تحريمها فشار زيادي را بر قطعه سازان و ديگر بخشهاي صنعت آورده است و خوشبختانه اين تحريم ها محاسن و مزايايي را هم به دنبال داشته است كه ما سعي كرديم به آن مزايا تكيه كنيم و يكي از مزايا، سيل عظيم جوانان پر انرژي و جوياي نام با تحصيلات عالي است كه مي توان براي پيشبرد اهداف بكار برد.
ملايي درادامه با گله از وضعيت بانكي گفت: من و همكاراران در استان از آسيب هاي داخلي نيز همپاي تحريمها بي بهره نبوده ايم، قبلا از تحريمها با گشايش lc با 10 درصد و در اواخر با 30 درصد در سيستم بانكي براي واردات مواد اوليه از كشورهاي خارجي مي توانستيم استفاده بكنيم، اما متاسفانه اين موضوع در سالهاي اخير به 130 درصد رسيده و اين قضيه به يكباره نقدينگي خودرو ساز و شركتهاي تابعه جذب بانكها شده است و باعث زياندهي واحدهاي صنعتي شده است.
وی بیان داشت: با این وضعيت توليد در كشور در معرض خطر جدي است.