قزوین - خبرگزاری مهر: مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین گفت: از سال گذشته تاکنون با همکاری دستگاه قضایی 97 رای به نفع موقوفات در استان گرفته شده و چهار هزار و 700 هکتار از اراضی به نفع موقوفه آزاد شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست تخصصی وقف یکشنبه شب با حضور آیت الله باریک بین نماینده ولی فقیه و امام جمعه قزوین، آیت الله محمدی تاکندی استاد حوزه، حجت الاسلام صادقی دادستان، ائمه جمعه و جماعات و روحانیون در سالن کنفرانس اداره اوقاف قزوین برگزار شد.

حجت الاسلام مصطفی نوروزی در این نشست با ارائه گزارشی از مهمترین کارهای انجام شده اظهارداشت: توسعه موقوفات موجود و هزینه کردن درآمدهای این اماکن در حوزه های اجتماعی، فرهنگی و دینی و نیز ایجاد وقف های جدید از محورهای اساسی فعالیت اوقاف است.

وی افزود: موقوفاتی که قابلیت افزایش رقبه را در استان داشتند این کار انجام شده و با ساختار جدیدی که با تشکیل معاونت اقتصادی و بهره وری موقوفات ایجاد شده به درآمدزایی بیشتر موقوفه ها کمک موثری شده است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین تصریح کرد: شش پروژه بزرگ اقتصادی در استان از جمله مجتمع مسکونی 160 واحدی بیدستان با 90 درصد پیشرفت فیزیکی، از موقوفه قازان ابن ارغوان و مجتمع تجاری، مرکز فرهنگی و رفاهی مسجد جامع شهر محمدیه که در مرحله گودبرداری است در پنج طبقه با 13 هزار مترمربع زیربنا، در مساحتی بالغ بر دو هزار و 500 مترمربع در حال ساخت است.

نوروزی یادآور شد: درمانگاه خیریه بیدستان از دیگر طرحهایی است که از محل موقوفه ارغوان اجرا می شود که پس از ساخت، خدمات پزشکی رایگان را به نیازمندان ارائه خواهد کرد.

وجود 2150 موقوفه در استان

وی افزود: در حال حاضر در استان قزوین دو هزار و 150 موقوفه وجود دارد که یک هزار و 391 مورد آن مسجد است که در ردیف موقوفات انتفاعی است و درآمد ندارد و 629 مورد هم موقوفه متصرفی است که با نظارت اداره اوقاف مدیریت می شود و 128 مورد هم موقوفه غیر متصرفی توسط متولیان اداره می شود.

نوروزی یادآورشد: حفظ و صیانت از موقوفات از دیگر برنامه های محوری است تا از موقوفه خواری جلوگیری شود که این کار با جدیت دنبال می شود.

دریافت 330 سند برای موقوفات

این مسئول گفت: تاکنون برای 330 موقوفه استان سند رسمی دریافت شده است و با همکاری اداره اسناد برای سند دار شدن 500 موقوفه اقدام لازم صورت خواهد گرفت.

وی افزود: متاسفانه در میان نهادهای دولتی هم شاهد تصرف موقوفه ها هستیم که گویا دیواری کوتاهتر از اوقاف پیدا نکرده اند اما با پیگیری واحد حقوقی و همکاری دادستانی برای احقاق حقوق موقوفه گام های مهمی برداشته شده است.

نوروزی یادآورشد: از سال گذشته تاکنون 97 رای قطعی به نفع موقوفات استان دریافت شده است که تنها یک رای بر علیه موقوفه صادر شده که در مرحله تجدید نظر است که جا دارد از همکاری صمیمانه دستگاه قضا تشکر شود.

ایجاد 133 وقف جدید

وی گفت: در سازمان اوقاف 300 طلبه جوان آموزش دیده اند تا برای جلوگیری از موقوفه خواری و احیاء موقوفات همکاری کنند که نقش مهمی در این زمینه ایفا می کنند.

