خبرگزاری مهر ـ گروه اجتماعی: ناصر جعفرقلی قایم مقام ستاد دیه کشور در گفتگویی کوتاه با خبرنگار مهر به سوالاتی که بعضا از سوی شهروندان و یا مراجعان ستاد دیه مطرح می شود پاسخ داد.
آیا ستاد دیه در تعیین نرخ دیه دخالت و حق مشاوره دارد؟
ستاد دیه بر اساس وظایف قانونی خود عمل می کند و این مهم بر عهده سازمانهای مسئول است.
آیا میزان کمکهای مردمی برای آزادی زندانیان با توجه به تورم و مشکلات اقتصادی کاهش داشته است؟
اقتصاد تورمی است و درآمد مردم وقتی کم شود قطعا کمکها هم کمتر می شود. به عنوان مثال سال ۹۱ نسبت به سال ۹۰ کمک های مردمی کمتر بود ولی سال ۹۲ وضعیت بهتر شد.
یکی از مهمترین روشهای جلب مشارکت مردمی تبلیغات رسانه ای به ویژه در صدا و سیما است که چندان به آن توجه نمی شود.
صدا و سیما همکاری خوبی داشته ولی کافی نبوده است. البته در ماه مبارک رمضان به دلیل تبلیغات رسانه ای میزان کمک ها بیشتر می شود گاهی این رقم ۵ تا برابر است و این یعنی رسانه می تواند در جلب کمکهای مردمی تاثیر داشته باشد.
در سالهای اخیر میانگین بدهی مجرمان جرایم غیرعمد چقدر است آیا مبالغ زیر یک میلیون تومان هم داریم؟
در میان زندانیان جرایم غیرعمد مبلغ زیر ۵ میلیون تومان نداریم.
آخرین آمار از زندانیان جرایم غیرعمد چه تعداد است؟
زندانیان جرایم غیر عمد در زندانها حدود ۸ هزار نفر هستند که از این تعداد ۳۷۰۰ نفر زندانی مهریه هستند.
چرا برخی از زندانیان درباره راههای آزادی خود آگاهی ندارند؟
مشکل تعداد مددکاران در زندان است. بر اساس استاندارد باید به ازای هر ۵۰ نفر یک مددکار داشته باشیم تا زندانیان بتوانند با مددکار خود مشورت کرده و راهکارهای حقوقی خود را پیگیری کرده و مشورت کنند ولی متاسفانه به ازای هر ۳۰۰ زندانی یک مددکار زندان داریم.
در میان زندانیان شاهد ورود زندانیان حوادث رانندگی هستیم که بیشتر آنها به دلیل نداشتن بیمه شخص ثالث در حبس هستند. چرا هنوز برچسب بیمه شخص ثالث روی شیشه خودروها نصب نیست تا پلیس بتواند به آسانی خودروهای فاقد بیمه نامه را شناسایی کند؟
حتی خود پلیس هم به اجرای این طرح معتقد است ولی وقتی کار به مرحله اجرا می رسد هیچکس پای کار نیست. در حالیکه اجرای آن به نفع کشور است. بنده معتقدم با ۴ افسر راهنمایی و رانندگی می توان در صورت نصب برچسب ۹۰ درصد خودروهای فاقد بیمه نامه را شناسایی کرد.
آیا ستاد دیه به مسائل مرتبط با زندانی شدن اقلیتهای مذهبی در جرایم غیر عمد هم رسیدگی می کند؟
ارتباط ما با نمایندگان اقلیتها در مجلس خوب است و اقلیتها هم برای آزادی زندانیان مراجعه می کنند. آنها برای ما با مسلمانان هیچ فرقی ندارند چون همه ایرانی هستند. البته این سنت و قانون از همان ابتدای تاسیس ستاد دیه کشور بوده است.
یکی از مهمترین اقدامات ستاد دیه موضوع کسب رضایت از ولی دم در جرایم غیرعمد برای کاهش مبلغ دیه یا چک است، شما با چه افرادی این کار را انجام می دهید؟
معمولا ۳ نفر از اعضای ستاد و سه نفر هم از معتمدین وچهره های خوش نام هستند. نقش این افراد بسیار در جلب رضایت شاکیان موثر است. البته ما احیای جشن گلریزان را هم در کارها داریم که در این چند ساله در گود زورخانه ها اجرا می شود. ولی در مورد انتخاب چهره ها باید گفت که ورزشکاران و هنرمندان بسیار ما را همراهی کرده اند. از عزت الله انتظامی تا علی دایی که کمک بسیار زیادی در ماموریت ستاد دیه داشته و حتی کریم باقری و مهدی مهدوی کیا در این امور همراه ستاد دیه بوده اند. در این خصوص هر استان به تنهایی خودش با حضور چهره ها وارد شده تا بتوانند هر چه سریعتر زندانی جرایم غیرعمد را آزاد کنند.
آماری از میانگین سنی زندانیان جرایم غیرعمد و تعداد زنان در این خصوص دارید؟
میانگین سنی این هشت هزار زندانی جرایم غیر عمد از ۳۳ تا ۴۵ سال است و ۳ درصد این افراد را زنان تشکیل می دهند.
اگر زن و شوهری تصمیم بگیرند از طریق ستاد دیه پولدار شوند می توانند طلاق صوری بگیرند. برای پیشگیری از کلاهبرداریهای اینچنینی چه تدبیری اندیشیده اید؟
بله از این نمونه های کلاهبرداری داشته ایم ولی خوشبختانه دست آنها روشده است. در تحقیقات و شناسایی ها خیلی خیلی محتاط هستیم تا پول خیرین بی جهت در دامن کلاهبرداران هزینه نشود.
آیا ستاد دیه بانک اطلاعاتی از افرادی که به آنها کمک می شود دارد؟
این بانک به تازگی به صورت الکترونیکی ایجاد شده است.
یعنی اگر فردی یکبار به دلیل مهریه از سوی ستاد دیه آزاد شده باشد برای دومین بار بخواهد اقدام کند مشخص است؟
بله مشخص است و ما بر اساس قانون برای دومین بار وی را آزاد نمی کنیم.
آیا از جانبازان و خانواده شهدا هم در لیست ستاد هستند؟
بله این افراد در اولویت قرار دارند.
.......................
گفتگو از سید هادی کسایی زاده