تجلیل از 14 بانوی فعال در حوزه وقف
سومین همایش «نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف» که روز شنبه 14دی ماه در تالار وحدت بود. در این همایش که در روزهای پایانی هفته بزرگداشت وقف برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین علی محمدی سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه درباره نقش بانوان در ترویج فرهنگ وقف گفت: امروز در برخی از موضوعات وقفی خلأ داریم که یکی از آنها با توجه به فعالیت شبکه های مختلف ضد اسلامی، راه اندازی شبکه های دفاع از اسلام، قرآن و اهل بیت(ع) است.
دکتر حسن رحیمپور ازغدی نیز طی سخنانی در این همایش، به تبیین جایگاه زنان در عرصه اقتصادی و مالکیت و انفاق پرداخت و گفت: برخلاف تاریخی که بر زنان در شرق و غرب عالم رفته است، زن مسلمان از ابتدای آغاز اسلام علاوه بر وظایفی که به عنوان زن در برابر خانواده اش دارد، -چنانکه مرد هم دارد-یک وظیفه اجتماعی - اقتصادی نسبت به جامعه اسلامی به نحو خاص و جامعه جهانی به نحو عام دارد.
وی در تبیین تعالیم اسلام در خصوص جایگاه زن گفت: خداوند در قرآن برای مالکیت اقتصادی زن ارزش قائل شده است اما متأسفانه در جهان و در بخشی از کشور ما این نگاه محمدی و الهی به زن وجود ندارد.
در پایان این همایش از 14 بانوی واقف و تاثیرگذار در امر تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف نیز با اهدای لوح تقدیر و پرداخت کمک هزینه سفر به عتبات عالیات تجلیل شد.
نظام جامع تحول اقتصادی در وقف تدوین گردد/ 15 درصد از دارایی های کشور وقفی است
همچنین «همایش وقف و اقتصاد» به عنوان مهمترین برنامه پایانی هفته بزرگداشت وقف در روز یکشنبه 15 دی ماه در هتل ارم برگزار شد. در این همایش حجت الاسلام والمسلمین علی محمدی نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه بر ضرورت تدوین نظام جامع تحول اقتصادی در وقف تاکید کرد و گفت: اگر با این وضع که امروز اوقاف را اداره می کنیم ادامه دهیم هیچ صرفه اقتصادی نداشته و نخواهد داشت، لذا باید یک نظام جامع تحول اقتصادی در این زمینه طراحی شود که در کنار آن بحث تحول فرهنگی نسبت به وقف نیز اتفاق بیافتد.
دکتر محمدرضا پورابراهیمی نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی طی سخنانی به بررسی جایگاه موقوفات در اقتصاد مقاومتی پرداخت و گفت: نگاهی که به وقف داریم در دو حوزه دینی، مذهبی و فرهنگی و دیگری در مباحث اقتصادی است. اگر رویکرد اقتصادی در وقف را احیا نکنیم شاید طی سالهای آینده، وقف در حوزه مباحث فرهنگی، دینی و اجتماعی با وضعیت مطلبوبی روبرو نشود.
وی با بیان اینکه امروز نرخ دارایی وقفی کمترین بازده را دارد، گفت: 15درصد از دارایی های ما وقفی است که اگر نرخ بازده آنها را بررسی کنیم جای تأسف دارد و این مسئله اصلا ربطی به بحث تحریم ندارد.
بررسی چيستي «فلسفه حقوق»
نشست هم انديشي چيستي «فلسفه حقوق» با هدف بررسي و تبيين جايگاه فلسفه حقوق و نسبت آن با حقوق و فلسفه روز یکشنبه 15 دیماه با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمين دكتر محمود حكمت نيا معاون پژوهشي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي برگزار شد.
تشریح برنامه های کمیته قرآن ستاد بزرگداشت دهه فجر انقلاب اسلامی
نشست خبری کمیته قرآنی ستاد بزرگداشت دهه فجر انقلاب اسلامی با حضور مهدی قره شیخلو دبیر این کمیته یکشنبه 15 دیماه، در سالن اجتماعات سازمان دارالقرآن الکریم برگزار شد.
قره شیخلو در این نشست گفت: ستاد دهه فجر که در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، مسئولیت اجرای مراسم دهه فجر را دارد متشکل از 44 کمیته تخصصی است که یکی از این کمیتهها، کمیته قرآن است و این کمیته از شش سال پیش فعالیت خود را آغاز کرده است.
وی با تشریح بخشی از برنامه های کمیته قرآنی ستاد دهه فجر گفت: امسال با توجه به شرایط روز و حساسیتی که در صحنه داخلی و بینالمللی وجود دارد از تمامی دستگاهها میخواهیم تا در حد مقدورات خود کمک کنند که ایام پیروزی انقلاب اسلامی رنگ و نمای قرآنی به خود بگیرد.
دکتر رضا داوری اردکانی برنده چهارمین دوره جایزه دکتر کاردان شد
مراسم اهدای چهارمین دوره جایزه دکتر علی محمد کاردان دوشنبه 16 دی ماه در دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران برگزار شد. این مراسم با حضور جمعی از اساتید روانشناسی و تعلیم و تربیت، دکتر محمدرضا عارف و آیت الله مصطفی محقق داماد برگزار شد.