نوروزی تصریح کرذ: از سال گذشته تاکنون 133 وقف جدید به موقوفات استان اضافه شده و اولین وقف در سال 465 هجری قمری توسط یک بانوی خیر به نام خدیجه بنت بدیها به صورت زمینهای مزروعی و قنات در قزوین انجام شده که بیانگر ریشه دار بودن این سنت حسنه در بین مردم این خطه است.

وی افزود: از نظر نوع درآمد و شاخص های وقفی استان قزوین در رده اول کشوری قرار گرفته است و با ترویج وقف گروهی در صدد نهادینه کردن این نوع وقف در استان هستیم.

بازنویسی اسناد وقفی در استان

نوروزی گفت: تمام اسناد وقف نامه ای استان بازنویسی شده است و خط های قدیمی وقف نامه ها که قابل خواندن نیست و نیت های واقفان احصاء و بازنویسی شده که به صورت کتاب مدون تالیف شده و در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.

وی از وجود هشت هزار امامزاده در کشور خبر داد و گفت: امامزاده ها بهترین ظرفیت و روش برای تقویت باورهای دینی مردم است و برای تبدیل بقاع متبرکه به قطب فرهنگی تاکنون کارهای خوبی انجام شده است.

نوروزی اظهارداشت: برای تبدیل بقاع به قطب فرهنگی در همه مناسبت ها طرحهای ویژه ای از جمله آرامش بهاری ویژه مسافران از 27 اسفند تا 27 فروردین ماه، نشاط نبوی،ضیافت الهی،بصیرت عاشورایی، دهه کرامت و دهه ولایت، اعزام مبلغان بومی، برگزاری مسابقات قرآنی در رده های مختلف، طرح حافظان قرآن، آموزش تلاوت، قرآن و کرسیهای تجوید، برگزار شده است.

مدیرکل اواف و امور خیریه استان قزوین اضافه کرد: امسال با حضور هفت هزار نفر در مسابقات قرآنی شاهد رشد 300 درصدی در این زمینه بودیم و سهم طرح حافظان قرآن استان نیز پنج هزار نفر است که عملیاتی می شود.

این مسئول گفت: درآمدهای هر امامزاده باید در همان مکان مقدس هزینه شود که 40 درصد درآمدهای بقاع متبرکه درامور عمرانی، 20 درصد محافل دینی و برنامه های فرهنگی، 30 درصد مدیریت هزینه ها و حقوق خادمان و 10 درصد حق تصدی است.

اختصاص ناچیز اعتبارات مشکل ساز است

نوروزی در ادامه کاهش میزان تخصیص اعتبارات را از مشکلات این اداره دانست و یادآورشد: در سال گذشته میزان اعتبارات مصوب دو میلیارد و 300 میلیون تومان بود که 560 میلیون تومان آن پرداخت شد و امسال از دو میلیارد و 400 میلیون تومان فقط 12 درصد داده شده است.

وی گفت: اگر به هر مسجد یک میلیون تومان برای بازسازی و سایر نیازها  داده شود بیش از 1.5 میلیارد تومان نیازمندیم و با این اعتبارات نمی توان پاسخگوی نیازهای استان بود.

حل و فصل 30 پروژه بزرگ در استان

نوروزی از حل و فصل 30 پرونده بزرگ در استان خبر داد و تصریح کرد: مشکل خزانه در شهر الوند حل شده و با تامین زمین معوض مسئله سنددار شدن زمینه های موقوفی شهر الوند برطرف می شود.

وی افزود: در حال حاضر برای تعیین تکلیف 13 هزار هکتار از اراضی اختلاف داریم که با تشکیل 31 جلسه و پیگیری حقوقی چهار هزار و 700 هکتار از اراضی استان به نفع موقوفه آزاد شده و برای آزادی بقیه موارد اقدام قانونی در حال انجام است.

نوروزی یادآورشد: تاکنون یک وجب از موقوفات جابجا نشده و با قاطعیت پیگیر حقوق موقوفه هستیم اما از روحانیت و ائمه جمعه و جماعت هم انتظار داریم در احیاء موقوفات همکاری تنگاتنگی با اداره اوقاف داشته باشند.