به گزارش خبرنگار مهر، گری لوئیس در نشست خبری که پیش از ظهر سه شنبه در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با اشاره به سفر اخیرش به سیستان و بلوچستان و بازدید از تالاب هامون افزود: آبی که قبلا به ایران میآمده و به تالاب هامون میریخته در کشور افغانستان برای مصرف کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد اما بخشی از علل خشکی تالاب هامون در داخل ایران است که میتوان آن را سریعا حل کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر به دلیل خشک شدن این تالاب مردم و ماهیگیران منطقه معیشت خود را به کلی از دست دادهاند و در طول این بازدید شکایتهای بسیاری داشتند.
نماینده مقیم سازمان ملل متحد با بیان اینکه موضوع امنیت آب مهمترین موضوع زیست محیطی در سطح ملی ایران است، افزود: این مساله میتواند تبعات بسیار زیادی به دنبال داشته باشد به طور کلی باید آب را به شکل مناسبی مدیریت کرده و آن را در محوریت برنامهها قرار دهیم چرا که بدون داشتن حاکمیت آب فرقی نمیکند که در کدام منطقه زندگی کنیم.
لوئیس در پاسخ به اینکه از بعد ملی وضعیت هامون بدتر است یا ارومیه اظهار داشت: زمانی که آب نداشته باشید خود را تحت تهدید احساس میکنید و نمیتوان در این حالت مقایسه کرد که کدام مکان از مکان دیگر بدتر است.
وی اضافه کرد: امنیت آبی مسئله ای است که چیتچیان - وزیر نیرو و کلانتری - وزیر سابق کشاورزی و دکتر روحانی - رئیس جمهوری ایران بارها به آن اشاره کردهاند و ما در سازمان ملل نسبت به تبعات این مساله نگرانیهای بسیاری داشته و آماده همکاری برای حل آن هستیم.
وی در پاسخ به خبرنگاران مبنی بر تاثیر تحریمها بر همکاریهای بینالمللی بین ایران و سازمان ملل متحد اظهار کرد: تحریمها هیچگاه جلوی همکاری ایران و سازمان ملل متحد را در ارتباط با محیط زیست از جمله تالابها نگرفته است و یک پروژه تالابها با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست 10 سال است که به اجرا درآمده است.
نماینده مقیم سازمان ملل متحد در خصوص اظهاراتش در مورد امنیت تالاب هامون و سایر تالابهای کشور اظهار کرد: مایل هستیم پروژه احیای تالابها را به سایر تالابهایی که دچار مشکل هستند با کمک دولت ایران تعمیم دهیم.
لوئیس با بیان اینکه در فضای جدید ایران امیدواریم بتوانیم کمکهای بیشتری به این کشور داشته باشیم افزود: همچنین امیدواریم بتوانیم از تجارب ایران برای حل مشکلات زیست محیطی استفاده کنیم.
وی در خصوص برنامههای آتی سازمان ملل متحد در ایران اظهار کرد: برای تالاب هامون مقالهای نوشتهام که با سازمان حفاظت محیط زیست به اشتراک و بررسی گذاشته خواهد شد تا در روز جهانی تالابها منتشر شود.
وی همچنین از شرکت در نشست لندن و گفتوگو در رابطه با محیط زیست ایران خبر داد و گفت: هفته آینده در این نشست در ارتباط با محیط زیست ایران و تبعات ناشی از آن، تخریب سرزمین، آلودگی هوا، تنوع زیستی و انرژی صحبت خواهم کرد اما مهمتر از همه این موارد مساله آب، تالابها به ویژه هامون و ارومیه است که این پیغام را به جامعه جهانی خواهم رساند که ایران دارای چالشهای محیط زیستی است.
نماینده مقیم سازمان ملل متحد تاکید کرد: سازمان ملل تحت تاثیر رویکرد زیست محیطی دکتر روحانی، دکتر ابتکار و مهندس چیت چیان قرار گرفته و نهایتا قول میدهد که کمکهای لازم را برای حل معضلات زیست محیطی فراهم کند.
مشکلات افغانستان را می دانم و به قولی که به مردم سیستان داده ام پایبندم
لوییس در پاسخ به خبرنگار مهر مبنی بر اینکه با توجه به اینکه مردم افغانستان هم مردمی فقیر هستند و معیشتشان به رودخانه هیرمند وابسته است تا چه حد به قولی که به مردم سیستان برای تأمین حقابه هیرمند پایبند هستید گفت: من سالها در افغانستان هم کار کرده ام و از وضعیت مردم ان کشور بی خبر نیستم اما آنچه که قول داده ام مدیریت درست رودخانه هیرمند به عنوان منبع آب مشترک میان دو کشور است که مطمئن باشید و شناسایی منشأمشکلات به عنوان گام اول است که مطمئن باشید به آن عمل خواهم کرد.