برگزاری نشست علمی "آینده پژوهی و فرهنگ"
نشست علمی "آینده پژوهی و فرهنگ (آینده فرهنگ و وظایف حوزه های علمیه)" با حضور حسین گودرزی، دکتر عبدالرحیم پدرام و حجت الاسلام والمسلمین رحیم کارگر سه شنبه 17 دی ماه از طرف اداره همکاری های علمی و پژوهشی و پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی برگزار گردید.
نشست تخصصی بررسی کتاب "علم، جامعه، اخلاق" برگزار شد
نشست تخصصی بررسی کتاب "علم، جامعه، اخلاق" یا "جستاری در ابعاد اجتماعی و اخلاقی علم" سه شنبه 17 دی ماه با حضور حسین معصومی همدانی، حسین شیخ زاده و امیراحسان کربلایی زاده در سالن کنفرانس شهر کتاب برگزار شد.
سالروز اجرای فرمان ننگین کشف حجاب
فرمان كشف حجاب به صورت رسمي در 17 دي 1314 صادر شد؛ از اين تاريخ، استفاده از چادر يا هر سرپوشي، بجز كلاه هاي اروپايي، ممنوع اعلام شد، زنان محجبه حق ورود به خيابانها يا استفاده از وسايط نقليه را نداشتند و كسبه نيز مجاز به فروش اجناس به زنان با حجاب نبودند. در اين روز، جشني از طرف علي اصغر حكمت كه خود نقش فعال و مؤثري در اين ماجرا داشت، در دانشسراي مقدماتي و درحضور رضاشاه برپا شد. در اين جشن همسر و دختران او و جمعي از همسران وزيران و وكيلان بدون حجاب شركت داشتند. تصويب و ابلاغ قانون كشف حجاب اعتراضات علما و روحانيون و مخالفتهاي گستردهي مردمي را نيز در سراسر كشور و در شهرهايي نظير قم، اصفهان و شيراز در پي داشت كه مهمترين نمونه آن قيام بزرگ مسجد گوهر شاد مشهد بود.
اگر چه با انتشار خبر قيام گوهرشاد، مقدمات اعتراض اجتماعي وسيعي فراهم شد، اما فقدان رهبري منسجم و خشونت شديد حكومت از جمله عواملي به شمار ميآيند كه نه تنها اين اعتراضات را ناكام گذاشتند بلكه رضاخان را نيز مصمم به اجراي خشونت بار كشف حجاب نمودند. با اين حال قيام گوهرشاد كه يك سال پس از بازگشت رضاخان از سفر به تركيه و مشاهدات وي در مورد بيبند و باري و بيحجابي زنان تركيه به وقوع پيوسته بود، از يكسو حكايت از تأثير بيچون و چراي رضاخان از فرهنگ غربي داشت و از سوي ديگر از تعارض اين فرهنگ با فرهنگ اسلامي جامعه ايران و عدم پذيرش موازين غير شرعي توسط مردم نيز خبر مي داد.
برگزاری نشست "علم دینی؛ امکان و عدم امکان"
نشست تخصصی علم دینی؛ امکان و عدم امکان از سلسله نشستهای قطب علمی فلسفه دین در تالار معرفت دفتر قم پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی سه شنبه 17 دیماه با حضور صاحبنظران عرصه حکمت و فلسفه در قم برگزار شد.
در این نشست علمی که با هدف بررسی و نقد علم دینی جهت بومی سازی علوم انسانی برگزار گردید، حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا شاکرین معاون آموزشی مؤسسه آموزش عالی حوزوی حکمت به عنوان سخنران و حجت الاسلام والمسلمین دکتر رمضان علی تبار، مدیر گروه منطق فهم دین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان ناقد به ایراد سخنرانی پرداختند.
پیش نشست همایش ملی حکیم طهران برگزار شد
پیش نشست همایش ملی حکیم طهران؛ نکوداشت مقام علمی مرحوم آقا علی مدرس زنوزی با موضوع جریان شناسی حوزه حکمی تهران، با حضور آیت الله سیدحسن مصطفوی، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد ،منوچهر صدوقی سها محقق و نویسنده فلسفه و عرفان اسلامی،حجت الاسلام والمسلمین حسن معلمی، دبیر مجمع عالی حکمت اسلامی و رئیس همایش ملی حکیم طهران(بزرگداشت آقاعلی مدرس زنوزی)، 18 دیماه در حوزه علمیه امام رضا(ع) برگزار شد.
همایش ملی حکیم طهران؛ نکوداشت مقام علمی مرحوم آقا علی مدرس زنوزی(ره) از سوی مجمع عالی حکمت اسلامی و با همکاری 19 مرکز علمی، فرهنگی و اجرایی کشور سال 1393 برگزار خواهد شد.
انتصاب مشاوران پژوهش و برنامه ریزی و اجرایی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد
آخرین خبر در حوزه دین و اندیشه در این هفته انتصاب مشاوران پژوهش و برنامه ریزی و اجرایی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد است. معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی حکمی "مصطفی عباسی مقدم" را به سمت مشاور در امور پژوهش و برنامه ریزی و "اصغر امیرنیا" را به سمت مشاور اجرایی معاونت قرآن و عترت منصوب کرد.