علی محبی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد زلزله های اخیر در غرب استان هرمزگان و لزوم مقاوم سازی در این مناطق بیان داشت: طراحی و نظارت مهندسی ساختمان ها قبل و حین اجرا عامل مهم و کلیدی در کاهش خسارات است. کوتاهی در احداث ساختمان های مقاوم در برابر زلزله سبب ایجاد خسارات جبران ناپذیری خواهد شد.
وی عنوان کرد: با توجه به اینکه سه شهرستان پارسیان و بستک و بندرلنگه از شهرستانهای غرب استان هرمزگان در آئین نامه 2800 زلزله در محدوده خطر نسبی خیلی زیاد هستند و همچنین قرار گرفتن این شهرستانها در دامنه جنوبی رشته کوههای زاگرس که دارای گسل های فعالی هستند به طوری که در طول سالها بیشترین تعداد زلزله در این منطقه ثبت شده است ضرورت رعایت مقررات ملی ساختمان زیر نظر مهندسان متخصص را در این مناطق بیش از پیش ایجاب می کند.
محبی خاطرنشان کرد: وقوع زلزلهها به تنهایی سبب خسارات جانی، اقتصادی و اجتماعی نمیشوند؛ بلکه، بر اثر اندرکنش نامطلوب حرکات زمین با محیط زیست فاجعه میآفریند. ساختمانهای ما نیز جزئی از محیط زیست را تشکیل می دهند و هرگونه کوتاهی در احداث ساختمان های مقاوم در برابر زلزله سبب ایجاد خسارات جبران ناپذیری خواهد شد.
مدیر دفتر نظام مهندسی شهرستان پارسیان اظهارداشت: باید از وقوع زلزله ها در این مناطق و دیگر نقاط جهان درس گرفت و زمینه را برای بهبود کیفیت اجرای پروژه های عمرانی مهیا کرد. زلزله بستک نیز از غم انگیزترین زلزله های این مناطق به شمار می رود که خسارات مالی و معنوی زیادی به همراه داشت. جبران این همه اثرات نامطلوب بسیار سخت و شاید هم غیر قابل جبران باشد. ایمنسازی و مقاومسازی ساختمانها، یکی از مهمترین ارکان کاهش خطرهای ناشی از وقوع زلزله و بالطبع توسعه پایدار در کشور است.
به گفته محبی، ایمن سازی و مقاوم سازی ساختمان سه راس دارد که طراحی، اجرا و نظارت صحیح و اصولی سه راس این هرم هستند. در صورتی که هزینه های بسیار زیاد امداد رسانی و جبران خسارتهای مادی و معنوی حوادث طبیعی نظیر زلزله در مسیر طراحی مناسب و اجرای صحیح و اصولی ساخت و سازها همراه با نظارت مهندسی قرار گیرد، نتایجی به مراتب بهتر از آنچه تا به حال دیده ایم را در پی خواهد داشت.
وی بیان داشت: مهندسی صحیح ساختمانها و دیگر پروژه های عمرانی بهترین راهکار برای پیشگیری از دست رفتن سرمایه ملی و تضمین کننده ایمنی و سلامت پروژه ها است. در صورت وقوع زلزله خسارت ناشی از آن ممکن است قابل توجه باشد. البته در بستک ساختمانهایی 100 درصد تخریب شده اند که قدیمی بوده و مهندس ناظر نداشته اند و طبق اصول و مقررات ملی ساخته نشده بودند. هر چند ساختمانهایی هم که نوساز بودند نیز خساراتی داشته اند. از جمله این موارد ایجاد ترک های زیاد در دیوارها بوده است که در این زمینه وظیفه و رسالت مهندسان و متخصصان در راستای کاهش خسارات بسیار مهم است.
وی ادامه داد: در بحث پایداری و ایستایی اسکلت ساختمانها باید از مهندسین شهرستان بستک تشکر کرد. خارج کردن امر ساخت و ساز از افراد بیصلاحیت، پیمانکاران سودجو و واگذاری آنها به متخصصان باتجربه گامی موثر در راستای کاهش خسارات ناشی از زلزله به شمار میرود.
محبی تصریح کرد: تمامی شهروندان و دستگاه های اجرایی باید برای حمایت از ساخت و سازهای ایمن و سالم با سازمان نظام مهندسی ساختمان همکاری بیشتری کنند. زیرا مهمترین ارگانی که وظیفه ارایه خدمات مناسب مهندسی را برعهده دارد نظام مهندسی ساختمان می باشد . چندین سال است که ساز مان نظام مهندسی ساختمان با توجه به مسولیت خطیری که بر عهده دارد اقدام به راه اندازی دفاتر نمایندگی در شهرستان ها کرده است. با تلاش و کوشش مدیران دفاتر و مهندسان کیفیت طراحی و اجرا و نظارت پروژه های ساحتمانی رشدی کاملا صعودی داشته است.
وی خاطر نشان کرد: شهرداری ها می توانند با همکاری با دفاتر نظام مهندسی شهرستان بستری مناسب برای ساخت و ساز ایمن و مقاوم و کاهش اثرات ناشی از حوادث غیر مترقبه فراهم سازند. از کارفرمایان می خواهم بدون توجه به نظرات مهندسان طراح و ناظر و بدون هماهنگی با نظام مهندسی پارسیان و شهرداری اقدام به احداث ساختمان غیر مقاوم نکنند.
مدیر دفتر نظام مهندسی شهرستان پارسیان در مورد اینکه چه راهکارهای عملی و علمی جهت بهبود کیفیت اجرای ساختمانها در سطح شهرستانها وجود دارد، اظهارداشت: بالا بردن فرهنگ کارفرمایان از طریق آموزش های مستمر، سوق دادن ساخت و سازها به سمت صنعتی سازی و استفاده از فن اوری های نوین ساختمانی و ارتقای سطح دانش مهندسان در حوزه ساخت و ساز از طریق کلاسهای آموزشی مستمر می تواند به عنوان راهکارهای عملی مورد توجه قرار بگیرد.
وی همچنین نظارت بر ساخت و سازها در قالب پلیس ساختمان و استفاده از کارگران فنی دارای صلاحیت مرتبط در اجرای پروژه ها، هماهنگی بیشتر فرمانداری، شهرداری ها، بنیاد مسکن و نظام مهندسی شهرستانها و بازرسی های مکرر کارشناسان اداره کل استاندارد از شهرکهای صنعتی به عنوان مهمترین محل تولید تیرچه و بلوک فوم و بتن هم می تواند راهکاری مناسب برای بهبود وضعیت ساخت و سازها باشد.